Plakkracht | Het gaat vaak niet over beter leren schrijven
27 oktober 2021 
2 min. leestijd

Plakkracht | Het gaat vaak niet over beter leren schrijven

Mensen kloppen bij mij aan om beter te leren schrijven. Maar vaak gaat het niet om schrijfvaardigheden, maar om iets anders.

“Bij mijn schrijfwerk blijf ik maar rondjes draaien in mijn hoofd”, schreef een van mijn deelnemers laatst. 

Dat wilde ze anders, zo had ze besloten. “Ik wil schrijven niet langer als een taaie worsteling ervaren, maar de knop weten te vinden om meer en toegankelijker te schrijven.” "En de moed vinden om het daadwerkelijk te doen", voegde ze daaraan toe.

Daar heeft ze een punt.

Schrijven gaat maar over een deel over opbouw, eigen stijl of ambachtelijke technieken, merk ik keer op keer bij de begeleiding van mijn deelnemers bij hun schrijfwerk. 

Het gaat vooral over zelfvertrouwen winnen. Om je durven uit te spreken, om je persoonlijkheid te laten zien en daarmee zichtbaar te zijn. Dat betekent ook nog iets anders.

Door een einde te maken aan schrijftwijfel beleef je een doorbraak op diverse gebieden.

Want vertrouwen hebben in jezelf werkt door in je vermogens om risico’s te durven nemen. Je merkt de gevolgen in de diepgang van je relaties, wat je bereikt in je werk en eigenlijk alle andere waardevolle dingen in het leven. 

Je weet hoe je van betekenis bent en hoe je invloed hebt op je gedachten. 

Ouder worden helpt trouwens ook :) “Als je tien, twintig, dertig jaar oud bent, maak je je heel bezorgd hoe mensen over jou denken”, schrijft Elisabeth Gilbert in haar befaamde boek Big Magic. 

“Als je veertig of vijftig jaar oud bent, begin je te ontdekken dat mensen helemaal niet aan jou denken, ze denken voornamelijk na over zichzelf. Ze zijn bezig met hun eigen gedoe. En daarna besluit je dat je helaas niets interesseert wat anderen over jou denken.”

Wil jij ook beter leren schrijven?

Dan is mijn training Schrijven met Plakkracht misschien precies wat je nodig hebt. 

Natuurlijk moedig ik je in deze training ook aan om je schrijfvaardigheden te oefenen. Je leert meer over technieken en manieren om plakkend te schrijven. Je ontdekt hoe je er meer van je eigen persoonlijkheid in legt. 

Tegelijkertijd maak ik je bewust van je eigen gedachtepatronen en moedig je aan om te experimenteren. Je traint je creatieve durfspieren

Hoe vaker je ervaart dat deze manier van schrijven de weg opent naar meer persoonlijke vrijheid, hoe meer zelfvertrouwen dat oplevert.

Dat is een geweldige ontdekking.

Rijkdom die doorwerkt in de rest van je leven. Een andere deelneemster formuleerde het zo: “Het antwoord is lief zijn voor mezelf, lak hebben aan wat anderen vinden, doelen kleiner maken en voldoening hebben in de kleine stapjes. 

Het mooie is dat ik zelf de regie heb. En dat is meteen het spannendst.” 


Over de schrijver
Jij bent de creator van je eigen verhaal. Maar het is niet makkelijk om dat verhaal te verwoorden. Zeker niet als jij een visionair bent of een ideeënfontein en overal mogelijkheden ziet. Ik werk met mensen die zich niet langer klein willen houden, maar groter willen groeien. Persoonlijk en met je vak. Ondernemers met een missie, een bijzondere aanpak, heel veel kennis en/of ervaring. Samen met jou ga ik op zoek naar diepere drijfveren, kleurrijke dromen en jouw missie. Jouw hogere doel, waarvoor jij het allemaal doet. Ik zie snel de rode draad en geef je helderheid.