1 januari: een prachtig moment voor een frisse start
01 januari 2022 
2 min. leestijd

1 januari: een prachtig moment voor een frisse start


Veranderen draait deels om het kiezen van het juiste moment. Zo'n moment is bijvoorbeeld 1 januari, omdat we dan het gevoel hebben dat we aan een nieuw hoofdstuk te beginnen. Dat heet het frisse-start-moment. 

Vandaag is het 1 januari. En hoewel het net zo'n grijze dag lijkt als andere decemberdagen, overschrijden we toch een drempel. We laten gewoonten achter ons. We hebben voornemens gemaakt voor een nieuwe start en aanlokkelijke doelen gesteld.

We hangen er van alles aan op, al is 1 januari alleen maar het moment dat kerkvaders ooit gekozen hebben om een nieuw kalenderjaar te markeren.

Toch is timing van groot belang. 

Want veranderen draait voor een groot deel om het kiezen van het juiste moment. Het moment waarop je een nieuwe bladzijde omslaat en aan een nieuw hoofdstuk begint.

De eerste werkdag na een lome zomervakantie is zo'n gelegenheid.

Maar ook de eerste werkdag bij een nieuwe baas (zonder overvolle e-mailbox), de eerste weken na een verhuizing of je verjaardag.

Zelfs een maandagochtend geeft het gevoel van een frisse start, omdat de week op dat moment nog openligt.

Het frisse-start-moment geeft direct een opgewekt gevoel.

We kunnen weer met een schone lei beginnen. Eerdere faalmomenten verschrompelen. Mislukkingen kunnen we achter ons laten.

Nieuwe rondes, nieuwe kansen.

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat het inderdaad veel gemakkelijker is om aan het begin van zo'n nieuw hoofdstuk je gedrag te veranderen. Na een verhuizing of bij de start van een nieuwe baan kun je oude routines eenvoudiger doorbreken.

Ook 1 januari is een perfect moment voor een nieuwe bladzijde.

Het is in ieder geval een mooi moment om na te gaan waar je nu staat. En wat je wilt veranderen in je leven of werk. Of welke creatieve eieren jij wilt gaan uitbroeden.

De Winter school voor Verwondering helpt je daarbij. Je vindt er allerlei oefeningen om te reflecteren en te bedenken wat er echt bij je past. Vaak licht en speels, omdat ik geloof dat je in die stemming het beste voelt wat er echt belangrijk voor je is.

Je laat de sterrenregen van verwondering lekker over je heen dwarrelen.

Aanmelding voor de Winter School voor Verwondering kan tot en met 10 januari. Je bent van harte welkom.

En natuurlijk wens ik je alvast een adembenemend goed jaar toe.

Over de schrijver
Jij bent de creator van je eigen verhaal. Maar het is niet makkelijk om dat verhaal te verwoorden. Zeker niet als jij als multitalent een popcornhoofd vol ideeën hebt en overal mogelijkheden ziet.Ik werk met mensen die zich niet langer klein willen houden, maar groter willen groeien. Persoonlijk en met je vak. Ondernemers met een missie, een bijzondere aanpak, heel veel kennis en/of ervaring.Samen met jou ga ik op zoek naar diepere drijfveren, kleurrijke dromen en niet te vergeten jouw missie. Jouw hogere doel, waarvoor jij het allemaal doet. Ik zie snel de rode draad en geef je helderheid.Ik help je om je verhaal te leven: van woorden naar daden. Dat doe ik door middel van coaching, online programma's en vaak ook met mijn eigen pen.