Zo vorm je het vervolgverhaal voor 2018

Deel 2

Hoe gaat jouw persoonlijke verhaal verder in 2018? Wil je je leven een nieuwe wending geven of vervolgstappen zetten? Of heb je nog geen idee?


Het moet nog december worden, maar ik voel al het verlangen naar reflectie om me voor te bereiden op ontwikkeling in het nieuwe jaar. Voorbereiding en klaarmaken voor vervolgstappen in een nieuwe periode, dat geeft niet alleen helderheid maar ook grip op je eigen leven. Alleen al het nadenken daarover geeft me nieuwe energie. En daar neem ik graag uitgebreid de tijd voor!

Vraag jij je ook af wat je allemaal gaat doen in 2018?

Dat kan heel goed in de vorm van een verhaal. We gebruiken immers verhalen om betekenis te geven aan ons leven.

Dat verhaal begint met een terugblik op het afgelopen jaar. In het eerste deel van deze serie las je daarom een groot aantal vragen om het verhaal van 2017 scherp te krijgen.

Met trage vragen krijg je je vervolgverhaal scherp

De volgende stap is om de lijnen door te trekken naar 2018: jouw vervolgverhaal. Door hier over na te denken, grijp je de kans om de scenarioschrijver van je eigen leven te worden. Je werkt vanuit inspiratie en je zet zelf de lijnen uit.

Hieronder vind je een aantal vragen om je daarbij op weg te helpen. Het zijn zogeheten trage vragen: vragen waar je vaak niet een-twee-drie het antwoord op hebt, maar waar je de tijd voor moet nemen.

 

Waar ga je naar toe in 2018?

Jouw verlangen

  • Wat is je verlangen? Hoe ziet er dat precies uit? Stel je het zo concreet mogelijk voor.
  • Hoe ziet succes er voor jou uit? En als je een voorbeeld daarvan geeft, wat is dat dan? En wat zou dat dan opleveren?

Jouw (werk-)doelen

  • Wat is je missie?
  • Wat wil je betekenen voor je klanten, teamleden, opdrachtgevers, organisatie?
  • Voor wie doe jij het? Wat willen deze mensen en wat hebben ze nodig? Welke problemen ervaren zij en welke resultaten kunnen ze met jou bereiken?

Jouw persoonlijke doelen

  • Hoe wil jij je voelen? Avontuurlijk? Vrij? Kalm? Creatief? Energiek? Verbonden? Geconcentreerd? En wat is daar dan voor nodig?
  • Hoe wil je zichtbaar zijn?

Jouw ontwikkeling

  • Wat heb jij te leren? Of: welk obstakel heb jij te overwinnen?
  • Wat staat jou te doen om super succesvol te zijn?
  • Komt er een thema naar boven waaraan je in 2018 wilt werken? Of een woord van het jaar? Zo’n woord helpt je om een focus te vinden, waardoor je er meer van gaat zien.

 

 

Hoe werkt dat met die trage vragen?

Trage vragen gebruik je om antwoorden te vinden bij vragen die niet meteen te doorgronden zijn, maar die wellicht wel nieuwe kansen bieden. Je laat de vragen in gedachten een poosje sudderen. Na enige tijd komen mogelijke antwoorden of oplossingsrichtingen dan vanzelf in stukjes en beetjes naar boven borrelen.

 • Schrijf de vragen op een velletje papier en hang dat velletje op een zichtbare plaats: naast je beeldscherm, in je agenda of een andere vaste plek waar je vaak bent. Bekijk het dagelijks, bijvoorbeeld vlak voordat je gaat slapen. Je brein gaat ermee aan het werk, zonder dat je er druk op legt.
 • Schrijf invallen direct op in een notitieblokje, dat je altijd in je buurt hebt liggen. Ook losse flarden of tekeningetjes zijn interessant om te vangen in dit boekje. Het is handig om voor iedere vraag een aparte bladzijde te reserveren, want al gaandeweg zullen je meer invallen krijgen met mogelijke antwoorden of richtingen.
 • Je kunt natuurlijk ook een sparringpartner zoeken en elkaar bevragen. Onderzoek samen wat meer helderheid verdient en waar je (te) snel denkt: ‘dit is te veel gevraagd’ of ‘dit kan ik niet’.
 • Aan de hand van je aantekeningen zullen er beelden ontstaan, die zich uiteindelijk ook in woorden laten vatten. Schrijf dat op: waar ga je naar toe en hoe ziet die weg eruit? En zijn daar onverwachte wendingen bij?

Een verhaal over 2018 geeft je helderheid, richting en houvast. Dat wil niet zeggen dat het verhaal zich ook echt volgens die lijnen ontvouwt, want er komen altijd onvoorziene zaken op je pad. Maar als je je eigen verhaal in je hoofd hebt, zie je beter de mogelijkheden om nieuwe kansen te benutten die voorbij komen. Net zoals je ineens overal rode dingen ziet, als je je focust op ‘rood’.

Ga alvast op weg!

Was je het afgelopen jaar veel van plan, maar kwam het er niet van, om wat voor reden dan ook? Laat dat het komende jaar niet opnieuw gebeuren, maar bepaal zelf je koers. Ook als je nog niet precies weet hoe en wat (en dat geldt voor de meesten van ons), kun je er toch richting aan geven.

Zet nu daarvoor de eerste stap. Maak van 2018 een jaar dat ‘succesvol’ is, in de betekenis die jij persoonlijk aan dat woord geeft. Zodat jij in 2018 gaat doen wat jou te doen staat en zodat je daarmee jezelf en anderen blij maakt.

 

 

 

Geef sturing aan je vervolgverhaal voor 2018

Wil jij ook:

 • Je plannen voor 2018 op een structurele manier vormgeven?
 • Weten hoe je je plan concreet maakt en verbindt met je diepere wensen?
 • Je focus kiezen en manieren leren om die focus vast te houden?
 • Je succes verbeelden en je verhaal daadwerkelijk gaan leven?
 • De onmisbare rol van storytelling leren kennen om je eigen verhaal te ontdekken, je ideeën te verspreiden en anderen te raken, zodat mensen met je meedoen?

Ik heb een praktisch stappenplan voor je ontwikkeld: het online programma Focus op Resultaat. Dit programma begeleidt je om je verlangens concreet te maken en vervolgens daadwerkelijk uit te voeren.

Iedere week ontvang je een module met praktische opdrachten. Dat geeft je een grote steun in de rug om het echt te gaan doen.

Om je te helpen om in 2018 voortvarend van start te gaan, heb ik de prijs tijdelijk verlaagd met maar liefst 200 euro.

Als je je aanmeldt vóór 31 december 2017, betaal je 297 euro (ex. BTW).

(Als je nu gebruik wil maken van deze aanbieding, maar later van start wil gaan, is dat ook mogelijk. Stuur mij dan een e-mail, dan maak ik het in orde).

 

In het online programma Focus op Resultaat leer je hoe je je plan concreet maakt en daadwerkelijk uitvoert. De wekelijkse module in je inbox ondersteunt je om echt aan de slag te gaan, zodat je daar geen stress meer over hebt.

 

Ben jij op zoek naar meer? Wil je liever mijn persoonlijke begeleiding? Ik kan ook als mentor je helpen om je verhaal te vinden en te leven! Kijk hier of dit is wat je zoekt.

 

Sprankel!

 

 

 

 

 

 

 

Over Sigrid

Ik ben verhalenmaker met een journalistieke achtergrond, die de kracht van storytelling en creatief denken aan elkaar knoopt. Ik help organisaties aan verhalen die mensen raken.

Ook help ik bevlogen creatieve professionals om de beste versie van zichzelf te worden en hun verhaal te laten sprankelen.

Meer ontdekken? Laat je hier inspireren!

 

Print Friendly, PDF & Email

Je vindt dit misschien ook leuk