Speelskills, de formule voor creativiteit | Boekbespreking
Een formule voor creativiteit, bestaat dat? Creatieve duizendpoot Vincent Mirck doet er in zijn boek ‘Speelskills’ een ambitieuze gooi naar met de ontwikkeling van het FFKSS-model. Het is flexibel heen en weer bewegen tussen structuur, verbeelding, kritisch denken, solo en samen. Zoals Vincent in de ondertitel al schrijft: een kronkelpad naar creatiever denken, werken en leven.
De School of Creative Thinking (eerst COCD) vroeg me om Vincents nieuwe boek te lezen over Speelskills. Dat leverde me allereerst een hoop verwarring op: wat een overweldigende waterval aan ideeën, opdrachten, tips, spelletjes, persoonlijkheidstestjes, soundtracks, challenges en beeldexplosies.
Het boek gaat heel erg over creativiteit, dat is onmiddellijk duidelijk.
Maar op welk terrein eigenlijk? Gaat het over baanbrekende innovaties, verbeteringen op het werk of over liedjes en inventieve woordgrapjes? Draait het om een gestructureerde aanpak, zoals de vijf speelskills suggereren? Of is het vooral de bedoeling dat de lezer regelmatig uit zijn comfortzone gerammeld wordt?
Vincent zet lezers namelijk regelmatig op het verkeerde been. Zo presenteert hij een lijst met vijf punten, waarin nr. 4 ontbreekt. Heeft Pietje Precies het wel opgemerkt?
En dan schrijft Vincent ook nog in zijn inleiding dat zijn boek bedoeld is om ‘iedereen’ te helpen hun creativiteit 'wakker te schudden' of te versterken, zowel in hun werk als in het dagelijks leven. Een ambitieuze doelstelling, die dwars tegen de wetten voor boekmarketing ingaat. Want uitgevers denken dat boeken over creativiteit niet gelezen worden door zowel structuurfanaten als speelse losbollen.
Het antwoord op al deze vragen: Speelskills levert het allemaal.
Het is een zelfhulpboek met een schat aan informatie, tips en voorbeelden. Maar ook een rijke inspiratiebron voor van alles daarom heen.
Dit is het indrukwekkende werk van een gedreven grazer.
Maar hij gaat veel verder, want hij geeft ook de vrije ruimte aan zijn eigen skills als woord- en beeldkunstenaar. Als muziekfanaat serveert hij bovendien een prachtige lofzang op Doe Maar en brengt hij een ode aan Drs. P., afgetopt met originele tips voor films en muziek.
Creatieve werkvormen krijgen eveneens veel aandacht.
Zo leeft hij mee met de ‘geeltjeshaat’ die brainstormsessies een slechte naam bezorgd hebben. Die vorm is volgens hem zo gewoontjes geworden dat er weinig originele prikkels meer van uitgaan.
Als alternatief presenteert hij de ideeënregen, waar de ideeën veel losser mogen blijven stromen. Een grappig detail op de cover: de digitale productcode is voorzien van een regenwolkje.
Een formule om je creativiteit te ontwikkelen
De letters van het FFKSS-model staan voor Fantasie, Flexibiliteit, Kritiek, Samenwerking en Structuur. Als je deze facetten onder de knie krijgt, kun je je creativiteit volledig benutten, stelt Vincent. Zowel de fantasievolle losbol als de structuurdenker krijgen in dit model een vanzelfsprekende rol. Vincent maakt duidelijk dat creativiteit niet alleen het bedenken van een reeks gekke ideeën is.
Als creatieveling kom je verder als je binnen heldere kaders opereert, speelsheid toelaat en de handen ineenslaat. Dit boek opent de weg naar een rijk creatief leven, waarin ook nog plaats is voor het werken met kaders, SMART-doelen en kritisch denken.
Bij creativiteit gaan structuur en verbeelding gaan hand in hand.
Pietje Precies en Pietje Bell hebben elkaar nodig. Een formule voor creativiteit betekent spelen binnen én buiten de gebaande paden, voor structuurdenkers én speelbeesten. Speelskills is al met al een vrolijkmakend, ideeënrijk én ontregelend boek over de formule voor creativiteit, gemaakt door een creatieve stuiterbal. Heerlijk om te lezen en doorheen te bladeren.
Toch even een waarschuwing voor alle Pietjes Precies, die nieuwsgierig zijn geworden naar dit boek. Als je plaatsneemt in deze mindblowing rollercoaster, trek dan in ieder geval de beveiligingsriemen goed vast.
Meer weten over de formule voor creativiteit?
Speelskills. Jouw kronkelpad naar creatiever denken, werken en leven, door Vincent Mirck (2021). Het boek is onder andere verkrijgbaar via Managementboek. Vincent Mirck is freelance tekstschrijver, trainer, coach en spreker op de vlakken communicatie en creativiteit.
Dat werk combineert hij met een vaste baan bij VodafoneZiggo als corporate communicatiespecialist. Deze boekbespreking is ook gepubliceerd op de website van de School of Creative Thinking.