Een droom kietelt je om in beweging te komen

Een schoolverlater van het Praktijkonderwijs heeft een toekomstdroom: hij wil dolgraag piloot worden. Niet erg realistisch, zou je denken. Of toch wel?

Toch kan zo’n toekomstdroom van grote betekenis zijn. Dat leerde ik bij een workshop voor klantmanagers van sociale diensten, waar ik als toehoorder aanwezig was om inspiratie op te doen.

Deze klantmanagers werken vaak met de moeilijkste klanten van de sociale dienst, die al jarenlang een bijstandsuitkering hebben. De klanten hebben al veel mislukte pogingen achter de rug om aan het werk te komen. Bovendien hebben ze vaak te horen gekregen dat hun diepere droom – piloot, dolfijnentrainer of dokter – niet voor hen is weggelegd.

Te weinig opleiding, ervaring en ga zo maar door.

Hoe gaan klantmanagers met deze mensen aan de slag? Hoe help je hen hun leven weer op de rit te krijgen? Hoe krijg je ze weer gemotiveerd?

Visuele geheugensteun

Door mensen uit te dagen om vrijuit te dromen, zeiden de workshopleiders. Zij lieten hun klanten in de spreekkamer tekeningen maken van hun talenten en hun ideale toekomst. Zo fabriceerde de klant zijn eigen visuele geheugensteun om op de koelkast te plakken.

Daarmee is de eerste stap tot uitvoering al gezet.

Door te dromen komt de klant bovendien tot de kern van zijn motivatie, ook al is de uiteindelijke droomwens niet realistisch. Er zijn niet veel dolfijnentrainers nodig in Nederland. Maar de droom geeft wel een prikkel om in beweging te komen. Je kietelt jezelf om de eerste stap te zetten.

Glimlach om het ideale leven

Om het gevoel te krijgen hoe dat werkt, kregen we als deelnemers de opdracht om ook onze eigen talenten en toekomstdromen in kleine tekeningen uit te beelden. Nogal wat mensen protesteerden, omdat ze alleen maar krakkemikkige tekeningen konden produceren.

Maar dat maakte niet uit. Uiteindelijk kreeg iedereen een glimlach op zijn gezicht als hij het plaatje van zijn ideale leven voor zich zag. Van dromen word je vanzelf blij.

talent en toekomstdroom

Het werkte ook met de klanten van de sociale dienst, vertelde de workshopleider.

De jongen uit het praktijkonderwijs werd geen piloot, maar wel beveiligingsmedewerker op Schiphol. De jongen die dolfijnentrainer wilde worden, maakt nu bij Sea Life aquariums schoon. En de vrouw met de doktersdroom brengt in een witte jas water rond in het ziekenhuis en is daar dolgelukkig.

Door de kern van de dromen beet te pakken, worden ze wel degelijk werkelijkheid.

Over Sigrid

Ik ben een verhalenmaker met een journalistieke achtergrond, die de kracht van storytelling en creatief denken aan elkaar knoopt. Ik help je om jou en je team in beweging te brengen, met teksten, ideeën en verhalen.
Ik ben (mede-)auteur van het boek Lenig Denken (over creatieve denktechnieken) en Toverballen voor het Brein (over het gebruik van de kracht van verhalen in teksten).

You may also like