Twee verhalen over de kunstroof: welke is het krachtigst?

Wat is het krachtigste verhaal over een spectaculaire kunstroof? TV-programma Brandpunt gaf deze week een verrassend inkijkje in de denk- en leefwereld van Okkie Durham, die samen met ‘Henk’ in 2002 twee schilderijen uit het Van Gogh Museum stal. Het museum kiest voor een ander verhaal.

De roof was verbijsterend eenvoudig voor deze doorgewinterde dieven, laat de documentaire zien. Binnen enkele minuten stonden ze weer buiten met de buit: Zeegezicht bij Scheveningen en Het uitgaan van de Hervormde Kerk te Nuenen. Als inbreker een gerespecteerd beroep was, zou je zeggen: vakwerk.

Lees verder

De universele psychologische wet, die ook in verhalen onmisbaar is

Een psychologische ‘wet’ zorgt ervoor dat we via verhalen direct geraakt worden in ons emotionele brein. Als je verhalen inzet, is het handig om die universele wetmatigheden te begrijpen.

Het lelijke eendje, de kleinste uit het grote gezin of de onderdanige stiefzus: in sprookjes zijn de hoofdpersonen vaak miserabele figuren aan de onderkant van de statusladder.

Lees verder

7 missers bij communicatie over het klimaatprobleem

Communicatie over het klimaatprobleem is lastig. Mensen vinden het al snel te moeilijk, te ver van het bed en te suf. Wat kan storytelling hiervoor betekenen?

Het klimaat zou een belangrijk thema moeten zijn bij de verkiezingen, in debatten en aan onze keukentafel. Er staat immers veel op het spel. Om de planeet te redden, moeten we onze huizen anders verwarmen, drastisch minder vlees eten, andere transportmiddelen kiezen en een andere leefstijl erop na houden. Dat vraagt forse gedragsveranderingen.

Lees verder

Roodkapje en het knuffelimago van verhalen

De reputatie komt te voet, maar gaat soms met de sprint van een sprookjeswolf. Die les zit stevig in mijn oren geknoopt nadat ik een vette inschattingsfout had gemaakt bij de keuze van een verhaal.

De hoofdredacteur van een magazine vroeg mij eens om een artikel te schrijven over de nieuwe wet die consumenten beter moest beschermen tegen malafide praktijken van financiële dienstverleners.

Lees verder