De dag dat ik mijn mobiele telefoon vergat

Een verhaal over een lichtpuntje bij eenzaamheid

Hoe help je om de eenzaamheid van ouderen even te doorbreken? Op de dag dat ik mijn mobiele telefoon thuis liet liggen ontdekte ik dat dit simpeler was dan gedacht.

Natuurlijk weet ik dat er veel eenzaamheid is onder ouderen (en ook veel jongere mensen). Maar ik zie ze niet in mijn dagelijkse omgeving. En als ik ze wel zou kennen, weet ik niet goed hoe ik een eerste stap kan zetten om in contact te komen.

Eenzaamheid bij ouderen

Op een natte novemberdag ging dat echter allemaal vanzelf. Ik was haastig weg gegaan en had daardoor mijn mobiele telefoon thuis aan de lader laten liggen.

Eenzaamheid doorbreken
Balen, want inmiddels zat ik in een bus in een onbekende stad, die zich door onbekende woonwijken heenkronkelde. En dat klopte niet met de reisgegevens die ik thuis opgezocht had, want ik zou maar een klein ritje met de bus maken.

Gewoonlijk zou ik de reisplanner op mijn telefoon raadplegen, maar nu keek ik zoekend om me heen naar een geschikte persoon om te vragen of ik wel in de goede bus beland was.

“Jazeker”, verzekerde de oude mevrouw in de bank achter mij. “De bus maakt een korte en lange ronde, en je zit nu in de lange ronde. Ik moet zelf ook helemaal naar het eindpunt, maar ik kies voor deze bus omdat die veel rustiger is.”

We hadden dus tijd genoeg, stelden we vast.

En zo raakte ik in gesprek met deze mevrouw die vervolgens een groot deel van haar levensverhaal vertelde.

Man verloren, rollator vanwege haar overgewicht, verhuisd naar een nieuw onderkomen, geen geld voor vloerbedekking en gordijnen, operatie, eenzaamheid.

Nu was ze op weg naar de soos van het Leger des Heils. Daar zocht ze wat gezelschap, maar echt leuk was het daar evenmin. Ze werd er zelfs gepest.

Ik werd treurig van haar relaas. In een opwelling vroeg ik haar waar ze blij van werd.

Ze klaarde op en vertelde over haar parkiet waar ze zo van genoot. En ze zou heel blij zijn als ze dit jaar genoeg geld had voor een échte kerstboom.

Het laatste stuk van de busrit waren we allebei stil. Maar bij het verlaten van de bus bedankte ze me ineens voor het stellen van die laatste vraag. Ze klonk aangedaan.

De vraag maakte haar hele dag goed, voegde ze nog toe. En die van mij ook.

 

 

 

Blog voor Goed doen voor een Ander

Deze blog doneer ik aan Stichting Goed doen voor een ander. Zij organiseren Koffieschenk Buurtprojecten voor eenzame ouderen. Om hier aandacht voor te vragen heeft de Stichting het boek Wat kan ik van u leren? gepubliceerd. Want van onze ouderen kun je veel leren.

Ik doneer mijn blog om bewustwording te creëren over eenzame ouderen. Wil jij ook bloggen? Meld je aan via www.blog.doneerjouwtalent.nl

 

 

 

 

Over Sigrid

Verhalenmaker | Creatieve Gids | Praktisch idealist | Auteur | Trendonderzoeker | Beeldmaker | Conceptontwikkelaar | Journalist |  Neerlandica

Sigrid werkte twintig jaar als journalist en bladenmaker voordat ze in 2009 haar eigen bedrijf startte. Ze helpt maatschappelijke instellingen en publieke organisaties aan verhalen die mensen in beweging brengen.

Inmiddels geeft zij haar kennis en ervaring ook door aan ervaren professionals via haar online programma’s en boeken, zoals Lenig Denken en Toverballen voor het Brein.

Zij werkt intensief één op één met bevlogen professionals en inspireert hen bij het ontwikkelen van creatieve plannen en storytelling. Daarmee helpt ze hen om de beste versie van zichzelf te worden en hun verhaal te laten sprankelen

Meer ontdekken over verhalen en creatief denken? Laat je hier inspireren!

 

Print Friendly, PDF & Email

Je vindt dit misschien ook leuk