Een moodboard is een collage van de dingen die je wilt doen of je wensen en dromen die je wilt realiseren. Je staat op die manier doelbewust stil bij wat je wil in je leven. Lees hier hoe je zo’n moodboard maakt.

De beelden maken je dromen concreet. Het helpt je om jezelf op een dieper niveau met je droom te verbinden.

Je voelt bovendien hoe het is als je wens of plan echt werkelijkheid wordt. Dat versnelt de kans om het ook te gaan realiseren, omdat je je onderbewuste hiermee aan het werk zet.

Hoe je moodboard er precies uit gaat zien is jouw persoonlijke keus. Eenvoudig of decoratief, jij bepaalt het zelf.

1. Bepaal het thema van je moodboard

Wat ga je verbeelden in je moodboard?

Enkele voorbeelden:

  • een plan of ideaal
  • dit wordt mijn jaar
  • een themawoord (of woord van het jaar)
  • je ideale werkplek
  • je ideale leven over vijf jaar
  • je droombaan of droombedrijf: wat doe je als alles mogelijk is?

Als je je plan wilt visualiseren kun je ook meerdere moodboards maken voor diverse onderdelen, bijvoorbeeld een board hoe jouw plan eruit ziet en wat je ermee wilt bereiken en een tweede board hoe anderen jou daarbij kunnen helpen.

2. Breng jezelf in de stemming

Maak tijd vrij om rustig te kunnen werken (een uur tot anderhalf uur). Zet eventueel een passend muziekje op als achtergrond. Sluit je ogen even en adem een paar rustig in je buik.

3. Verzamel de beelden

Zoek afbeeldingen die bij jouw droom passen. Blader zo’n 20 minuten door oude tijdschriften en selecteer de beelden waar je een klik mee hebt en blij van wordt. Je kunt de beelden ook online zoeken en printen. Kies ook een vrolijke foto van jezelf.

4. Woorden en spreuken

Zoek woorden of spreuken die je aanspreken. Knip of scheur citaten uit tijdschriften.

5. Verzamel je werkmaterialen

Kies een groot vel om alles op te plakken (A2) of gebruik een schilderdoek. Verder heb je lijm (een Pritt-stift) en een schaar nodig. Ook kun je washi-tape, stempels, poezieplaatjes, stickers, glitterlijm en dergelijke gebruiken om het geheel te verfraaien.

6. Kies de beelden voor je moodboard

Selecteer de beelden die het beste passen bij je droom of verlangen. Knip alles uit in de vorm die je wilt hebben.

7. Bepaal de vorm

Leg alles eerst neer zoals je het wilt, voordat je gaat plakken. Schuif met de plaatjes totdat de compositie je aanspreekt. Als alles ligt zoals je het wilt, dan lijm je alles vast.

8. Personaliseer

Versier je moodboard (of collage) met stickers, glitterlijm, washi-tape of wat je maar wilt. Schrijf passende woorden bij de beelden of selecteer bijpassende citaten.

9. Verstevig

Je kunt je board verstevigen met karton, lamineren of inlijsten om te zorgen dat het langer mooi blijft. Je kunt je moodboard ook verkleinen tot A4-formaat of nog kleiner, zodat je jezelf er op allerlei plaatsen aan kunt herinneren.

10. Doe het samen

Smaakt dit naar meer? Dan is dit een extra optie om nog meer uit je moodboard te halen.

  • Zoek een partner die met soortgelijke vragen bezig is. Maak allebei een moodboard en bespreek na afloop bij elkaar wat je gevonden hebt en wat opvalt in de moodboards. Wat betekenen de kleuren? Heb je een volgeplakt vel of juist veel witruimte? Wat betekent de collage als geheel? Wat voel je erbij?
  • Maak ook een moodboard van elkaars wensen en dromen. De ander kan je met zijn vondsten verrassende inzichten geven waar je zelf nog niet aan hebt gedacht.

11. Hang je moodboard op

Hang je moodboard op een plek waar je het vaak ziet. Kijk er het liefst dagelijks naar. Zo word je telkens aan je dromen en doelen herinnerd. Daarmee activeer je je onbewuste om je dromen ook waar te maken en kansen te zien. Door de visualisering zie je ook helderder wat jouw rode draad is en waar je naar toe wilt.

Je moodboard is vooral bedoeld om je te laten voelen wat je wilt en waar je het voor doet. Maak je niet druk over de vraag hoe je je plan gaat uitvoeren. Dat zal zich vanzelf wijzen, stap voor stap.

 

Veel plezier bij het maken van je moodboard!

 

Moodboard, zo maak je er een

 

 

Over Sigrid

Ik ben een verhalenmaker met een journalistieke achtergrond, die de kracht van storytelling en creatief denken aan elkaar knoopt. Als bedenker en uitvoerder van verhaalconcepten help ik publieke organisaties en maatschappelijke instellingen om mensen te raken en in beweging te brengen bij veranderingen.

Ik ben (mede-)auteur van het boek Lenig Denken (over creatieve denktechnieken) en Toverballen voor het Brein (over het gebruik van de kracht van verhalen in teksten).

Print Friendly, PDF & Email

Je vindt dit misschien ook leuk