37 manieren om creatiever te worden

Hoe word je creatiever? Wat kun je doen als je vastzit? Lees deze 37 tips om creatiever te worden.

Creatiever worden? Dat doe je zo:

  1. Rommel wat aan
  2. Zeg tegen jezelf: ik ben niet echt aan het werk, ik rommel alleen wat aan. Je raakt hierdoor gemakkelijk in een ontspannen stemming die nodig is om echt aan je werk te beginnen.

  3. Maak lijsten
  4. Maak bijvoorbeeld een lijst van al je successen uit het verleden. Wanneer je een dip hebt, kijk je naar deze lijst.

  5. Neem altijd een notitieboek mee
  6. Het notitieboek is een zaaibed waar je je invallen bewaart voor later gebruik. Door je invallen te noteren dwing je jezelf bovendien om je gedachte voor een deel uit te werken. Schrijven is denken op papier. Leestip: Zo vul je je notitieboek.

  7. Trek erop uit
  8. Een van de meest effectieve én aangename acties om tot meer ideeën te komen is naar buiten te gaan en nieuwe dingen te ontdekken.

  9. Neem pauzes
  10. Tijdens pauzes krijgt je brein gelegenheid om ongestoord nieuwe verbindingen te leggen.

  11. Omring jezelf met creatieve mensen
  12. Daag jezelf uit regelmatig mensen te ontmoeten met een creatief beroep, zoals een vormgever, een groep muzikanten of een architect. Het is hun vak om zich te onderscheiden met hun creativiteit. Hoe pakken zij dat aan? Welke rituelen passen zijn toe? Hoe blijven zij spelen?

  13. Werk samen
  14. Zoek andere mensen op om nieuwe informatie te delen of voor de uitwisseling van kennis en ideeën.

  15. Oefen, oefen, oefen
  16. Probeer uit wat werkt en wat niet. Doe het een volgende keer op een betere manier en bekwaam je daarin.

  17. Sta jezelf mislukkingen toe
  18. Een ‘fout’ is het gevolg van een actie die je terecht hebt ondernomen maar die nog niet tot het gewenste resultaat hebt geleid. Je hebt je goede bedoelingen getoond en iets opgestoken.

  19. Dwaal rond
  20. Ga naar buiten en wandel rond zonder een gericht plan. Daarmee geef je je onderbewuste de ruimte om tot nieuwe inzichten te komen.

  21. Bekijk films
  22. Bekijk televisieprogramma’s, documentaires en films. Zo krijg je mogelijk een nieuw perspectief op een thema.

  23. Neem rust
  24. Rust is een belangrijke voorwaarde om nieuwe ideeën te krijgen, omdat je brein dan ongestoord allerlei nieuwe verbanden kan leggen. Dus neem regelmatig een pauze.

  25. Neem risico’s
  26. Neem de ruimte om te experimenteren en daadwerkelijk iets te doen, ook al ben je niet goed voorbereid. Zelf dingen uitproberen leveren je in ieder geval nieuwe ervaringen op.

  27. Leg jezelf beperkingen op
  28. Beperk je mogelijkheden. Zing op één toon. Schilder in één kleur. Schrijf een tekst in de vorm van een haiku of sonnet.

  29. Ruim je werkplek op
  30. Door zaken te verwijderen of weg te laten, schep je ruimte – al dan niet letterlijk – voor nieuwe ideeën.

  31. Maak lol
  32. Geniet ervan en maak het leuk voor jezelf. Speel!

  33. Zoek contrasten
  34. Gebruik tegenstellingen in allerlei vormen: donker-licht, zacht-scherp, warm-koud, groot-klein, inkapselen-uitpakken. Wat brengt je op een nieuw spoor?

  35. Zet je onderwerp in een andere context
   Bekijk je onderwerp op een andere manier door de context te veranderen. Door het nieuwe perspectief krijg je andere ideeën.
   Kunstenaars leren op de academie met spiegels te werken. In spiegelbeeld zien ze ineens wat er ontbreekt.

  36. Ga droedelen
  37. Droedels zijn losse krabbels die je tamelijk achteloos maakt. Het is een goede manier om je hoofd leeg te maken, waardoor je gemakkelijk nieuwe inspiratie krijgt.

  38. Zing onder de douche
  39. De douche biedt weinig afleiding, waardoor gemakkelijk inzichten naar boven borrelen die al ergens in je hoofd zaten. Als je ook nog zingt, word je extra vrolijk.

  40. Vereenvoudig je idee
  41. Simpele vormen laten zien waarin de essentie zit. Wat kan compacter? Wat kun je weglaten zonder dat de functie verandert?

  42. Ga bewegen
  43. De combinatie van frisse lucht en regelmatige beweging stuwt bloed door je lichaam én je brein. Beweging verheldert je gedachten.

  44. Herhaal je ideeën en diep ze uit
  45. Door bestaande ideeën nogmaals te gebruiken maar nu op een andere wijze kom je tot verdieping.

  46. Zoom in
  47. Kijk met andere ogen naar een vertrouwd onderwerp, alsof je ogen een macro-fotocamera zijn. Wat zie je wat je eerst nog niet opviel?

  48. Meng dingen door elkaar
  49. Vermeng diverse zaken of combineer twee elementen uit verschillende werelden tot iets nieuws.

  50. Gedraag je als een toerist in eigen omgeving
  51. Trek erop uit en kijk met nieuwe ogen naar je eigen wijk of buurt. Wat valt erop?

  52. Gebruik muziek
  53. Muziek is een uitstekend hulpmiddel om een nieuwe atmosfeer te scheppen en jezelf in een creatieve stemming te brengen.

  54. Keer bestaande regels om
  55. Keer je uitgangspunten om. Hoe kun je ervoor zorgen dat je relatie met je opdrachtgevers slechter wordt? Hoe kun je klanten zelf het werk laten doen?

  56. Maak aantekeningen
  57. Noteer al je invallen en ideeën. Verzamel ook citaten, gebeurtenissen, wensen, knipsels, dialogen, lijstjes en wat je maar interessant vindt. Lees je aantekeningen regelmatig door. Daardoor zie je nieuwe dwarsverbanden en kom je op andere ideeën.

  58. Begin met iets ongerijmds
  59. Gebruik iets ongebruikelijks als startpunt en bouw daar op voort.

  60. Borduur voort op clichés
  61. Laat je inspireren door afgesleten beelden zoals blonde vrouwen bij dure auto’s of vastgeroeste uitdrukkingen als ‘vallende herfstblaadjes’. Geef een cliché een eigen twist of vergroot het uit. Zo groeit het uit tot een nieuw idee.

  62. Neem afstand
  63. Neem afstand in ruimte en tijd. zo stimuleer je je brein om abstracter en breder te denken. Verplaats je bijvoorbeeld in de toekomst en bedenk hoe je dan een bepaald vraagstuk zou beantwoorden. Anders doen leidt tot anders denken.

  64. Zonder jezelf af
  65. Breng bijvoorbeeld tijd door in de natuur. De bomen, vogels en velden halen je ‘uit je hoofd’

  66. Maak associaties
  67. Neem je onderwerp als uitgangspunt en bedenk daar nieuwe woorden bij. Noteer alle ingevingen die je krijgt, rijp en groen. Maak bij deze woorden weer nieuwe associaties. Je beweegt dus van je onderwerp weg. Dat helpt je om vaste denkpatronen te doorbreken.

  68. Verander van vorm
  69. Kies een andere vorm of wissel van genre als je een nieuwe impuls nodig hebt. Doordat je op een andere manier met je onderwerp bezig bent, kom je op nieuwe gedachten

  70. Zet door
  71. Zoek altijd naar nieuwe mogelijkheden en hou vol. Wat succesvolle ideeën onderscheidt van gewone ideeën is dat de bedenkers er tijd en doorzettingsvermogen in gestoken hebben.

  72. Maak het af
  73. Ga voort op de ingeslagen weg. Blijf je idee doorontwikkelen, uitbouwen en fijnslijpen.

   Succes!

    

    

    

    

    

   Als je een idee hebt (voor een product, een blog, een boek, wat dan ook) is het startmoment het allermoeilijkst. Velen van ons hikken er enorm tegenaan om het idee echt te gaan uitvoeren.
   Het startpakket Ideeënschatkamers is dan jouw Eerste Hulp bij Startmoeilijkheden. Je vindt er alles bij elkaar wat je nodig hebt om wél aan de slag te gaan: van ideeën vinden en verrijken tot ontwikkelen en uitvoeren.

    

   Kijk hier

    

   Over Sigrid

   Ik ben een verhalenmaker met een journalistieke achtergrond, die de kracht van storytelling en creatief denken aan elkaar knoopt. Als bedenker en uitvoerder van verhaalconcepten help ik publieke organisaties en maatschappelijke instellingen om mensen te raken en in beweging te brengen.

   Over de toepassing van verhaaltechnieken in teksten schreef ik het boek Toverballen voor het Brein.
   Ook schreef ik met Marenthe de Bruijne het boek Lenig Denken (over creatieve denktechnieken)

    

 • You may also like

  One comment

  • Rik Konings maart 25, 2017  

   Ga toch spelen!