Verse schrijfinspiratie: voeg avontuur toe

Je schrijft aardige stukjes. Maar toon, thema en tempo zijn eigenlijk altijd hetzelfde. Hoe giet je je ideeën in een andere mal? Voeg avontuur toe aan je schrijfwerk.

Hoe lekker gemaakt ook, tomatensoep zonder tomaten is geen tomatensoep. Voor verhalen geldt iets soortgelijks.

Een verhaal zonder conflict is geen verhaal. 

Het grootste probleem met blogs en ander schrijfwerk is precies dat gebrek: ze kabbelen voort. Het ontbreekt aan spanning. Het schuurt niet. 

Hoe is dat voor jouw schrijfwerk? Ik weet bijna zeker dat je aardige stukken schrijft, want anders ben je hier niet. Maar hoe zit het met jouw vermogen om teksten te laten beklijven bij je lezer?

Vaak kunnen teksten een stuk avontuurlijker.

Het grote voordeel: je tekst wordt ineens lekker leesbaar. Je lezers blijven plakken. En daarmee bereik je iets geweldigs: je lezer leest je tekst helemaal tot het einde uit. 

Hoe meer je lezer je tekst helemaal opslurpt, hoe groter ook de kans dat hij iets met je informatie gaat doen. Dit is wat je als schrijver minstens wil bereiken, toch?

Dus... stop gerust meer avontuur in je tekst, net zoals je een soep op smaak maakt met specerijen, knoflook en soms ook een pittig pepertje. 

Daarmee wakker je ook het vuurtje in je lezer aan. Want ineens staat er iets op het spel.


Hoe dan, vraag jij je waarschijnlijk af. Drie tips:

# Radicale breuk

Waarover ben je laatst helemaal van mening veranderd?  

Houd een mini-brainstorm met jezelf over deze vraag. Schrijf al je invallen als losse ideeën op aparte post-its. Sorteer je ideeën en bundel zo nodig. Kies de invalshoek die je het meest aanspreekt. Maak het zo scherp mogelijk, want je wil iets snedigs!

Schrijf aan de hand hiervan een verhalend stuk, waarin de spanning vanaf het begin voelbaar is. Daardoor raakt je lezer gebiologeerd en bloed-nieuwsgierig naar de afloop.

# En toch...!

Wat zou het leven saai zijn als al je verwachtingen uitkomen.  Zoek naar een verhaal in je eigen leven waarop alles tegen leek te zitten en waarbij er toch een (positieve) uitweg bleek te zijn. Dit noemen we een en-toch-verhaal.

Leg al schrijvend het accent op de ommekeer of wending: het moment dat het er ineens anders uit kwam te zien. Zo'n en-toch-verhaal is onweerstaanbaar voor je lezer.

# Uitdagend beginpunt

Ik word gelukkig van mooie zinnen. Niet alleen om te genieten van hun schoonheid, maar ook om te gebruiken als een uitdagend opstapje voor een eigen verhaal. 

Neem een van deze zinnen als beginpunt voor je eigen schrijfwerk:

  • Ze heeft geen gat maar een krater in haar hand.
  • Alle gelukkige gezinnen lijken op elkaar, elk ongelukkig gezin is ongelukkig op zijn eigen wijze (aldus Tolstoi).
  • Als druipende sla, die in de slacentrifuge wild door elkaar gerammeld is. Zo voelde ik me na...

Zoek het avontuur in je eigen belevenissen en laat je lezer het meebeleven. 

Schrijf ze!