Zo kies je slim bij een overvloed aan ideeën

5 tips om het beste idee te kiezen dat bij jou past

Je hebt een overvloed aan ideeën die allemaal waardevol, leuk en belangrijk zijn. Alles uitvoeren is gewoon te veel. Slim kiezen, hoe doe je dat?

 

De kans bestaat dat je verlamd raakt en helemaal niets doet als je veel ideeën hebt. Of je laat je leiden door mensen die het hardst aan je trekken om mee te doen, in plaats van dat je je eigen plan trekt.

Bovendien loop je een groot risico dat je niet je gewenste kwaliteit kunt leveren als je te veel ideeën gaat uitvoeren. Een heleboel projecten een beetje doen, is per saldo heel weinig.

En je hebt maar één leven :).

slim kiezen

Kiezen dus, want anders sleep je een spoor van halfbakken ideeën achter je aan. Maar hoe zorg je voor focus?

Slim kiezen 1: Word je er blij van?

En dan bedoel ik écht blij. Je voelt het vaak aan je buik (of aan een andere plek waar jouw eigen intuïtie woont).

Krijg je er geen vrolijke kriebels van? Ga na wat dan eigenlijk je motivatie is om met dit idee aan de slag te gaan. Omdat iemand anders het een goed idee vindt? Omdat je hebt gehoord dat anderen het ook zo doen? Wees eerlijk tegenover jezelf en begin er dan niet aan.

Slim kiezen 2: Past het project bij je persoonlijke missie?

Wil je een geweldige ouder zijn? Een inspirerende leider worden? Meer en betere klanten? Een gezonder leven met meer beweging, groenten, fruit en heilzame noten?

Ga na of het idee past bij je persoonlijk doelen voordat je tijd en energie stopt in de uitwerking van dat nieuwe idee. Elk idee waar jij je energie in steekt, dient een bijdrage te leveren aan je grotere doel. Dat doel hoeft overigens niets verhevens te zijn, maar wel iets wat jou karakteriseert of onderscheidt.

Je persoonlijke doelen zijn dus de meetlat waar je je idee naast kunt leggen. Wees kritisch, doe het niet omdat anderen vinden dat je het moet doen en bepaal zelf of je dit echt wilt.

Slim kiezen 3. Heb je er tijd voor?

We hebben allemaal weinig tijd. Of we denken in ieder geval dat we een gebrek aan tijd hebben. Dus als je dit idee wilt uitvoeren, moet je er prioriteit aan willen geven en zo nodig iets anders opzij schuiven.

Heb je ruimte genoeg in je agenda om het erbij te nemen? Zo ja, zijn er dan andere ideeën of projecten die minder prioriteit hebben of verschoven kunnen worden?

Slim kiezen 4. Zit er iemand op te wachten?

Een belangrijke vraag. Sommige ideeën voer je puur voor jezelf uit, bijvoorbeeld het idee om een roadtrip te maken door Australië in een gebloemd hippiebusje.

Maar de meeste ideeën zijn bedoeld voor andere mensen. En dan moet er ergens in de wereld iemand er dus behoefte aan hebben. En het liefst wel wat meer dan 1 persoon…

Check dus of er eigenlijk wel behoefte is aan het idee. Vervult het een behoefte aan gemak, liefde, respect, verbondenheid, meer geld of meer ontspanning? En hoe dringend is die behoefte?

Vraag het aan mensen in je naaste omgeving. Of nog beter: aan mensen voor wie je idee bedoeld is. Houd een behoeftepeiling op sociale media. Ga interviews houden. Of zet een enquete uit.

Slim kiezen 5. Ben jij degene die het moet uitvoeren?

Sommige ideeën zijn geweldig. Maar jij bent niet de uitgelezen persoon om het tot leven te wekken. Omdat je er niet de juiste vaardigheden voor hebt bijvoorbeeld.

Wees eerlijk tegen jezelf: ben jij de beste uitvoerder? Als dat niet zo is, kijk dan aan wie je het idee kunt overdragen.

 

Als het idee echt bij je past, kost het je ook geen zware inspanningen om het tot leven te wekken. Alles wat je ontwerpt, neerzet of creëert gaat je ineens een stuk gemakkelijker af, gewoon omdat je helemaal jezelf bent.

Sprankel!

 

 

 

 

Over Sigrid

Sigrid is verhalenmaker en schrijft over storytelling, creatief denken, dromen en daden.

Zit veel met haar neus in de boeken en ‘schrijft’ de meeste blogs op de fiets. Onverschrokken jeugdheldin: Pippi Langkous. Gek op ideeënsafari’s, musea en rafelrandjes. Drinkt haar koffie bij voorkeur zwart, maar is voor al het overige gek op regenboogkleuren.

Ze helpt organisaties aan verhalen die mensen raken. Ook helpt ze bevlogen creatieve professionals om de beste versie van zichzelf te worden en hun verhaal te laten sprankelen.

Meer ontdekken? Laat je hier inspireren!

You may also like