Superhelden zetten je op het spoor

Hoe jouw voorbeelden je kunnen inspireren bij belangrijke keuzes

Weten waar je echt warm voor loopt, wat je ‘passie’ is… vaak razend moeilijk. Superhelden kunnen je op het goede spoor zetten.

Bewonder jij Coco Chanel, Pippi, Prince, Steve Jobs, Popeye of Barack Obama?

We hebben allemaal wel onze voorbeeldfiguren. Dat kunnen artiesten, politici, boek- en filmhelden, ondernemers, televisiesterren of stripfiguren zijn.

Een popartiest die heel dicht bij zijn eigen kern blijft en zich telkens opzienbarend weet te vernieuwen. Een eigenzinnige kinderheld die toch altijd klaar staat om haar beste vrienden uit de problemen te halen. Of een ondernemer die het helemaal op zijn eigen manier doet.

Ik noem ze superhelden.

Of eigenlijk liever ‘creatieve helden’, omdat ze in creatief opzicht een rijke inspiratiebron voor je kunnen zijn.

Bij het programma Excelleren met Ideeën is het benoemen van ‘je creatieve held’ altijd een van de leukste opdrachten.

De deelnemers vertellen wie hen inspireert en waarom. Hun ogen gaan glanzen. Ze vinden vaak een vuurtje terug, dat weer wordt aangeblazen. Zeker als het een held uit de kindertijd is, voor wie ze ooit mateloze bewondering hadden.

Dit is echt niet alleen nostalgie.

Door denkbeeldig in hun schoenen te gaan staan, helpen superhelden om problemen op te lossen waar je in je eigen leven tegenaan loopt.

Ze houden je bovendien een spiegel voor: waar jouw voorbeelden warm voor lopen, dat is vaak ook jouw eigen vlam. Ze wijzen je vaak de weg naar wat echt belangrijk voor jou is.

Soms ook dingen waar je zelf niet zo goed bij kunt komen met je bewuste gedachten.

Zo worstelde een van mijn zoons enkele jaren geleden met zijn studiekeuze. Hij had geen idee welke studie hem het meest aansprak. Het moest ‘iets technisch’ zijn, maar daar hield het wel mee op.

Tijdens een studiekeuzebijeenkomst werd hij uitgedaagd om een jeugdheld of een andere voorbeeldfiguur te kiezen.

Die had hij niet, wist hij zeker.

Toen de begeleider aanhield, noemde hij toch maar een naam. Met tegenzin, want dit was toch echt te simpel.

Bob de Bouwer.

De volgende vraag was om wat eigenschappen van deze held te noteren. Tja, wat viel er nog meer over Bob te melden dan zijn jolige uitroep, als antwoord op de eenvoudige vraag Kunnen wij het maken?

Het leek niet op te schieten met Bob.

Toch viel het kwartiertje, want ineens bedacht hij dat Bob alles kan fixen. Bob schrikt nooit terug en zoekt altijd naar een oplossing.

Dankzij zijn jeugdheld uit de kleutertijd kon hij kiezen.

Creatieve helden inspireren ons, al is het maar vanwege één enkele opmerkelijke eigenschap. Of drie simpele woorden: nou en of.

 

Heb jij een superheld?

En heeft deze held je wel eens op het juiste spoor gezet? Laat het me weten!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Over Sigrid

Verhalenmaker | Storytelling Coach | Creatieve Gids | Auteur | Conceptontwikkelaar 

De verhalen over onszelf en de wereld beïnvloeden hoe we kijken naar onze eigen mogelijkheden.

Denk jij in problemen of in mogelijkheden? We kunnen zelf kiezen.

Je verhaal veranderen is de eerste stap in de richting van je gewenste toekomst. Ik help je om de verhalen te vinden die jou laten floreren en mensen in beweging te brengen. Ook help ik je om deze verhalen tot leven te wekken en te verspreiden.

Met verhalen baan jij de weg naar een toekomst vol mogelijkheden. Jij wordt een visionaire veranderaar, die jouw eigen verhaal gaat leven. Met helderheid, verbeelding en betekenis.

Meer weten? Laat je hier inspireren!

 

 

 

 

 

You may also like