“Een dor uitgedroogd weekje thuis gaat zonder enig psychologisch reliëf aan je voorbij”, schrijft Ap Dijksterhuis in zijn boek Wie (niet) reist is gek.

Als hartstochtelijk reiziger spreekt Dijksterhuis uit ervaring. Een land bezoeken dat verwondert of verbaast, dat heeft volgens hem een bijzondere uitwerking.

Het is een ‘psychologische emmer sop’ voor je brein.

Als hoogleraar psychologie is hij ook een van de invloedrijkste psychologen van ons land. Reiservaringen maken ons gelukkiger, schrijft hij. Ze zwengelen onze creativiteit aan en verlengen ook nog eens ons leven.

Ik geniet intens van zijn beeldende taalgebruik, dus ik citeer hem nog even verder.

“Een actieve en opgeruimde geest produceert veel ideeën, een passieve smoezelige geest bakt er weinig van”, schrijft Dijksterhuis.

Reizen kan je geest daarentegen weer helemaal op orde brengen. Zelfs in één weekend kun je “de blubber uit je hoofd spoelen, mits je bereid bent om een cultuurshock op te zoeken.”

En hij adviseert vervolgens de medina van Fez als de volmaakte psychologische hogedrukspuit.

Een ontblubberende cultuurshock zit er echter even niet in.

Te corona-riskant. En dat geldt ook voor andere zomeractiviteiten en reisbestemmingen die ooit zo vanzelfsprekend waren.

Toch kun je ook in een vertrouwde omgeving je brein aangenaam afsoppen, al zal het niet meteen met een hogedrukspuit zijn. Er valt veel te ontdekken, te verwonderen en te spelen. In bossen, musea en in historische gebouwen. Maar ook op Balconia of in de achtertuin.

Daarom heb ik de Summer School op touw gezet. Een online ontmoetingsplaats om creatieve ideeën te laten opbloeien en meteen aan persoonlijke innovatie te doen.

Hier ga je zaadjes vol verwondering zaaien (en verhalen oogsten).

Want verwondering, dat is precies wat we volgens Dijksterhuis nodig hebben.

Nog zo’n heerlijk citaat: “Verwondering houdt onze geest lenig en schudt de kussens op. Na de verwondering volgt opgetogenheid. En opgetogenheid is je geest die dankbaarheid toont.”

Ik word al blij van dat vooruitzicht. Net als bij reizen is de voorpret al het halve werk.

Sprankel!

 

.

 

 

 

 

 

 

 

Over Sigrid

Verhalenmaker | Storytelling Coach | Creatieve Gids | Auteur | Conceptontwikkelaar 

De verhalen over onszelf en de wereld beïnvloeden hoe we kijken naar onze eigen mogelijkheden.

Denk jij in problemen of in mogelijkheden? We kunnen zelf kiezen.

Je verhaal veranderen is de eerste stap in de richting van je gewenste toekomst. Ik help je om de verhalen te vinden die jou laten floreren en mensen in beweging te brengen. Ook help ik je om deze verhalen tot leven te wekken en te verspreiden.

Met verhalen baan jij de weg naar een toekomst vol mogelijkheden. Jij wordt een visionaire veranderaar, die jouw eigen verhaal gaat leven. Met helderheid, verbeelding en betekenis.

Meer weten? Laat je hier inspireren!

You may also like