Wat kun jij met een levenslijst?

Begin deze zomer kwam ik op het idee om een zomerpretlijst te maken. Dit was een soort bucketlist om de zomer bewuster te beleven. Het werkte voor mij als een tierelier. De plannen vlinderden in mijn hoofd en kwamen daadwerkelijk tot leven. Dat gaf een bijzondere voldoening.

Tegelijkertijd besefte ik dat een seizoensbucketlist zomaar kan veranderen in een platgeslagen to-do-lijst.

Lees verder

Van losse flodder naar verpletterend goed idee

Hoe kom je van losse invallen tot een verpletterend goed idee? Het antwoord op die vraag bleek minder ingewikkeld te zijn dan ik vroeger dacht.

Wat is creatief denken eigenlijk? Vroeger had ik daar een behoorlijk strak omlijnd beeld over.

Ik dacht dat het te maken had met ontwerpen, dichten, tekenen of andere creatieve uitingen. Of om op mijn eigen vakgebied als schrijver te blijven: met het kiezen van originele woorden of het bedenken van mooie titels.

Lees verder

Anders doen leidt tot anders denken

Heb je last van werkontwijkend gedrag? Of lijd je aan een serieuze schrijfblokkade? Lees hier hoe je daarmee afrekent. Niet door anders denken, maar door anders doen.

Je hebt een prachtig idee in je hoofd dat je wil uitvoeren. Je bent er enorm enthousiast over. En toch stel je het telkens uit en laat je je afleiden door andere zaken. Ik loop daar zelf nu weer tegenaan bij het boek dat ik aan het schrijven ben.

Hoe kan dat?

Lees verder