Anders doen leidt tot anders denken
Heb je last van werkontwijkend gedrag? Of lijd je aan een serieuze schrijfblokkade? Lees hier hoe je daarmee afrekent. Niet door anders denken, maar door anders doen.
Je hebt een prachtig idee in je hoofd Je bent er enorm enthousiast over. En toch stel je de uitvoering telkens uit en laat je je afleiden door andere zaken.
Hoe kan dat? Allereerst omdat we de neiging hebben om bij dit soort frustraties eindeloos in hetzelfde straatje verder te denken en niet al te bemoedigende gedachten te recyclen.
Je herkent ze wel: Waarom begin ik niet? Kan ik dit wel? Is dit idee niet al vaak uitgevoerd?
Door dat gepieker kom je geen stap verder. Je moet dus uit je eigen dwingende gedachtecirkels zien te ontsnappen. Afrekenen met je eigen mentale sluipmoordenaars.
Anders denken, anders doen
Kan dat dan, vraag je je misschien af. Jazeker. Dat doe je niet door nog meer te denken, maar door iets anders te gaan doen: letterlijk. Door andere bewegingen te maken, andere zintuigen in te zetten of andere sensaties te ondergaan.
Want iets anders doen leidt vervolgens vaak weer tot anders denken.
Probeer de volgende eenvoudige manieren eens om je interne babbelbox tot rust te laten komen en je flow terug te vinden:
Anders doen 1 - Bewegen
Wandelen, tuinieren of een andere eenvoudige manier van beweging brengen altijd wel iets nieuws naar boven. Het lijkt wel alsof je je hersenen op een andere manier ontsluit, waardoor je nieuwe invallen krijgt.
Ik ben zelf gek op fietsen. Na zo'n activiteit keer ik weer met een fris hoofd terug, klaar om weer met nieuwe impulsen aan de slag te gaan.
Anders doen 2 - Nieuwe gezichtspunten vragen
Stap uit je huidige situatie en maak zijstapjes. Ga bijvoorbeeld sparren met andere mensen, want dat levert je zeker nieuwe gezichtspunten en ideeën op. Loop bijvoorbeeld naar de koffie-automaat (of een andere plek waar je gelijkgezinden ontmoet) en leg je vraagstuk voor aan anderen. Grote kans dat de ander met nieuwe ogen iets ziet waardoor jij weer verder kan.
Geen andere mensen in de buurt? Zet jezelf in de rol van een milde, wijze vriend of vriendin. Wat zou jij jezelf dan adviseren?
Laatst legde ik aan anderen voor hoe ik mijn schrijfblokkade kon overwinnen. Ze maakten me ervan bewust dat niet het schrijven het ware probleem was, maar mijn gedachten erover. Want ik probeerde het perfecte hoofdstuk te schrijven met alles erop en eraan.
Maar die dwingende wens blokkeerde me enorm om gewoon een start te maken. Nadat enkele mensen mij zo'n mentale optater hadden gegeven, realiseerde ik me dat ze gelijk hadden. Daarna kon ik een stuk gemakkelijker weer verder schrijven.
Anders doen 3 - Nieuwe vormen kiezen
Helpen de eerste twee manieren niet? Dan is het tijd voor een handige kunstgreep: gebruik een andere vorm. Want zoals Albert Einstein ooit verklaarde: no problem can be solved from the same level of consciousness that created it.
Maak een tekening, mindmap of collage om je vraagstuk te visualiseren. Hiermee geef je je onderbewuste een flinke boost, zodat die je gaat brengen waar je wilt zijn. Bovendien zet je je hersens op een andere manier in, waardoor je nieuwe ingevingen krijgt.
Als ik overweldigd ben door de veelheid aan materiaal helpt een beeld of een mindmap mij om de kern weer te zien. Ik heb wel eens een gedicht gemaakt voordat ik weer kon zien waar het echt om draaide.
Of typ gekke woorden in bij een zoekmachine. Voor je het weet kom je op een ander spoor waardoor er vonkjes overspringen in je brein.
Ga dus eerst iets anders doen. Dan volgt het anders denken vanzelf.
Hapje voor hapje
En dan nog iets. Je hebt vast wel eens gehoord hoe een muis een olifant eet. Inderdaad: hapje voor hapje. Je breekt ook door je blokkades heen als je je project of vraagstuk in kleinere stukjes hakt die behapbaar zijn.
Begin met een eerste onderdeel en doe het stapsgewijs: zolang je beweegt, maak je voortgang.