Zit je vast in je gedachten? Stel jezelf de Wondervraag. Door een beroep te doen op je eigen verbeeldingskracht kun je tot fantastische inzichten komen.

“Beschrijf gedetailleerd hoe je situatie eruit ziet als jouw probleem door een wonder geheel van de aardbodem verdwenen is.”

Deze vraag staat bekend als de Wondervraag. Het is een coachtechniek, die uitgevonden is door Insoo Kim Berg, de grondlegger van de oplossingsgerichte therapie.

Deze Wondervraag klinkt bijvoorbeeld zo:

Stel dat jij direct na ons gesprek naar huis gaat en de dag afmaakt. Je doet wat je normaal doet en dan ga je naar bed. Terwijl je slaapt, gebeurt er een wonder. De problemen waarvoor je hier nu zit zijn verdwenen. Maar je slaapt, dus je weet niet dat het wonder heeft plaatsgevonden. Als je morgen wakker wordt, wat zullen dan de eerste dingen zijn waaraan je merkt dat het wonder heeft plaatsgevonden?

Hoe werkt de Wondervraag precies?

Door een ‘stel dat’-vraag te formuleren, breng je jezelf in een denkbeeldige situatie, waarin je probleem plotsklaps geheel opgelost is. Daarmee verschuif je je aandacht van het probleem naar de gewenste toekomst.

Een focus dus op de oplossing in plaats van het probleem.

Je ken je probleem immers al tot in den treure. Je hebt er al eindeloos over nagedacht. Maar voor de oplossing heb je verbeeldingskracht nodig. Daarmee richt de Wondervraag zich op de vindingrijkheid, kracht en wijsheid die je zelf al in huis hebt, maar waar je op de een of andere manier geen voeling mee hebt of krijgt.

Je bedenkt via deze techniek bovendien zelf je eigen oplossingen, die voortkomen uit je eigen ervaringen. Dat maakt de kans dat je de oplossingen daadwerkelijk gaat toepassen een stuk groter.

Hoe pas je het toe?

De Wondervraag wordt veel gebruikt bij persoonlijke coaching, maar is veel breder toepasbaar. Je kunt deze vraag namelijk ook gebruiken als een creatieve techniek. Bijvoorbeeld na te denken over je eigen toekomst. De Wondervraag past ook uitstekend bij Appreciative Inquiry.

Je kunt die oplossing vervolgens verbeelden in een verhaal of een tekening. Daardoor komen gemakkelijker ideeën naar boven om de oplossing daadwerkelijk te bereiken.

Zelf aan de slag met de Wondervraag?

Neem twee vellen papier en potloden of ander tekenmateriaal. Teken op het eerste vel jezelf, met je probleem. Werk snel en denk er niet teveel over na.

Teken op het tweede vel jezelf na de nacht waarin het wonder is geschied. Doe dit uitgebreid en verwerk alle beelden die in je opkomen in je tekening. Waarschijnlijk moet je er eerst over nadenken, maar als je eenmaal beelden krijgt over jouw eigen Wonderdag, begin je te werken aan je eigen oplossing.

Sprankel!

 

 

 

 

 

Over Sigrid

Verhalenmaker | Creatieve Gids | Praktisch idealist | Auteur | Trendonderzoeker | Conceptontwikkelaar | Journalist |  Neerlandica

Van allerlei ervaringen probeer ik een verhaal te maken. Ook ben ik doorlopend nieuwsgierig naar de verhalen van anderen. Hoe meer verhalen, hoe rijker jouw en mijn leven.

Verhalen vinden, vormen en delen is ook mijn vak als verhalenmaker. Ik help publieke organisaties en maatschappelijke instellingen aan verhalen die mensen in beweging brengen en zo de wereld wat mooier te maken. Dat doe ik met concepten rondom verhalen, schrijfwerk en persoonlijke begeleiding.

Ik wil niet alleen alles weten van storytelling, maar ook over creatief denken. Hierover schreef ik de boeken Lenig Denken en Toverballen voor het Brein. En natuurlijk vind je ook op dit blog geweldig veel tips, ideeën en voorbeelden over beide onderwerpen.

Meer ontdekken? Laat je hier inspireren!

 

You may also like