De fotograaf die herinneringen redt
Stel je eens voor Je groeit op in een levendige na-oorlogse wijk in Zuidwest Den Haag. Je ouders hebben moeite om de eindjes aan elkaar te knopen, en bij je vriendjes thuis is het niet veel anders. Ondanks de armoede heb je warme en dierbare herinneringen aan je jeugd.
Nu, vele jaren later, vraag je je af hoe de straat er destijds uitzag. Maar tot je teleurstelling is de straat waarin je opgroeide volledig verdwenen.
De flats zijn inmiddels gesloopt en vervangen.
Terwijl je door het oude fotoalbum bladert, merk je dat er eigenlijk alleen foto's zijn van verjaardagsfeestjes. De plek waar je altijd voetbalde, is nergens vastgelegd.
Je besluit verder te zoeken en belandt in het gemeentearchief. Tot je verbazing vind je daar slechts één enkele foto van jouw straat.
Dit is het verhaal van Jeffrey Gouwstra. Hij was onlangs een van de gasten op een bijeenkomst van Haags Verhaal, een initiatief dat verhalen van Haagse bewoners samenbrengt.
Na een aantal omwegen is Jeffrey uiteindelijk fotograaf geworden. En raad eens? Hij legt nu de wijken vast waarin hij zelf is opgegroeid: Moerwijk, Bouwlust, Vrederust en Morgenstond.
Den Haag Zuidwest ondergaat momenteel een grootschalige transformatie - de grootste gebiedsontwikkeling van Nederland. Jeffrey wil dat de huidige bewoners straks niet dezelfde ervaring hebben als hijzelf en geen tastbare herinneringen aan hun buurt hebben.
Daarom is hij in 2019 gestart met het maken van de Zuidwest Story. Een fotoproject als afscheidsritueel, waarbij hij nieuwe herinneringen creëert en mensen bij elkaar brengt.
Naast foto's verzamelt Jeffrey ook verhalen.
Opmerkelijk genoeg heeft hij weinig moeite om in gesprek te gaan met de bewoners en hun herinneringen op te halen. De camera opent juist deuren voor hem, zo vertelde hij.
De foto's waren te bewonderen in de wijk, onder andere op twee kopgevels in de buurt. In vergrote vorm gaven de portretten de wijk letterlijk een gezicht. Ook leidden ze tot nieuwe gesprekken die culturele verschillen overstijgen..
Bovendien worden er ineens andere perspectieven zichtbaar. Jeffrey heeft namelijk oog voor de warmte en samenhorigheid in de wijk. Hij herkent er zijn eigen jeugdjaren in.
Er is wel één verschil.
Een groot deel van zijn (beeld)verhalen wordt ondergebracht in het Haags Gemeentearchief, zodat ook toekomstige generaties de foto's kunnen ontdekken.
Sociaal bewogen ondernemers als Jeffrey zoeken manieren om mensen een stem te geven en een tastbare nalatenschap te creëren voor komende generaties. Ze dragen bij aan de identiteit van deze bewoners. Ze laten zien dat ondernemerschap niet alleen draait om winst, maar ook om het creëren van waarde voor de samenleving.
Als je zoiets onderneemt, voel je je onderdeel van iets groters en betekenisvols. Dat motiveert heel erg.
De kracht van een project of onderneming zit in je eigen verhaal.
Dat geldt voor deze Haagse fotograaf. En misschien ook wel voor jou.