Start met een wens

Het verlangen als startpunt van een nieuw verhaal

Een verhaal is een persoon met een probleem. Maar het begint met een wens, zou Walt Disney daaraan toevoegen.

Walt Disney wist heel goed wat hij zelf wilde: verhalen vertellen die kijkers tot aan het einde volledig geboeid hielden. Hij wist dan ook meesterlijk de verteltechnieken toe te passen die dat effect teweeg brachten.

Daarbij liet hij weinig aan het toeval over.

Zo ontvouwen in vrijwel alle Disneysprookjes de hoofdpersonen in de eerste scènes al hun grote verlangen. Een prins op het witte paard, het verlangen erbij te horen of de wens om een gewoon mens te zijn (met bijbehorende mensenbenen) en voor je ware liefde te kunnen kiezen.

In Disney’s allereerste tekenfilm zingt Sneeuwwitje bij de wensput:

Maak dat mijn liefste komt, ik wil het zo graag.

Diep water geef me wat ik vraag, en liefst nog vandaag.

Hoe uitgesproken wil je die wens hebben?

Dat doen de hoofdpersonen meestal in de vorm van een lied, dat bekend staat als de I wish-song. De wens die via dit liedje uitgesproken wordt, geeft de hoofdpersoon een reden om in beweging te komen. Het verkondigen van het verlangen maakt daarmee deel uit van een standaardformule, die het verhaal op gang brengt. In verhaaltermen: het motorisch moment.

In het echte leven werkt het ook zo. Want wil jij bij iemand iets op gang brengen? Of bij jezelf? Verken de ultieme wens of het diepste verlangen van jezelf of degene die je wilt helpen.

Spreek dat verlangen uit. Nee, zingen hoeft niet. Maar als je je wensen kenbaar maakt is de kans aanzienlijk groter dat ze vervuld worden (zo werkte dat in je jeugd ook met Sinterklaas).

Bovendien heb je het startpunt van het nieuwe verhaal te pakken. Je gaat ernaar leven. En dat verandert alles.

 

Als je hiermee echt aan de slag wilt en dit samen met anderen in de praktijk wil brengen, doe dan mee met Excelleren met Ideeën. In dit online programma leer je hoe je ideeën krijgt en toepast, bijvoorbeeld over het vormgeven van jouw nieuwe koers. Het startpunt is natuurlijk ook jouw wens.

  • 7 online lesmodules vol handige tips, voorbeelden en ontdekkingsopdrachten.
  • Wekelijks sparren/uitwisseling met andere deelnemers.
  • Mijn individuele feedback op jouw schrijfopdrachten, waardoor je een grote boost krijgt in je schrijfwerk.
  • Inclusief het startpakket Ideeënschatkamers. Dit is een digitaal pakket vol tips, prikkelende vragen, voorbeeldverhalen en inspirerende ideeën.

Excelleren met Ideeën is vooral geschikt voor ondernemende mensen die meer ideeën willen bedenken en hun plannen daadwerkelijk willen uitvoeren, bijvoorbeeld omdat ze te veel in hetzelfde kringetje blijven ronddraaien of niet in actie komen. Je hoeft niet een concreet plan te hebben (of een eigen bedrijf), het gaat om het oprekken van je creatieve vermogens.

Resultaat

Met dit programma ga je in actie komen en uitproberen. Daardoor ga je zelf weer de mogelijkheden zien. Na afloop weet je precies waar je altijd uit kunt putten voor inspiratie, hoe jij je ideeën vormgeeft en uitvoert. Ik bied je bovendien graag de steun in de rug.

 

 

 

 

 

 

Over Sigrid

Verhalenmaker | Storytelling Coach | Creatieve Gids | Auteur | Conceptontwikkelaar 

De verhalen over onszelf en de wereld beïnvloeden hoe we kijken naar onze eigen mogelijkheden.

Denk jij in problemen of in mogelijkheden? We kunnen zelf kiezen.

Je verhaal veranderen is de eerste stap in de richting van je gewenste toekomst. Ik help je om de verhalen te vinden die jou laten floreren en mensen in beweging te brengen. Ook help ik je om deze verhalen tot leven te wekken en te verspreiden.

Met verhalen baan jij de weg naar een toekomst vol mogelijkheden. Jij wordt een visionaire veranderaar, die jouw eigen verhaal gaat leven. Met helderheid, verbeelding en betekenis.

Meer weten? Laat je hier inspireren!

 

 

 

 

 

You may also like