Hoe zet je storytelling in bij Appreciative Inquiry?

Waarderend veranderen met verhalen

Appreciative Inquiry (waarderend veranderen) is een krachtige manier om positieve veranderingen tot stand te brengen in organisaties. Hoe zet je daarbij storytelling in?


Zoeken naar wat er goed gaat en hoe je die pluspunten kunt versterken. Dat is de kern van Appreciative Inquiry, die aan een snelle opmars bezig is in Nederland. In het onderwijs, in organisaties, bij persoonlijke ontwikkeling.

Verhalen spelen een belangrijke rol bij Appreciative Inquiry. Als je de vraag krijgt wat er mogelijk is, word je daar ineens bewust van. Je ziet wat je daar zelf aan kan bijdragen, je doet inspiratie op om veranderingen mogelijk te maken en stelt je eigen doelen om positieve elementen te versterken.

Appreciative Inquiry reikt de bril aan

Wie vraagt wat zou jouw dag nu super bijzonder maken? heeft grote kans dat zijn gesprekspartner aan het denken wordt gezet over zijn prioriteiten voor die dag. Appreciative Inquiry is dan ook een vorm van positieve framing. Door expliciet te vragen naar het positieve en je eigen bijdrage daaraan, vorm je al het verhaal.

Dat leg je er niet dik bovenop, maar je reikt wel de bril aan waarmee mensen naar hun eigen wereld kijken. En die bril heeft positief versterkende glazen.

Al vertellend ontdek je nieuwe perspectieven

Dankzij verhalen kom je er ook achter wat er echt speel in een team. Je kunt hiermee samen belemmeringen wegnemen, scherp krijgen wat er al goed gaat, bepalen waar je graag meer van wil met elkaar, en samen concreet naar de gewenste toekomst kijken. “Woorden creëren werelden”, zegt Ron Fry, een van de grondleggers van Appreciative Inquiry.

Bij Appreciative Inquiry is luisteren het belangrijkst: je stelt open vragen en vult niets in.

Dit zijn enkele manieren om vragen in te zetten en verhalen te vangen:

# 1. Vraag naar een concrete gebeurtenis

Vraag altijd naar iets concreets, waarmee je gemakkelijk de aanzet geeft tot een verhaal. Bijvoorbeeld:

   • Wat was een gebeurtenis waar je trots op bent of waarvan je iets geleerd hebt? Kun je die beschrijven?
   • Wat zijn belangrijke successen, kwaliteiten, sterke kanten?
   • Wat is de betekenis daarvan?
   • Hoe kunnen we deze successen uitbouwen? Hoe ziet dat er dan uit?
   • Waar wil je meer van?
   • Welke concrete acties gaan we uitvoeren om het doel te bereiken?

# 2. Vraag naar emoties

Emoties zijn een essentieel onderdeel van een verhaal: een verhaal roept emoties op of wordt met emoties verteld. Stel open vragen, gericht op hoop, angsten en verwachtingen.

   • Wat was een recente mooie ervaring?
   • Is er een gebeurtenis in deze organisatie, die je heeft aangegrepen?
   • Wanneer heb jij een goede werkdag gehad?

# 3. Vraag naar inwijdingsmomenten

Luister ook naar verhalen die aan nieuwe medewerkers verteld worden. Deze verhalen zijn interessant, omdat ze onderdeel uitmaken van het gemeenschappelijke geheugen. Deze verhalen geven nieuwe mensen vaak waardevolle informatie hoe mensen in deze organisatie met elkaar om gaan en wat de verwachtingen van hen zijn.

# 4. Zet symbolen en voorwerpen in

Breng een aantal mensen bij elkaar om verhalen te vertellen over een bepaald thema. Laat deelnemers een voorwerp of een symbool meenemen dat iets te maken heeft met het thema van de sessie.

   • Waarom juist dit voorwerp?
   • Welk verhaal hoort erbij?
   • Waar gaat dit verhaal echt over?

# 5. Vraag naar een voorbeeldverhaal 

We werken zelden alleen maar bij een organisatie om het geld of omdat het zo hoort. We willen een bijdrage leveren en zijn op zoek naar zinvolle ervaringen. Vragen ‘wat de zingeving is’, levert meestal geen verhalen op. Die vraag is simpelweg te veelomvattend.

Vraag liever om een voorbeeldverhaal waarom je werk belangrijk is. Kun je een gebeurtenis beschrijven waarvan je zegt: dit laat prachtig zien wie we zijn of waar we voor staan? Kun je me een verhaal vertellen wat er mogelijk is?

Door je wensen, ervaringen en toekomstdromen te delen gaan mensen elkaar vertrouwen. En dat is het magische ingrediënt om tot een goede samenwerking te komen, zegt Frederic Laloux in zijn invloedrijke boek Reinventing Organisations (2014). Vertrouwen kan moeilijk opbloeien als iedereen zich verschuilt achter een masker.

Daarom zegt hij:

Als we werkomgevingen willen creëren die zich kenmerken door vertrouwen en als we hopen op diepe, rijke en zinvolle relaties, dan moeten we meer onthullen van wie we zijn.

Met verhalen dus.

Sprankel!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Appreciative inquiry en storytelling

 

 

 

 

Over Sigrid

Verhalenmaker | Creatieve Gids | Praktisch idealist | Auteur | Trendonderzoeker | Beeldmaker | Conceptontwikkelaar | Journalist |  Neerlandica

Sigrid is verhalenmaker en helpt maatschappelijke instellingen en publieke organisaties aan verhalen die mensen in beweging brengen.

Ook werkt ze intensief één op één met bevlogen professionals en inspireert hen bij het ontwikkelen van creatieve plannen en storytelling. Daarmee helpt ze hen om de beste versie van zichzelf te worden en hun verhaal te laten sprankelen.

Ze werkt op dit moment aan een boek over werkgeluk en de betekenis van werk nu we steeds langer blijven werken. Eerder schreef ze het boek Lenig Denken (over creatief denken) en Toverballen voor het Brein (over storytelling in teksten).

Meer ontdekken over verhalen en creatief denken? Laat je hier inspireren!

 

Print Friendly, PDF & Email

Je vindt dit misschien ook leuk