Excelleren | Als je weer over het muurtje wilt kijken
04 juni 2020 
2 min. leestijd

Excelleren | Als je weer over het muurtje wilt kijken

Ik was net vijftig geworden. Onze kinderen vlogen uit. En ik was getriggerd door de uitspraak van verouderingsonderzoeker Andrea Maier dat mensen in de toekomst mogelijk 130 jaar worden.

Dat is het moment dat je ineens denkt: is dit het leven dat ik de komende jaren wil leiden? Als ik nog een reeks decennia voor me heb, hoe ga ik mijn leven dan inrichten? En wat betekent mijn werk daarbij?

Dat was ook het moment dat ik me ging ingraven in het thema werkgeluk. We leven en werken steeds langer, maar hoe blijven we ook lang gelukkig? Al snel bedacht ik me dat ik hierover een boek wilde schrijven.

Ik verdiepte me in een indrukwekkende stapel boeken en artikelen. Maar toen ik daadwerkelijk dit grootse en meeslepende thema wilde aanpakken, raakte ik er helemaal in verstrikt.

Zoals vaker boden persoonlijke verhalen de sleutel tot de oplossing.

Ik kwam namelijk op het idee om vraaggesprekken te gaan houden met mensen die hun eigen weg gevonden hadden. Dat leverde een fantastische serie ontmoetingen op, die ik vastlegde in een reeks blogs over werkgelukzoekers.

Zo wandelde ik met Roeland Schweitzer door Veenendaal, waar hij zijn ingewikkelde levensverhaal deelde.  Aan één wandeling hadden we niet genoeg, dus we struinden later ook nog door het Haagse duingebied Meijendel.

Ik ontmoette Francis van Kessel, die met haar ongelooflijke Pippi-avonturen een levenslange inspiratiebron voor mij zal blijven.

In het voormalige weeshuis van Woerden raakte ik enorm onder de indruk van John Tamerus. Hij had een ingewikkelde internationale politiebaan, maar zette daarnaast bijzondere sociale projecten op en was ook nog eens auteur van een indrukwekkende reeks boeken.

Ook scharrelde ik de tachtigjarige drogist Cor van Mourik achterna voor een interview in een volgepropt magazijn. De man had als jonge vader ternauwernood kanker overleefd en stond nog steeds met fabelachtig plezier iedere dag in zijn winkel.

En dan noem ik nog niet alle andere ontmoetingen die ik mocht beleven. Alle deelnemers werden me allemaal enorm dierbaar en gaven me nieuwe perspectieven op mijn onderzoeksthema. Al doende werd ik er eigenlijk al gelukkiger van.

Ze lieten me weer over het muurtje kijken.

Dat boek dat ik in gedachten had, kwam er uiteindelijk ook. De interviews lagen aan de basis van Jongleren met Vermicelli, dat afgelopen najaar verscheen.

Aan al deze belevenissen dacht ik ineens weer terug na enkele gesprekken met deelnemers die binnenkort starten met mijn programma Excelleren met Ideeën.

Ze vragen zich ook af: is dit het nou?

Ik hoor hoe diverse mensen een grote terugslag hebben gehad door ‘corona’. Ze zijn niet alleen overdonderd geraakt, maar zijn ook hun creatieve vermogens onderweg verloren.

Logisch, want als je overdonderd bent, kun je ook niet meer over het muurtje kijken. En dus ben je ook niet meer zo vindingrijk als daarvoor. Als je weinig perspectief ziet, bijvoorbeeld omdat je werk in deze tijd grotendeels stilgevallen is, dan is het lastig om nieuwe oplossingen te vinden.

En als er weinig uit je handen komt, bijvoorbeeld omdat het thuiswerken je helemáál niet bevalt, geldt eigenlijk hetzelfde.

Ze zien geen perspectief.

Geldt dit ook voor jou? En vraag je je af hoe je je flow terug vindt? Wil je weer gaan borrelen en bruisen?

Ga weer over het muurtje kijken. En kom in beweging.


Over de schrijver
Jij bent de creator van je eigen verhaal. Maar het is niet makkelijk om dat verhaal te verwoorden. Zeker niet als jij als multitalent een popcornhoofd vol ideeën hebt en overal mogelijkheden ziet.Ik werk met mensen die zich niet langer klein willen houden, maar groter willen groeien. Persoonlijk en met je vak. Ondernemers met een missie, een bijzondere aanpak, heel veel kennis en/of ervaring.Samen met jou ga ik op zoek naar diepere drijfveren, kleurrijke dromen en niet te vergeten jouw missie. Jouw hogere doel, waarvoor jij het allemaal doet. Ik zie snel de rode draad en geef je helderheid.Ik help je om je verhaal te leven: van woorden naar daden. Dat doe ik door middel van coaching, online programma's en vaak ook met mijn eigen pen.