37 manieren om creatiever te worden

Hoe word je creatiever? Wat kun je doen als je vastzit? Lees deze 37 tips om creatiever te worden.

Creatiever worden? Dat doe je zo:

  1. Rommel wat aan

Zeg tegen jezelf: ik ben niet echt aan het werk, ik rommel alleen wat aan. Je raakt hierdoor gemakkelijk in een ontspannen stemming die nodig is om echt aan je werk te beginnen.

  1. Maak lijsten

Maak bijvoorbeeld een lijst van al je successen uit het verleden. Wanneer je een dip hebt, kijk je naar deze lijst.

  1. Neem altijd een notitieboek mee

Het notitieboek is een zaaibed waar je je invallen bewaart voor later gebruik. Door je invallen te noteren dwing je jezelf bovendien om je gedachte voor een deel uit te werken. Schrijven is denken op papier.

  1. Trek erop uit

Een van de meest effectieve én aangename acties om tot meer ideeën te komen is naar buiten te gaan en nieuwe dingen te ontdekken.

  1. Neem pauzes

Tijdens pauzes krijgt je brein gelegenheid om ongestoord nieuwe verbindingen te leggen.

  1. Omring jezelf met creatieve mensen

Daag jezelf uit regelmatig mensen te ontmoeten met een creatief beroep, zoals een vormgever, een groep muzikanten of een architect. Het is hun vak om zich te onderscheiden met hun creativiteit. Hoe pakken zij dat aan? Welke rituelen passen zijn toe? Hoe blijven zij spelen?

  1. Werk samen

Zoek andere mensen op om nieuwe informatie te delen of voor de uitwisseling van kennis en ideeën.

  1. Oefen, oefen, oefen

Probeer uit wat werkt en wat niet. Doe het een volgende keer op een betere manier en bekwaam je daarin.

  1. Sta jezelf mislukkingen toe

Een ‘fout’ is het gevolg van een actie die je terecht hebt ondernomen maar die nog niet tot het gewenste resultaat hebt geleid. Je hebt je goede bedoelingen getoond en iets opgestoken.

  1. Dwaal rond

Ga naar buiten en wandel rond zonder een gericht plan. Daarmee geef je je onderbewuste de ruimte om tot nieuwe inzichten te komen.

  1. Bekijk films

Bekijk televisieprogramma’s, documentaires en films. Zo krijg je mogelijk een nieuw perspectief op een thema.

  1. Neem rust

Rust is een belangrijke voorwaarde om nieuwe ideeën te krijgen, omdat je brein dan ongestoord allerlei nieuwe verbanden kan leggen. Dus neem regelmatig een pauze.

  1. Neem risico’s

Neem de ruimte om te experimenteren en daadwerkelijk iets te doen, ook al ben je niet goed voorbereid. Zelf dingen uitproberen leveren je in ieder geval nieuwe ervaringen op.

  1. Leg jezelf beperkingen op

Beperk je mogelijkheden. Zing op één toon. Schilder in één kleur. Schrijf een tekst in de vorm van een haiku of sonnet.

  1. Ruim je werkplek op

Door zaken te verwijderen of weg te laten, schep je ruimte – al dan niet letterlijk – voor nieuwe ideeën.

  1. Maak lol

Geniet ervan en maak het leuk voor jezelf. Speel!

  1. Zoek contrasten

Gebruik tegenstellingen in allerlei vormen: donker-licht, zacht-scherp, warm-koud, groot-klein, inkapselen-uitpakken. Wat brengt je op een nieuw spoor?

  1. Zet je onderwerp in een andere context

Bekijk je onderwerp op een andere manier door de context te veranderen. Door het nieuwe perspectief krijg je andere ideeën.

  1. Ga droedelen

Droedels zijn losse krabbels die je tamelijk achteloos maakt. Het is een goede manier om je hoofd leeg te maken, waardoor je gemakkelijk nieuwe inspiratie krijgt.

  1. Zing onder de douche

De douche biedt weinig afleiding, waardoor gemakkelijk inzichten naar boven borrelen die al ergens in je hoofd zaten. Als je ook nog zingt, word je extra vrolijk.

  1. Vereenvoudig je idee

Simpele vormen laten zien waarin de essentie zit. Wat kan compacter? Wat kun je weglaten zonder dat de functie verandert?

  1. Ga bewegen

De combinatie van frisse lucht en regelmatige beweging stuwt bloed door je lichaam én je brein. Beweging verheldert je gedachten.

  1. Herhaal je ideeën en diep ze uit

Door bestaande ideeën nogmaals te gebruiken maar nu op een andere wijze kom je tot verdieping.

  1. Zoom in

Kijk met andere ogen naar een vertrouwd onderwerp, alsof je ogen een macro-fotocamera zijn. Wat zie je wat je eerst nog niet opviel?

  1. Meng dingen door elkaar

Vermeng diverse zaken of combineer twee elementen uit verschillende werelden tot iets nieuws.

  1. Gedraag je als een toerist in eigen omgeving

Trek erop uit en kijk met nieuwe ogen naar je eigen wijk of buurt. Wat valt erop?

  1. Gebruik muziek

Muziek is een uitstekend hulpmiddel om een nieuwe atmosfeer te scheppen en jezelf in een creatieve stemming te brengen.

  1. Keer bestaande regels om

Keer je uitgangspunten om. Hoe kun je ervoor zorgen dat je relatie met je opdrachtgevers slechter wordt? Hoe kun je klanten zelf het werk laten doen?

  1. Maak aantekeningen

Noteer al je invallen en ideeën. Verzamel ook citaten, gebeurtenissen, wensen, knipsels, dialogen, lijstjes en wat je maar interessant vindt. Lees je aantekeningen regelmatig door. Daardoor zie je nieuwe dwarsverbanden en kom je op andere ideeën.

  1. Begin met iets ongerijmds

Gebruik iets ongebruikelijks als startpunt en bouw daar op voort.

  1. Borduur voort op clichés

Laat je inspireren door afgesleten beelden zoals blonde vrouwen bij dure auto’s of vastgeroeste uitdrukkingen als ‘vallende herfstblaadjes’. Geef een cliché een eigen twist of vergroot het uit. Zo groeit het uit tot een nieuw idee.

  1. Neem afstand

Neem afstand in ruimte en tijd. zo stimuleer je je brein om abstracter en breder te denken. Verplaats je bijvoorbeeld in de toekomst en bedenk hoe je dan een bepaald vraagstuk zou beantwoorden.

  1. Zonder jezelf af

Breng bijvoorbeeld tijd door in de natuur. De bomen, vogels en velden halen je ‘uit je hoofd’

  1. Maak associaties

Neem je onderwerp als uitgangspunt en bedenk daar nieuwe woorden bij. Noteer alle ingevingen die je krijgt, rijp en groen. Maak bij deze woorden weer nieuwe associaties. Je beweegt dus van je onderwerp weg. Dat helpt je om vaste denkpatronen te doorbreken.

  1. Verander van vorm

Kies een andere vorm of wissel van genre als je een nieuwe impuls nodig hebt. Doordat je op een andere manier met je onderwerp bezig bent, kom je op nieuwe gedachten

  1. Zet door

Zoek altijd naar nieuwe mogelijkheden en hou vol. Wat succesvolle ideeën onderscheidt van gewone ideeën is dat de bedenkers er tijd en doorzettingsvermogen in gestoken hebben.

  1. Maak het af

Ga voort op de ingeslagen weg. Blijf je idee doorontwikkelen, uitbouwen en fijnslijpen.

Succes!

 

 

 

 

 

Als je een idee hebt (voor een product, een blog, een boek, wat dan ook) is het startmoment het allermoeilijkst. Velen van ons hikken er enorm tegenaan om het idee echt te gaan uitvoeren.
Het hernieuwde startpakket Ideeënschatkamers is dan jouw Eerste Hulp bij Startmoeilijkheden. Je vindt er alles bij elkaar wat je nodig hebt om wél aan de slag te gaan: van ideeën vinden en verrijken tot ontwikkelen en uitvoeren.

 

 

Over Sigrid

Ik ben een verhalenmaker met een journalistieke achtergrond, die de kracht van storytelling en creatief denken aan elkaar knoopt. Als bedenker en uitvoerder van verhaalconcepten help ik publieke organisaties en maatschappelijke instellingen om mensen te raken en in beweging te brengen.

Over de toepassing van verhaaltechnieken in teksten schreef ik het boek Toverballen voor het Brein.
Ook schreef ik met Marenthe de Bruijne het boek Lenig Denken (over creatieve denktechnieken)

 

Print Friendly, PDF & Email

Je vindt dit misschien ook leuk

Eén reactie

 • Rik Konings maart 25, 2017  

  Ga toch spelen!