Hoe je de basis legt voor je vervolgverhaal

Deel 1

Nog een paar weken en we laten 2017 alweer achter ons. Hoogste tijd om plannen te maken voor 2018. Hoe gaat jouw vervolgverhaal verder in het nieuwe jaar?

Plannen maken voor het nieuwe jaar, dat geeft grip op je eigen leven. En dat kan heel goed met hulp van verhalen. We gebruiken immers verhalen om betekenis te geven aan ons leven.

Zonder perspectief is het erg moeilijk om jezelf te motiveren. Voor veel mensen is het daarom belangrijk om een volgende stap te kunnen zetten of een wending te geven aan hun leven. Of je nu een kleine stap maakt of het roer omgooit, mensen willen in ieder geval een vervolgverhaal voor zich zien. Een perspectief hoe het verder gaat.

Ik vind het fascinerend dat je daarmee ook zelf je leven kunt sturen. Hoe krachtig dat is heb ik zelf al meerdere malen meegemaakt.

Hoe maak je dan dat verhaal?

Dat doe je door je verleden en heden in verhalen te vangen en daarin de lijnen te zoeken. Je maakt daarmee je eigen verhaal, dat vertelt waar je vandaan komt en waar je nu staat. Op basis daarvan kun je ook de lijnen uitzetten naar je toekomstige verhaal: waar wil je naar toe?

Dat verhaal begint dus met een terugblik. De afgebakende tijdspanne van een jaar leent zich daar goed voor. Bedenk daarom wat jouw verhaal van 2017 was. Je vertelt jezelf daarbij hoe je je ontwikkeld hebt, wat je hebt overwonnen en wat je stap voor stap bereikt hebt.

Enkele vragen die je jezelf hierbij kunt stellen:

Waar kom je vandaan?

 • Wat heb je gedaan in het afgelopen jaar en waar ben je trots op? Beschrijf één of twee momenten die een belangrijke overwinning of doorbraak voor je waren.
 • Wat was de slimste beslissing die je in 2017 genomen hebt?
 • Wat was het grootste risico dat je in 2017 genomen hebt?
 • Wat was de grootste verrassing van het afgelopen jaar?
 • Wat waren je inspiratiebronnen? En welke hulpbronnen kon je dit jaar gebruiken? Wie hebben je verder geholpen?
 • Welk woord omschrijft het beste hoe je 2017 hebt ervaren?
 • Wat was je van plan in 2017, maar wat ‘kwam er niet van’? Als je plannen niet kon realiseren, wat waren daarvan dan de belangrijkste oorzaken? Wat was jouw eigen aandeel daarin? Beschrijf het bijbehorende verhaal.
 • Wat ging heel goed en waar wil je meer van in het nieuwe jaar?

Waar ben je nu?

 • Wie zijn je helpers? Heb je een sparringpartner of mentor?
 • Wat heb je geleerd?
 • Waar ben je trots op? En wat is daar belangrijk aan?
 • Waar ben je dankbaar voor?
 • Wat doe je graag, ook als je er niet voor betaald wordt?
 • Waar neem je afscheid van? Wat helpt jou niet verder en waarmee kun je stoppen? Waar zeg je voortaan nee tegen?

Schrijf het op en bekijk welke patronen erin zitten.

Door hier over na te denken, grijp je de kans om de scenarioschrijver van je eigen leven te worden. Ik maak daarom zelf jaarlijks mijn creatieve jaarverslag met een terugblik op momenten, leerervaringen en ontwikkelingskansen.

Je eigen verhaal

Vervolgens kun je ook je vervolgverhaal maken. Dat wil niet zeggen dat het verhaal zich ook echt volgens die lijnen ontvouwt, want er komen altijd onvoorziene zaken op je pad. Maar als je je eigen verhaal in je hoofd hebt, heb je wel de teugels in handen om er krachtig sturing aan te geven.

Hoe je dat precies doet lees je in deel 2.
Sprankel!

 

 

 

 

 

 

 

Over Sigrid

Ik ben verhalenmaker met een journalistieke achtergrond, die de kracht van storytelling en creatief denken aan elkaar knoopt. Ik help organisaties aan verhalen die mensen raken.

Ook help ik bevlogen creatieve professionals om de beste versie van zichzelf te worden en hun verhaal te laten sprankelen.

Meer ontdekken? Laat je hier inspireren!

 

Print Friendly, PDF & Email

Je vindt dit misschien ook leuk