De wil om te vliegen
17 januari 2012 
2 min. leestijd

De wil om te vliegen

Hoe verbeeld je abstracte ideeën in papier, textiel, hout of ijzer? Eind jaren negentig volgde ik de vakopleiding Creatieve Handvaardigheid om dat te leren. Alle opgedane lessen en ervaringen culmineerden in de examenopdracht: laat je uitwerking zien van het thema de wil om te vliegen.

Ik maakte drie poppen van papier-maché met enorme hoofden vol sterren, veren en een regenboog. Ze beschikten niet over een noemenswaardige romp, maar hadden wel een opvallend grote voet. Ondanks hun rijke verbeelding bleven ze nuchter op de grond staan. Met hun hoofd in de wolken hadden ze de wil om te vliegen, maar ze stegen niet op.

Zo ging het ook met mij.

In mijn blogs, verhalen, kookkunsten of feestjes leefde ik mijn verbeelding uit. Ik hing graag de slingers op, maar het mocht niet te gek worden. Nee, laten we vooral gewoon blijven doen en stevig op de grond blijven staan. 

Totdat enkele jaren geleden een bekende vroeg of ik haar levensverhaal op wilde schrijven. Wauw. Diep binnenin voelde ik meteen dat ik dit het liefst wilde. Wat fantastisch als mensen je hun vertrouwen schenken en je deelgenoot willen maken van hun levenservaringen. Toen ging het snel. Dik vier maanden later zegde ik mijn vaste baan op, waarna ik als zelfstandig journalist en schrijver begon met mijn bedrijf Verhaallijnen.

Zonder vangnet sprong ik erin. Spannend natuurlijk.

Gelukkig bleek een eigen bedrijf al snel een schot in de roos. Het gaf me alle gelegenheid mijn vleugels uit te slaan en nieuwe mogelijkheden te verkennen. De aandacht voor het persoonlijke verhaal van mensen werd de rode draad in mijn werk. De mensen met wie ik spreek, voelen zich snel vertrouwd en vertellen hun verhaal. Ik vind het heerlijk om de losse punten in hun leven te verbinden tot een verhaallijn. Met mijn schrijftalent kan ik ideeën vormen, versterken en doorgeven.

Maar wat is mijn plek?

Ondertussen worstelde ik wel met de afbakening van mijn werkterrein. Waarvoor kunnen opdrachtgevers precies een beroep op mij doen? Want het bleef niet bij levensverhalen. Ik schrijf ook achtergrondverhalen en interviews voor magazines, boeken en websites. Ik geef advies over storytelling en creatief denken, maar deel ook tips over bloggen, bladenmaken, interviewen en schrijven. Regelmatig zag ik zelf door de bomen het bos niet meer. 

Gelukkig helpt schrijven ook in mijn eigen leven om achterliggende thema's te vinden. Zo ontdekte ik welke lijn al deze stippen verbindt. Het is mijn gedrevenheid om te ontdekken wat mensen beweegt: wat is iemands drijfveer? Dat is ook wat mij telkens in beweging zet. Echt contact maken is voor mij het hoogste doel.

Verhalen zijn toverballen

Bij nader inzien valt deze drijfveer uitstekend te combineren met mijn liefde voor creatief denken en storytelling. Verhalen en ideeën zijn toverballen, die keer op keer mijn hoofd op hol brengen. Ik raak erdoor in hogere sferen. Niets mooier dan dat zweefgevoel door te geven.   

Bij het schrijven van dit stuk valt mijn oog op het eerste logo van Verhaallijnen. Een magisch moment, omdat alle puzzelstukjes in elkaar vallen. De ontwerper bedacht een rode gestileerde schrijfveer als beeldmerk. Wie goed kijkt, ziet er ook een vleugel in.


              

Over de schrijver
Jij bent de creator van je eigen verhaal. Maar het is niet makkelijk om dat verhaal te verwoorden. Zeker niet als jij een visionair bent of een ideeënfontein en overal mogelijkheden ziet. Ik werk met mensen die zich niet langer klein willen houden, maar groter willen groeien. Persoonlijk en met je vak. Ondernemers met een missie, een bijzondere aanpak, heel veel kennis en/of ervaring. Samen met jou ga ik op zoek naar diepere drijfveren, kleurrijke dromen en jouw missie. Jouw hogere doel, waarvoor jij het allemaal doet. Ik zie snel de rode draad en geef je helderheid.