Wat is je grootse ergernis bij de uitvoering van je werk?

Zo reken je lenig af met je frustraties

Wat is op dit moment jouw allergrootste ergernis of frustratie bij de uitvoering van je werk? 

Je hebt bijvoorbeeld regelmatig last van werkontwijkend gedrag of je lijdt aan een serieuze schrijfblokkade. Allemachtig, wat een frustraties levert dat op!

Hoe reken je af met dit soort ergernis?

We hebben de neiging om bij frustraties eindeloos in hetzelfde straatje verder te denken. Maar dat betekent vaak recycling van dezelfde gedachten.

Het schijnt een overlevingsfunctie van ons oerbrein te zijn, maar dat maakt eigenlijk niet uit. Want ondanks al dat gepieker, gepruts en gepeins kom je nog steeds geen stap verder.

Je moet dus uit je eigen dwingende gedachtecirkels zien te ontsnappen. Afrekenen met je eigen mentale sluipmoordenaars.

Kan dat dan, vraag je je misschien af.

Jazeker!

Dat doe je door iets anders te gaan doen: letterlijk. Door andere bewegingen te maken, andere zintuigen in te zetten of andere sensaties te ondergaan. Met deze vormen van lenig denken bereik je vaak een doorbraak.

Probeer de volgende eenvoudige manieren eens om je interne babbelbox tot rust te laten komen en je flow terug te vinden:

1. Bewegen

Wandelen, fietsen of een andere eenvoudige manier van beweging brengt altijd wel iets nieuws in mij naar boven. Een douche nemen helpt trouwens ook. Na zo’n activiteit keer ik weer met een fris hoofd terug, klaar om weer aan de slag te gaan.

2. Sparren

Sparren met andere mensen leveren je nieuwe gezichtspunten en ideeën op.

Loop naar de koffie-automaat (of een andere plek waar je gelijkgezinden ontmoet) en leg je vraagstuk voor aan anderen. Grote kans dat de ander met nieuwe ogen iets ziet waardoor jij weer verder kan.

Zelf legde ik aan anderen voor hoe ik mijn schrijfblokkade kon overwinnen. Ze maakten me ervan bewust dat aan zo’n blokkade vaak iets anders ten grondslag ligt.

Niet het schrijven is het ware probleem, maar mijn gedachten erover. Ik wilde het perfecte stuk schrijven met alles erop en eraan, maar dat blokkeerde me enorm om gewoon een start te maken.

Nadat enkele mensen mij zo’n mentale optater hadden gegeven, realiseerde ik me dat ze gelijk hadden. En daarna kon ik een stuk gemakkelijker weer verder.

3. Visualiseren

Wat ook enorm helpt is het gebruik van een andere vorm. Maak bijvoorbeeld een mindmap of visualiseer je vraagstuk met een tekening of collage. Hierdoor bekijk je je vraagstuk op een andere manier, waardoor je nieuwe ingevingen krijgt.

Als ik overweldigd ben door de veelheid aan materiaal helpt een beeld of een mindmap mij om de kern weer te zien. Ik heb zelfs wel eens een gedicht gemaakt voordat ik weer kon zien waar het echt om draaide!

reken af met je ergernis

Hapje voor hapje

Je hebt vast wel eens gehoord hoe een muis een olifant eet. Inderdaad: hapje voor hapje.

Het helpt ook om je project of vraagstuk in kleinere stukjes te breken die behapbaar zijn. Begin met de eerste taak en doe het stapsgewijs: zolang je beweegt, maak je voortgang.

Wat ook kan: een mentor inschakelen om je diepgaand te begeleiden bij alle obstakels die je tegenkomt. Iemand die er echt voor je is op de momenten dat jij het nodig hebt. Want je hoeft echt niet per se alles zelf te doen.

Veel succes!

 

 

Ga jij je verhaal leven?

Ben jij een professional die je niets meer wijs maakt over je vak, maar heb je toch moeite om uit te leggen wat nu echt de kern is van je werk? Ga op zoek naar je diepere verhaal, geef er vorm aan en ga dat verhaal ook echt leven. Dan bereik je immers impact met je werk.

Als je behoefte hebt aan intensieve ondersteuning bij het vormgeven van je verhaal en de uitvoering daarvan, dan is het nieuwe mentorprogramma precies iets voor jou. Daarbij onderzoeken we je echte drijfveren en leer je om je jouw idee te vertalen naar een goed verhaal. Vervolgens zet je de stappen om dat verhaal daadwerkelijk te gaan leven. Een cadeau aan jezelf.

 

Ja, ik ben nieuwsgierig naar meer

 

 

Over Sigrid

Ik ben een verhalenmaker met een journalistieke achtergrond, die de kracht van storytelling en creatief denken aan elkaar knoopt. Als bedenker en uitvoerder van verhaalconcepten help ik publieke organisaties en maatschappelijke instellingen om mensen te raken en in beweging te brengen. Ook help ik mensen met een droom om hun verhaal te gaan leven.

 

 

Print Friendly

Je vindt dit misschien ook leuk