Je worstelt met een ingewikkeld vraagstuk, dat maar niet van de grond komt. Je verzamelt overal knipsels, ideeën en aantekeningen, maar je ziet door de bomen het bos niet meer. Of je voelt je overweldigd door alle mogelijkheden, waardoor je niet in beweging komt.

Klinkt dat bekend?

Hoe goed we ook zijn in ons werk, we lopen allemaal wel eens vast. Niet zo gek, want als mens hebben we nu eenmaal onze beperkingen.

Maar het is wel handig als je EVEN superkrachten bezit om boven die beperkingen uit te stijgen. Of als je een toverstokje bezit om jezelf een kort moment in Tarzan of Superman om te toveren.

Superhelden inspireren, omdat we ons even aan hen kunnen spiegelen. Niet voor niets heeft de katholieke kerk duizenden heiligen op een voetstuk gehesen om een voorbeeld te vormen op het gebied van barmhartigheid, godvruchtigheid of dapperheid.

Gelukkig hebben we onze verbeeldingskracht. En daarmee kun je in de huid kruipen van een superheld, die jouw probleem in een handomdraai kan oplossen.

 

Want helden als James Bond, Superman of Nelson Mandela beschikken over bijzondere eigenschappen om problemen te lijf te gaan.

Gebruik deze superkrachten

Daar kun jij je voordeel mee doen. Gebruik hun uitzonderlijke vermogens om op een andere manier naar jouw vraagstuk te kijken. Dat gaat zo:

  1. Bedenk wie jouw superheld is. De mijne is Pippi Langkous. Maar misschien heb jij wel een hele bijzondere held: Oliver Sacks of dokter Patch Adams.
  2. Noteer enkele speciale eigenschappen van je held, die je bewondert. Een ongewone manier van denken, bijvoorbeeld. De vergevingsgezindheid van Nelson Mandela. Of lef.
  3. Kruip nu in het lichaam van je held en beeld je in: Wat zou The A-team doen als… Wat zou Pablo Picasso hiervan maken? Hoe zou Steve Jobs het versimpelen of lanceren? Bedenk vervolgens hoe je die aanpak toepast op je eigen vraagstuk.

Zie je, hoor je of voel je al hoe dit voor jou begint te werken? Ervaar je hoe je net zo slim, krachtig en zelfverzekerd voelt als je grote held?

Maak de sprong

Verbeeldingskracht is een prachtig hulpmiddel. Zo zijn er nog veel meer creatieve technieken die een zee van mogelijkheden bieden om je werk beter te doen, je focus terug te krijgen en jezelf opgewekter te voelen. En daardoor ook gelukkiger!

 

 

Over Sigrid

Sigrid van Iersel is een verhalenmaker met een journalistieke achtergrond, die de kracht van storytelling en creatief denken aan elkaar knoopt. Als bedenker en uitvoerder van verhaalconcepten helpt ze publieke organisaties en maatschappelijke instellingen om mensen te raken en in beweging te brengen bij veranderingen. Ze is (mede-)auteur van het boek Lenig Denken (over creatieve denktechnieken) en Toverballen voor het Brein (over het gebruik van de kracht van verhalen in teksten).

You may also like