5 tips om je writersblock te doorbreken


Hoe ga je verder met schrijven als je vastzit? Vijf tips om je writersblock te doorbreken.

Vol goede moed ben je begonnen aan je schrijfwerk. Maar nu de eerste stukken op papier staan, ben je in een lastige fase beland. 

Ineens weet je het niet meer zo precies. Die explosie aan ideeën lijkt opgedroogd. 

Misschien heb je er zelfs al maandenlang nauwelijks meer iets aan gedaan.

De diagnose: je hebt een writersblock te pakken. 

Een serieuze blokkade, die je behoorlijk lang dwars kan zitten. 

Die blokkade heeft heel vaak te maken met de gedachten die je over jezelf hebt. Je vindt het bijvoorbeeld lastig om fouten te maken, waardoor je de lat enorm hoog legt. 

Ik ken ook mensen die hun boek niet uitbrengen uit angst daar een familielid mee te kwetsen. Het lijkt op een writersblock. Maar eigenlijk speelt de kwestie zich af op een dieper niveau. 

Vaak spelen angstgevoelens een rol bij een writersblock.

De angst voor zichtbaarheid bijvoorbeeld. Of de angst voor afwijzing. Stel je voor dat je schrijfwerk niet goed genoeg is (en jij dus ook niet...)

Door die angstgevoelens ga je jezelf verhalen vertellen. Dat je nu niet in de juiste omstandigheden verkeert om te gaan schrijven bijvoorbeeld. 

Maar straks, als het rustiger is, dan...

Het zijn verhalen waarmee je primitieve brein jou beschermt om geen pijn te hoeven voelen. Verhalen, die helemaal niet waar hoeven te zijn.

Om uit het writersblock te komen, zet je je brein doelbewust in een andere stemming.

Daarmee kom je los van die verhalen. Als je eenmaal die knop hebt omgedraaid, verdwijnt je writersblock als sneeuw voor de zon. Dan merk je ook dat je ideeën vanzelf weer gaan stromen.

Hoe doe je dat dan, je brein in een andere stemming brengen?

1. Doorbreek je writersblock met beweging

Met doelgerichte gedachten als 'morgen ga ik beginnen' maai je je angsten niet zomaar opzij. Met bewegingen lukt dat wonderlijk genoeg vaak wel. Want door het maken van bewegingen volgen onze gedachten vaak vanzelf. 

Een prachtig mechanisme, dat je handig kunt inzetten. Probeer maar eens je mondhoeken omhoog te trekken in een glimlach. 

Het lijkt heel kunstmatig. Maar wacht even af. Tien tegen één dat je je wel degelijk vrolijker gaat voelen. 

Ga daarom lekker bewegen, bijvoorbeeld dansen, wandelen of rek- en strekoefeningen doen. Of schud je hele lijf gewoon eens uit. Je bent dan weer fris voor een nieuwe start.

2. Gebruik muziek om aan de slag te gaan

Muziek is een geweldige manier om jezelf in een andere stemming te brengen. 

Zet muziek aan die je aangenaam vindt en geef daarmee je hersenen het sein dat het tijd is om te beginnen. Als je steeds dezelfde muziek kiest, gaat dat steeds sneller.

Op Spotify vind je playlists rondom 'deep working', die daarvoor erg geschikt zijn. Kalme barokmuziek of loungemuziek zijn goede keuzes. Mijn persoonlijke favoriet is Canon in D van Johann Pachelbel. Ook Canto Ostinato van Simeon ten Holt is erg prettig, omdat deze muziek een terugkerende muzieklijn heeft.

3. Leid jezelf om de tuin

Vriendelijke gedachten helpen ook om je writersblock te doorbreken. Zeg tegen jezelf: “Ik ben niet echt aan het werk aan dit artikel/werkstuk/taak, ik KIJK er alleen even naar.” 

Natuurlijk houd je jezelf voor de gek met zo’n opmerking. Al ben je je daar helemaal van bewust, toch verlaag je daarmee de drempel voor je brein. De druk is er ineens af, waardoor je je makkelijker kunt ontspannen. 

Doe het gewoon en maak een piepklein beginnetje. Al weet je nog niet precies wat je wilt gaan doen, er zijn ook enkele dingen die je wél weet. 

Zie het als opwarmer. Gaandeweg kom je vanzelf tot concretere ideeën. Voor je het weet ben je volop bezig met de uitvoering van je idee. 

4. Beloon jezelf voor je schrijfwerk

Nog een extra tip: als je lekker aan de slag bent gegaan met je schrijfwerk, beloon jezelf dan zo snel mogelijk. Even ontspannen, een warm drankje, met je huisdier knuffelen of iets anders dat jij fijn vindt. 

Deze beloning is niet alleen prettig, maar heeft nog een ander doel: je beleeft onmiddellijk een positieve ervaring en legt de link met je nieuwe creatieve gewoonte. 

Doe dat daarom echt meteen na de afronding: uitgestelde beloningen hebben weinig nut voor je hersenen.

5. Erken je emoties

Het omgaan met een writersblock vereist vooral een andere manier van omgaan met jezelf en je eigen emoties. Allereerst deze: jij valt niet samen met je writersblock. Noem je zelf daarom geen uitsteller, maar een schrijver. 

Gaat het om onderliggende gevoelens die om aandacht vragen? Bijvoorbeeld de angst om zichtbaar te worden? Of de angst voor afwijzing?

Emoties vragen er alleen maar om gevoeld te worden; daarna ebben ze weg. Zo niet, dan komen de gevoelens ongetwijfeld terug in de vorm van irritatie, narrigheid, boosheid of nog meer. 

Oefen daarom telkens weer om de emoties te erkennen en er mild mee om te gaan. Dat is het allergrootste cadeau dat je jezelf kunt geven.

Schrijf ze!