Van topstuk naar floptentoonstelling

Hoe je van een mislukking een interessant verhaal maakt

Musea vertellen per definitie verhalen. Maar welk verhaal kies je? Dat vind ik een eindeloos fascinerende vraag (en niet alleen bij musea). Hoe het Flipje en Streekmuseum in Tiel een publiekstrekker creëert met een prikkelend verhaal.

Deze week stond ik aan een dichte deur van het Flipje en Streekmuseum in Tiel. Na mijn afspraak met een van mijn opdrachtgevers had ik spontaan even een kijkje willen nemen in het streekmuseum, vooral omdat ik nieuwsgierig was naar het verhaal van de lokale held Flipje.

Verkeerde dag, want het was maandag.

Bijna was ik teleurgesteld afgedropen. Maar ik verliet Tiel met iets opmerkelijkers: een prachtig verhaal over creatief denken.

Ik zag namelijk dat in het museum op dit moment een tentoonstelling te zien is over Fake News. Dat prikkelde mijn nieuwsgierigheid. Wat heeft een streekmuseum te maken met nepnieuws?

Het museum had ooit een topstuk in huis.

Dat was het Gulden Vlies, een ridderlijke onderscheiding in de vorm van een lam uit de middeleeuwen Het topstuk werd tentoongesteld in een speciale vitrine met alarm. De verzekerde waarde: 100 duizend euro.

Op een dag ontdekte museumdirecteur Alexandra van Steen dat het Gulden Vlies licht aangetast was door corrosie. Dat was eigenaardig, want goud kan niet roesten of verweren. Ze schakelde deskundigen in, die al snel tot de conclusie kwamen dat de zwaar beveiligde gouden hanger een nepstuk was.

Het topstuk uit de museumcollectie was in werkelijkheid een toneelattribuut uit het begin van de 20ste eeuw, dat in veelvoud gemaakt werd voor de film- en theaterwereld. Het Gulden Vlies van Tiel is slordig gegoten uit messing en afgewerkt met goedkope goudverf, dus het was onbegrijpelijk dat deskundigen van naam en faam het ooit als een authentiek stuk uit de middeleeuwen hadden aangemerkt. De geschatte waarde was hooguit honderd euro.

Voor ieder museum is het cruciaal om een publiekstrekker te hebben. Van Steen liet zich echter niet afschrikken. Bij de persconferentie over haar ontdekking zei Van Steen volgens De Volkskrant: “We zijn een stuk armer maar een verhaal rijker. Het vlies is niet van goud, maar het verhaal is goud waard.”

Het streekmuseum trekt nu bezoekers met een fopstuk.

Van Steen heeft er een expositie omheen gebouwd over nepkunst, waarbij ook ‘echte’ vervalste kunst te zien is. Tot 20 maart is die expositie nog te bekijken (en ik ben zelf alleen maar nieuwsgieriger geraakt).

Wat kun jij doen met een gebeurtenis die op het eerste gezicht een mislukking lijkt te zijn? Hoe zorg jij dat je een verhaal rijker wordt?

 

Sprankel!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Over Sigrid

Verhalenmaker | Storytelling Coach | Creatieve Gids | | Auteur | Conceptontwikkelaar 

De verhalen over onszelf en de wereld beïnvloeden hoe we kijken naar onze eigen mogelijkheden.

Denk jij in problemen of in mogelijkheden? We kunnen zelf kiezen.

Je verhaal veranderen is de eerste stap in de richting van je gewenste toekomst. Ik help je om de verhalen te vinden die jou laten floreren en mensen in beweging te brengen. Ook help ik je om deze verhalen tot leven te wekken en te verspreiden.

Met verhalen baan jij de weg naar een toekomst vol mogelijkheden. Jij wordt een visionaire veranderaar, die jouw eigen verhaal gaat leven. Met helderheid, verbeelding en betekenis.

Meer weten? Laat je hier inspireren!

 

You may also like