Afko’s, noemden we ze ooit heel toepasselijk. Aso, positivo, Brabo.


Taalkundige Camiel Hamans promoveerde er deze zomer op. Hij onderzocht hoe mensen nieuwe woorden in elkaar knutselen, zoals dit soort afkortingen. Ook pluisde hij uit hoe taalgebruikers nieuwe woorden in elkaar schuiven, zoals brusje en halvarine.

NRC Handelsblad publiceerde een interview met de man, dat ik met steeds roder wordende oren van plezier gelezen heb.

Afko’s en mengwoorden gelden als buitenbeentjes in de wetenschap. Kolderieke taal waar de echte taalkundige zich niet mee bezig hoeft te houden, omdat er toch geen lijn in te ontdekken valt.

Zo simpel is het niet, zegt Hamans.

Neem het woord Zebo, een inwoner uit Zeeland. Inderdaad een krankzinnige taaloprisping.

Maar het mooie is: we snappen zo’n nieuw woord vaak meteen.

Hamans toont aan dat zelfs dit soort taalkronkels zich aan zeer strikte regels houden. De creatieve woordmakers zijn zich daar niet van bewust, maar handelen er wel naar.

Remixen is de sleutel tot taalvernieuwing.

Met deze regels kun je ook je eigen woorden mixen.

Je voegt bijvoorbeeld achtervoegsels of voorvoegsels toe, zoals -ont of -factor. Zo ontstaat onthamsteren: jezelf van je gehamsterde spullen ontdoen.

Je kunt ook compleet nieuwe woorden bedenken. Mantelzorg bijvoorbeeld is ooit nieuw in elkaar gezet en inmiddels compleet ingeburgerd.

Op dit moment ben ik mijn nieuwe schrijfprogramma in elkaar aan het zetten. Het gaat onder meer over het bakken van nieuwe woorden, omdat je daarmee je lezer kunt verbluffen en verrassen.

Zo’n woord kan meteen raak zijn, zodat verdere uitleg overbodig is. Wetenschopper bijvoorbeeld: een rebelse wetenschapper.

Wie mooie voorbeelden heeft van creatieve taalvondsten, laat het me weten.

Vooral de maffigheden natuurlijk. Ik lees ze met rode oren.

 

 

 

 

 


Schrijven met plakkracht?

 

Download dan deze lijst met 43 tips voor verhalend schrijven!

Een gratis exemplaar download je via deze button:

KLIK HIER

 
 

 

Over Sigrid

Jij bent de creator van je eigen verhaal. Dat verhaal is jouw toetssteen.

Maar het is niet makkelijk om dat verhaal te verwoorden. Zeker niet als jij een popcornhoofd vol ideeën hebt en overal mogelijkheden ziet.

Samen met jou ga ik op zoek naar diepere drijfveren, kleurrijke dromen en niet te vergeten: het specifieke detail. Ik zie snel de rode draad en geef je helderheid. Ook help ik je om je verhaal te leven: van woorden naar daden.

Meer weten? Laat je hier inspireren!

Verhalenmaker | Storytelling Coach | Creatieve Gids | Auteur | Conceptontwikkelaar 

 

You may also like