Last van te véél ideeën?

5 tips om de overvloed in te dammen

Heb jij last van te veel ideeën? Vind je het moeilijk om focus te vinden? Dan weet jij hoe vervelend dat is. Een overvloed aan ideeën leidt tot besluiteloosheid, werkontwijkend gedrag en nervositeit. Jammer, want zo krijg je uiteindelijk veel minder voor elkaar dan je wilt.

Het lijkt een luxe: een oceaan aan ideeën waar je eindeloos kunt peddelen. Maar het tegendeel is waar.

Als je veel ideeën hebt, is het moeilijk om te kiezen welk idee het beste op de plank kan blijven liggen en welk idee concreet uitgewerkt kan worden. Je mist richting.

Dat werkt verlammend.

 

Je weet het waarschijnlijk zelf wel: niet alle ideeën en invallen zijn ook goede ideeën. Je kunt beter je energie steken in ideeën met potentie.

Dat vraagt om keuzes, die soms ook pijnlijk zijn. Want hoe doe je dat? En hoe weet je wat het meest levensvatbare idee is?

Daarom enkele tips:

1. Houd een quick scan

Als je een overweldigend aantal ideeën hebt, houd dan een persoonlijke quick scan. Welk idee motiveert en inspireert je het meest?

Stel jezelf daarvoor een aantal vragen. Vraag jezelf af of je idee ergens een oplossing voor is. Wat wil je ermee bereiken? Hoe en waarom is jouw plan het beste? Je idee moet iemand helpen of iets oplossen, anders is het te vrijblijvend.

2. Kies met gevoel

Kies voor iets dat meteen erbovenuit stijgt. Is het lastig om dat te ontdekken in de veelheid van ideeën? Ga wandelen en laat je gevoel de weg wijzen. Pak die ideeën op, waar je onderweg het meest over nagedacht hebt. Dat zijn waarschijnlijk de ideeën waarin de meeste mogelijkheden zitten.

3. Praat met anderen over jouw ideeën

Veel ideeën zie je in flarden. Dat maakt het moeilijk eveneens om keuzes te maken.
Praat er daarom met anderen over of probeer het te visualiseren. Dit helpt je om een heldere kijk te ontwikkelen op de vraag waar jouw ideeën een oplossing voor zijn en hoe je ze het beste kunt uitwerken.

Vragen van anderen halen je uit je tunnelvisie (die ieder van ons onvermijdelijk ontwikkelt). Je komt er sneller achter welke ideeën goed zijn en welke niet.

4. Geef jezelf een deadline

Als je geen deadline hebt voor je ideeën, geef dan jezelf een deadline. Te veel tijd werkt vaak verwarring en besluiteloosheid op. Vooral als je veel ideeën hebt.

Hoe minder tijd je hebt, hoe minder tijd je verspilt aan onproductieve ideeën.

5. Geef je ideeën door

Heb je ideeën waar je op dit moment niets mee kunt? Leg ze vast, bijvoorbeeld als losse notitie in een opschrijfboekje. Bewaar deze ideeën voor mogelijk later gebruik.

Of deel je losse ideeën met anderen. Je hoeft immers niet zelf degene te zijn die de beste uitvoerder is voor een idee. Als je een creatief concept hebt ontwikkeld dat al verder uitgewerkt is, kun je dat concept ook als half-fabrikaat te koop zetten.

Meer en betere ideeën ontwikkelen, zodat je ook betere resultaten boekt?

Doe mee aan mijn online training Excelleren met Ideeën. Je leert er de strategieën om nieuwe kansen te zien, noodzakelijk om ingesleten gewoonten te doorbreken. En je leert de stappen te zetten om je ideeën echt uit te voeren.

 

Klik hier voor meer informatie

Print Friendly, PDF & Email

Je vindt dit misschien ook leuk