Vijf redenen waarom je een plan nodig hebt

Koester je een droom, bijvoorbeeld een loopbaanswitch of iets moois dat je wil bereiken? Zet je droom dan om in een plan. Want met een plan geef je jezelf houvast, rust en energie om je droom tot werkelijkheid te maken.

In allerlei boeken en magazines kun je de verhalen lezen van mensen die iets bijzonders hebben gedaan. Ze hebben een eigen boek geschreven of spel ontwikkeld.

Ze zijn digitale nomade geworden en werken voortaan vanuit een zonnig land. Ze hebben een bijzonder project ontwikkeld voor het onderwijs, gezondheidszorg of de buurt.

Ze geven betekenis aan hun leven.

Je hart maakt wellicht telkens een sprongetje als je die verhalen leest. Ja, dat wil ik ook!

Dikke kans dat, als jij dit leest, jij ook iets in je hoofd hebt dat je heel graag uit wilt voeren. Het lezen of bekijken van mooie voorbeelden is echter niet genoeg.

Als je iets in de wereld wilt zetten, als je een belangrijke droom hebt, als je ambities hebt, dan zul je in actie moeten komen.

Je moet een plan maken, ook als je dat heel spannend vindt.

Want zonder een richtpunt worden je fantastische ideeën nooit werkelijkheid.

Dit levert een plan jou op:

1. Een plan geeft richting

Je weet waarom je iets wilt bereiken. Je wilt bijvoorbeeld een nieuwe weg inslaan of iets anders tot stand brengen dat belangrijk voor je is.

Met een plan laat je je niet meer leiden door de waan van de dag, maar je richt je op wat je echt te doen staat. Je benoemt je leerdoelen, zodat helder voor je ziet waar je precies aan gaat werken.

2. Een plan geeft rust en ruimte

Je holt niet meer achter de feiten aan, maar je stuurt in de juiste richting. Daardoor voel je je zelfverzekerder.

Het creëert rust en ruimte in je hoofd. Zo kun je heel bewust en gericht werken aan dingen die belangrijk voor jou zijn.

Door het plan weet je welke acties je uit moet voeren, welke leerdoelen je hebt en welke stappen daar bij horen.

Dat maakt je leven ineens een stuk makkelijker en overzichtelijker.

3. Door een plan kun je kleine stapjes maken

Want dankzij je plan weet je dat iedere kleine stap je dichter bij je uiteindelijke doel brengt.

Het nemen van kleine stappen maakt het jou veel gemakkelijker om in beweging te komen en daadwerkelijk te beginnen. Zo reken je meteen af met uitstelgedrag.

Dankzij de kleine stappen is het ook niet erg om fouten te maken. Die kun je immers eenvoudig herstellen!

4. Je weet aan welke knoppen je moet draaien

Op basis van je plan kun je je afzonderlijke acties bijhouden, zodat je precies weet wat er nog moet gebeuren om je doel te bereiken.

Als het niet werkt, weet je ook dat je je aanpak moet veranderen en op welke manier. Daarna doe je het zo nodig nog eens, net zo lang tot dat het wel lukt.

Je hoeft een plan overigens niet van voor tot achter dicht te timmeren. Onderweg heb je ruimte nodig om van je ervaringen te leren en je verse inzichten toe te passen.

5. Met een plan lever je meer kwaliteit

Omdat je van te voren helder hebt wat je te doen staat, weet je welke keuzes je moet maken. Je hoeft je aandacht niet meer te verdelen, maar je richt je op één ding dat belangrijk voor je is.

Omdat je die rust en focus hebt, schiet je kwaliteit van je werk omhoog.

Voor mijzelf was dat een belangrijke eye-opener. Door te kiezen voor wat echt belangrijk voor me is, doe ik niet alleen mezelf een groot plezier, maar lever ik ook het allerbeste aan anderen.

En dat geldt ook voor jou. Want er is enorm veel mogelijk als jij je plan echt uitvoert.

Toch is het niet voor iedereen gemakkelijk om een plan te maken met leerdoelen. Als je hierbij hulp nodig hebt, lees dan verder. Want in het online programma Floreer met je Plan begeleid ik je daarbij.

Dit bied ik je aan:

De eerste stap op weg naar een fantastisch resultaat is een goed plan. In het online programma Floreer met je Plan leer je hoe je dat plan maakt en daadwerkelijk uitvoert. De wekelijkse module in je inbox geeft je een stevige steun in de rug om echt aan de slag te gaan.

Het programma bestaat uit:

  • een stappenplan om jou te helpen om je droom tot werkelijkheid te maken.
  • inspirerende voorbeelden van anderen.
  • tips en trucs die jou het benodigde zelfvertrouwen geven.

Ik bied je ondersteuning, zoals een extra coachingssessie waar je al je vragen kan stellen en waarbij je feedback op maat krijgt. Ik bemoedig je en help je aan het bijbehorende verhaal om je idee de wereld in te helpen.

Er is nog veel meer mogelijk

Een plan uitvoeren dat al heel lang in je hoofd zit, vraagt erom om tot leven gewekt te worden.

Dat vraagt de nodige inspanningen, maar deze investering levert je veel zelfvertrouwen op. En je weet: als je dit kan doen, is er nog veel meer mogelijk.

 

 

Over Sigrid

Ik ben een verhalenmaker met een journalistieke achtergrond, die de kracht van storytelling en creatief denken aan elkaar knoopt. Als bedenker en uitvoerder van verhaalconcepten help ik publieke organisaties en maatschappelijke instellingen om mensen te raken en in beweging te brengen bij veranderingen. Want het geheim van bijna alle successen is een krachtig verhaal.
Ik ben (mede-)auteur van het boek Lenig Denken (over creatieve denktechnieken) en Toverballen voor het Brein (over het gebruik van de kracht van verhalen in teksten).

You may also like