Sla de verbeelding niet over

De kans bestaat dat je hierna een spannende sprong wil wagen.

De vrouw tegenover me had een comfortabele baan als docent bij een hogeschool. Ondertussen had ze ook een droom, die haar dagelijks kietelde: een eigen praktijk als opleider. Misschien kon ze een dag in de week minder gaan werken om het eens voorzichtig uit te proberen, had ze zich bedacht.

Maar dan had ze wel een verhaal nodig. Want ze had eigenlijk geen idee waar ze voor stond, omdat ze zoveel verschillende dingen deed.

Zonder groter doel kun je geen keuzes maken, zoals je zonder kompas niet kunt navigeren. We bespraken daarom de stappen die nodig zijn om haar verhaal te vinden en te vormen, en zo haar nieuwe koers uit te zetten.

Ik vroeg haar hoe het eruit zag als haar droom helemaal vervuld is.

Ogenblikkelijk verschenen glimlichtjes in haar ogen.

Dan zou ze op speelse wijze een reeks professionals begeleiden en meer diepgang bereiken. Ze zou zelf meer zingeving beleven: een voller en vrijer leven. Haar werk zou intensief, persoonlijk en met veel impact zijn. Ze zag ook al precies voor zich hoeveel deelnemers ze zou begeleiden, waar en hoe.

Wat was er nodig om die droom te realiseren?

Ook dat antwoord kwam verrassend snel, want ze had al een helder stappenplan uitgedacht.

Het vergde alleen moed om de sprong te wagen, zei ze. Als er nou niet meteen een sloot geld binnen zou stromen, als ze beren op de weg zou ontmoeten, als…

Wat heb je eerder gedaan toen je iets nieuws realiseerde, vroeg ik haar.

Ze dacht na.

Elke keer als ze ergens wilde werken, was ze erop afgestapt. Zonder enige babbeltruc had ze die begeerde baan telkens gekregen. “Als ik iets wil, dan lukt het gewoon”, zei ze. Ze had bovendien geleerd om door te zetten als het werk lastig werd. “Ik weet dat het goed komt, dus ik kan dat hebben.

Wauw.

We hadden het nogmaals over haar droom: de persoonlijke begeleiding van leergierige onderwijsmensen. We stonden stil bij de bewuste woordkeuze bij de formulering van die droom.

Er ontstond kortsluiting in haar hoofd. Lekker apenkooien met vakmensen.

Ze voelde dat ze vandaag de eerste stap wilde zetten om die droom dichterbij te brengen: ze ging via een mail al haar warme contacten op de hoogte brengen van haar onstuimige plannen.

Sla de verbeelding niet over

Dat ze dit zo sterk voelde, kwam omdat ze het beeld helemaal voor zich zag: haar ideale werk, haar ideale deelnemers en de ideale omstandigheden. Dankzij deze verbeeldingskracht wist ze de benodigde moed te verzamelen.

Deze fase van verbeelding wordt vaak snel afgewerkt. We willen graag snelle stappen maken en vlot concreet worden als we aan de vooravond van een verandering staan. Maar zonder een zinderend eindbeeld waar je echt warm voor loopt is het moeilijk om die eerste concrete stappen te zetten.

Sla de verbeelding dus niet over, want het is een noodzakelijk ingrediënt voor een schitterend baksel. Het liefst in de vorm van een verhaal, want dat bouwt de brug tussen verwachting en resultaat. Voor je het weet, maak jij ook een grote groeisprong!

 

Wil jij je eigen verhaal leven?

Leef je verhaal, gebruik je verbeelding

Koester jij ook zo’n droom? En heb jij de behoefte aan een mentor om de sprong te wagen?

Dan is het mentorprogramma precies iets voor jou. Daarbij onderzoeken we je echte drijfveren en leer je om je verhaal te vormen. Vervolgens zet je de stappen om dat verhaal daadwerkelijk te gaan leven.

 

Ik ben nieuwsgierig naar meer informatie

 

 

Over Sigrid

Sigrid is verhalenmaker en schrijft over storytelling, creatief denken, dromen en daden. Zit veel met haar neus in de boeken en ‘schrijft’ de meeste blogs op de fiets. Onverschrokken jeugdheldin: Pippi Langkous. Gek op ideeënsafari’s, musea en rafelrandjes. Drinkt haar koffie bij voorkeur zwart, maar is voor al het overige gek op regenboogkleuren.
Ze helpt organisaties aan verhalen die mensen raken. Ook helpt ze bevlogen creatieve professionals om de beste versie van zichzelf te worden en hun verhaal te laten sprankelen.

Meer ontdekken? Laat je hier inspireren!

Print Friendly, PDF & Email

Je vindt dit misschien ook leuk