Wat is jouw zaaibed om je creatieve proces op los te laten?

Als jouw bomen ook tot in de hemel groeien

Wat is jouw zaaibed om je creativiteit op los te laten? Houd je niet in, want de mogelijkheden strekken ver. Als je ruimte aan geeft aan je creatieve proces, groeien je ideeën zelfs door tot in de hemel.

Ook een bordje soep kan het zaaibed zijn voor jouw creatieve proces.

Naar aanleiding van het boek Jongleren met Vermicelli kreeg ik een plaatje opgestuurd van een kommetje soep met keurig gesorteerde lettervermicelli. Sinds kort weet ik dat dit het werk is van de Zwitserse kunstenaar Ursus Wehrli.

 

vermicelli voor je creatieve proces

Deze kunstenaar ruimt alles op, of het nu een camping betreft, een bakje patat, wasgoed of parkeerplaatsen. Of vermicellifiguurtjes, zoals je ziet.

Ook dingen waar je met je vingers vanaf hoort te blijven, weet hij grondig te verbouwen. Zo brengt hij ordening aan in allerlei beroemde kunstwerken. Of plaatsen waar je geen grip op denkt te hebben.

Het heelal, om maar iets te noemen.

Chaos kan wel degelijk netjes gesorteerd worden. En daarmee schopt hij tegelijkertijd allerlei rubriceringen in ons hoofd flink in de war.

Met zijn ongebruikelijke sorteerwerk maakt hij ook zichtbaar hoe enorm we op ordening gesteld zijn. Chaos maakt je onrustig en brengt je aan het twijfelen.

Als je een creatief denkend hoofd hebt, ervaar je vaak ook chaos, onrust en verwarring. Daar wil je vaak zo snel mogelijk weer vanaf.

Natuurlijk kun je dan netjes gaan ordenen.

Maar als je weet hoe het creatieve proces in elkaar zit, dan ontdek je iets anders.

Want dan weet je dat die onrust erbij hoort. Het is een vast onderdeel van het proces om tot briljante ideeën te komen. Je mag er gewoon op vertrouwen dat er wel wat uitkomt.

Met inzicht in de werking van het creatieve proces krijg je ook meer zicht op verschillende strategieën. Als je daarmee weet te jongleren, kom je tot veel betere ideeën. Je vondsten worden een stuk origineler en innovatiever.

Wat is het creatieve proces dan?

Voordat je een oplossing vindt, een opdracht uitvoert of een briljant idee bedenkt, doorloop je diverse stappen. Dat is een creatief proces: ontdekken, zoeken, experimenteren, aftasten, keuzes maken, iets in elkaar zetten, nog eens uitproberen, presenteren, bijwerken, evalueren en afronden.

Bij al die stappen heb je creativiteit nodig. En je hebt ook een heel scala van technieken en strategieën om dat creatieve proces te ondersteunen en te verrijken, zo weten creatieve koplopers.

Bovendien kun je jezelf een aantal belangrijke creatieve gewoonten eigen maken om er nog sterker in te worden, zoals leren spelen.

Net als Wehrli kun je bijvoorbeeld de strategie van de omkering toepassen.

Chaos wordt orde en andersom.

Daar blijft het niet bij, want je ontdekt dankzij die inzichten in het creatieve proces dat er nog veel meer mogelijk is. Het gevoel van overwhelming wordt rijkdom.

Zo schreef een van de deelnemers aan mijn programma’s laatst over haar leerervaringen:

Ik heb ontdekt dat de veelheid aan prikkels en activiteiten het ook gezellig maakt in mijn hoofd. Dat ik plezier heb in de dingen die ik doe. Dat het juist verrijkend is om veel input te hebben.

Dat is het. Als je de veelheid aan prikkels en de bijbehorende onrust omarmt, creëer je vruchtbare grond. En dan groeien jouw bomen door tot in de hemel.

 

 

 

 

 


Ideeën verzinnen. Niet zomaar ideeën, maar briljante ideeën. 

Wie wil dat niet?

Veel mensen vallen daarbij in een valkuil. Ze worden hopeloos verliefd op hun eerste idee. En dat leidt zelden tot iets geweldigs.

Doe daarom liever eerst wat anders.

Wat precies, dat heb ik beschreven in dit e-book. Je downloadt het e-book via deze link:

>> DOWNLOAD JE E-BOOK

 

 

 

 

 

 

Over Sigrid

Jij bent de creator van je eigen verhaal. Dat verhaal is jouw toetssteen.

Het is niet makkelijk om dat verhaal te verwoorden. Zeker niet als jij een popcornhoofd vol ideeën hebt en overal mogelijkheden ziet.

Samen met jou ga ik op zoek naar diepere drijfveren, kleurrijke dromen en niet te vergeten: het specifieke detail. Ik zie snel de rode draad en geef je helderheid. Ook help ik je om je verhaal te leven: van woorden naar daden.

Meer weten? Laat je hier inspireren!

Verhalenmaker | Storytelling Coach | Creatieve Gids | Auteur | Conceptontwikkelaar 

 

You may also like