Pijlers voor de toekomst: haken slaan in de modder

Liefde in tijden van corona (9)

Hoe vind je nieuwe pijlers voor de toekomst? Op zoek naar (nieuw) houvast als je toekomstige werk op losse schroeven staat.

Het is alweer weken geleden dat je je kinderen van half negen tot drie naar een gebouw kon brengen dat ‘school’ heette. Ouderen waren mensen die je gewoon thuis kon opzoeken. Als kapper, trainer, nagelstylist, artiest of cafébaas had je nog geen ‘verboden beroep’.

Zo goed en kwaad als het kan, maken we er het beste van. Met FaceTime-diners, balkonsolidariteit, ellebooggroeten, winkelprotocollen en raamzwaaien (allemaal mooie woorden uit het Coronawoordenboek).

Ik heb zelf inmiddels een ritme gevonden waarbij ik me lekker voel. Ik wandel dagelijks minstens een uur, doe al mijn sessies via videobellen en voel meer rust.

Ondertussen gaan de gedachten alweer uit naar straks, als we misschien weer de draad van het gewone leven voorzichtig kunnen oppakken.

Wat zijn jouw pijlers voor de toekomst?

Pijlers voor de toekomst

Hoe het post-coronale tijdperk eruit ziet weten we niet.

Als deze periode ons één ding duidelijk maakt, dan is het wel dat oude zekerheden op losse schroeven komen te staan. Nog meer dan voorheen merken we dat vertrouwde dingen zomaar uit onze handen glijden.

De internationaal bekende trendforecaster Lidewij Edelkoort bepleitte deze week in VPRO Tegenlicht een Big Reset, oftewel een frisse herstart. “Dit is een tijd met minder ruis, meer rust, alsof je het eindelijk kunt zien”, zegt Edelkoort.

Dat geldt ook voor ons werk. In deze tijd dien je je jezelf en je werk opnieuw tegen het licht te houden.

Misschien dien jij je business om te gooien, tijdelijk of helemaal. Misschien schuilen er ook kansen in deze periode, omdat mensen nu juist gemakkelijker openstaan voor wat jij te bieden hebt.

Voorspellingen doen is lastig in een tijd met weinig houvast. Het is haken slaan in de modder.

Het beste houvast vind je daarom in jezelf.

Je bent namelijk de schrijver van je eigen toekomstverhaal.

Een betekenisvol leven – nu en straks – begint met een verhaal over je eigen identiteit. Dat draait om de vraag waarom je doet wat je doet. Om het vuur terug te vinden waarom je ooit begonnen bent en dat opnieuw aan te wakkeren. In mijn boek Jongleren met Vermicelli lees je daar nog veel meer over.

Start met het benoemen van je eigen waarden, want dat zijn de bouwstenen die jou zekerheid en zelfvertrouwen verschaffen. Het zijn pijlers waar je je toekomstige verhaal op gaat bouwen.

Gebruik deze drie pijlers voor de toekomst:

Pijler 1: Verhaalkracht

  • Waarom ben je in dit beroep terecht gekomen?
  • Wat is jouw persoonlijke inkleuring van jouw vak?
  • Wat streef jij altijd na in jouw vak?
  • Wat is voor jou van de grootste waarde?
  • Wat wil jij uiteindelijk voor elkaar krijgen?

Pijler 2: Uitvoeringskracht

  • Hoe voer jij je werk het beste uit om impact te bereiken?
  • Wat en wie heb je daarvoor nodig?
  • Hoe krijg jij mensen mee?

Pijler 3: Speelkracht

 

Het zijn vragen die je op je in moet laten werken. Vragen die je misschien in deze periode vanuit een nieuw perspectief moet bezien. Stap voor stap borrelen dan de nieuwe inzichten naar boven.

Ik wens je hierbij veel succes!

 


 

 

 

 

 

Doen wat echt bij je past vraagt om weten ‘waar jij van bent’. Om jouw eigen (toekomst-)verhaal.

Wil je hiermee zelf aan de slag? Boek een luistersessie met mij.

De sessie is kosteloos en vrijblijvend. Ik luister met aandacht naar wat jij nodig hebt en reik je nieuwe perspectieven aan. Ook vertel ik hoe ik je kan helpen als ik die mogelijkheden zie.

 

 Meer over de Luistersessie

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Een crisis betekent dat er behoefte is aan betekenisgeving. Als narrator-in-chief deel ik verhalen over wat de corona-crisis met ons en de wereld doet.

 

 

 

Eerdere afleveringen:

 

Op de hoogte blijven van deze artikelen? Meld je dan aan voor de Verhaalvriendenmail.

Ja ik ontvang graag deze blogs in mijn inbox

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Over Sigrid

Verhalenmaker | Storytelling Coach | Creatieve Gids | Auteur | Conceptontwikkelaar 

De verhalen over onszelf en de wereld beïnvloeden hoe we kijken naar onze eigen mogelijkheden.

Denk jij in problemen of in mogelijkheden? We kunnen zelf kiezen.

Je verhaal veranderen is de eerste stap in de richting van je gewenste toekomst. Ik help je om de verhalen te vinden die jou laten floreren en mensen in beweging te brengen. Ook help ik je om deze verhalen tot leven te wekken en te verspreiden.

Met verhalen baan jij de weg naar een toekomst vol mogelijkheden. Jij wordt een visionaire veranderaar, die jouw eigen verhaal gaat leven. Met helderheid, verbeelding en betekenis.

Meer weten? Laat je hier inspireren!

 

You may also like