Last van te véél ideeën?

5 tips om de overvloed in te dammen

Heb jij last van te veel ideeën? Vind je het moeilijk om focus te vinden? Dan weet jij hoe vervelend dat is. Een overvloed aan ideeën leidt tot besluiteloosheid, werkontwijkend gedrag en nervositeit. Jammer, want zo krijg je uiteindelijk veel minder voor elkaar dan je wilt.

Het lijkt een luxe: een oceaan aan ideeën waar je eindeloos kunt peddelen. Maar het tegendeel is waar.

Als je veel ideeën hebt, is het moeilijk om te kiezen welk idee het beste op de plank kan blijven liggen en welk idee concreet uitgewerkt kan worden. Je mist richting.

Dat werkt verlammend.

 

Je weet het waarschijnlijk zelf wel: niet alle ideeën en invallen zijn ook goede ideeën. Je kunt beter je energie steken in ideeën met potentie.

Dat vraagt om keuzes, die soms ook pijnlijk zijn. Want hoe doe je dat? En hoe weet je wat het meest levensvatbare idee is?

Daarom enkele tips:

1. Houd een quick scan

Als je een overweldigend aantal ideeën hebt, houd dan een persoonlijke quick scan. Welk idee motiveert en inspireert je het meest?

Stel jezelf daarvoor een aantal vragen. Vraag jezelf af of je idee ergens een oplossing voor is. Wat wil je ermee bereiken? Hoe en waarom is jouw plan het beste? Je idee moet iemand helpen of iets oplossen, anders is het te vrijblijvend.

2. Kies met gevoel

Kies voor iets dat meteen erbovenuit stijgt. Is het lastig om dat te ontdekken in de veelheid van ideeën? Ga wandelen en laat je gevoel de weg wijzen. Pak die ideeën op, waar je onderweg het meest over nagedacht hebt. Dat zijn waarschijnlijk de ideeën waarin de meeste mogelijkheden zitten.

3. Praat met anderen over jouw ideeën

Veel ideeën zie je in flarden. Dat maakt het moeilijk eveneens om keuzes te maken.
Praat er daarom met anderen over of probeer het te visualiseren. Dit helpt je om een heldere kijk te ontwikkelen op de vraag waar jouw ideeën een oplossing voor zijn en hoe je ze het beste kunt uitwerken.

Vragen van anderen halen je uit je tunnelvisie (die ieder van ons onvermijdelijk ontwikkelt). Je komt er sneller achter welke ideeën goed zijn en welke niet.

4. Geef jezelf een deadline

Als je geen deadline hebt voor je ideeën, geef dan jezelf een deadline. Te veel tijd werkt vaak verwarring en besluiteloosheid op. Vooral als je veel ideeën hebt.

Hoe minder tijd je hebt, hoe minder tijd je verspilt aan onproductieve ideeën.

5. Geef je ideeën door

Heb je ideeën waar je op dit moment niets mee kunt? Leg ze vast, bijvoorbeeld als losse notitie in een opschrijfboekje. Bewaar deze ideeën voor mogelijk later gebruik.

Of deel je losse ideeën met anderen. Je hoeft immers niet zelf degene te zijn die de beste uitvoerder is voor een idee. Als je een creatief concept hebt ontwikkeld dat al verder uitgewerkt is, kun je dat concept ook als half-fabrikaat te koop zetten.

Sprankel!

 

 

 

 

 

 

 

 

Over Sigrid

Verhalenmaker | Creatieve Gids | Praktisch idealist | Auteur | Trendonderzoeker | Conceptontwikkelaar | Journalist |  Neerlandica

Sigrid werkte twintig jaar als journalist en bladenmaker voordat ze in 2009 haar eigen bedrijf startte. Als verhalenmaker helpt ze maatschappelijke instellingen en publieke organisaties aan verhalen die mensen in beweging brengen.

Inmiddels geeft zij haar kennis en ervaring ook door aan ervaren professionals via haar online programma’s en boeken, zoals Lenig Denken en Toverballen voor het Brein.

Zij werkt intensief één op één met bevlogen professionals en inspireert hen bij het ontwikkelen van creatieve plannen en storytelling. Daarmee helpt ze hen om de beste versie van zichzelf te worden en hun verhaal te laten sprankelen

Meer ontdekken over verhalen en creatief denken? Laat je hier inspireren!

 

You may also like