Gejaagd door corona - een zomer vol onverwachte wendingen
14 september 2020 
3 min. leestijd

Gejaagd door corona - een zomer vol onverwachte wendingen

Een titel was er al, nu het bijbehorende verhaal nog. In dit stuk geef ik je een kijkje achter de schermen van het schrijversleven. Over een titel, over verwachtingen en over schrijven, terwijl je nog niet weet hoe het avontuur afloopt.

Twee keer hadden we onze vakantiebestemming al gewijzigd. De berichten over het coronavirus waren in de eerder uitgekozen gebieden namelijk niet erg vakantiegevoel-verhogend. We gooiden dus het roer om. Nu zouden we naar Frankrijk en Italië gaan. Niets boeken, leven met wat er op ons pad komt.

Spannend, want niemand wist hoe deze zomer ging verlopen in Europa. Misschien was het ergste achter de rug, misschien vormden de zomermaanden alleen maar een kortstondige periode van vrijheid. Zouden we ontspannen van onze reis kunnen genieten of zou het virus onze plannen blokkeren?

Een mooi blogonderwerp, denk ik aan het begin van de reis.

Ik heb namelijk al een titel voor dit reisverhaal: Gejaagd door corona. Die is spontaan aangereikt door een van mijn vriendinnen, die ook benieuwd is hoe dit vakantie-avontuur gaat verlopen. Als je begint met een titel in je hoofd, heb je ook een insteek voor een verhaal gekozen. Met zo’n invalshoek in je hoofd ga je andere zaken zien.

Alsof je alle gebeurtenissen door de zeef haalt.

Past het binnen het frame ‘gejaagd door corona’ of niet? Zo ja, dan krijgt die gebeurtenis aandacht. Zo niet, dan zakt het voorval weg in de vergetelheid. Zo gaat het ook in dit verhaal. Gejaagd door corona In Frankrijk en Italië lijkt niet bijzonder veel virusgevaar te zijn. We nemen onze voorzorgsmaatregelen - gezichtsmaskers, afstand houden, handen wassen - en genieten verder van al het moois om ons heen. Maar in Italië ontdekken we dat Lyon net na ons vertrek tot Oranje Zone is verklaard. Ook steeds meer regio's in Frankrijk worden aangemerkt als gevaarlijke gebieden.

Spanje krijgt zelfs helemaal Code Oranje. Opgejaagd door Corona, dat lijkt een betere titel.

Toch worden we in Italië al snel afgeleid door andere zorgen. Tot twee keer toe moeten we onze auto naar de garage brengen om essentiële onderdelen te laten vervangen. Wij mankeren niets, de auto des te meer.

Onhandig op een roadtrip met noodpotentie.

De auto houdt het, maar er is nog meer onheil. De Noord-Italiaanse stad Verona wordt geteisterd door noodweer. Zo’n 500 bomen raken ontworteld, het water klotst hoog door de straten. Nietsvermoedend arriveren wij drie dagen later in deze stad. De modder, het weggespoelde straatmeubilair en alle takken zijn alweer zorgvuldig verwijderd. Alleen de omgewaaide bomen liggen nog in de bermen, wachtend om klein gezaagd te worden.

De wind is voor ons uitgejaagd, maar bijna alle sporen zijn alweer uitgewist. En het coronavirus houdt zich nog steeds koest. Langzaam maar zeker kunnen we ontspannen. Een leven van cappuccino, piadine con melanzane en spritz aperol bij 28 graden celsius.

Nee, je hoort ons niet klagen.

Het leven in de gele zone is goed leefbaar. Zeker omdat de Italiaanse museamedewerkers regelmatig onze temperatuur checken met een digitale thermometer. Alle lichaamssignalen blijven op groen.

Op weg naar huis vraag ik me af of ik dit blog wel ga afmaken. Want zo’n wegkabbelend einde is niet interessant voor een verhaal.

Maar zo loopt het niet. 

Want bij onze terugkomst in Den Haag rijden we een stad in die misschien wel Code Rood verdient. Het aantal besmettingen ligt hier weer net zo hoog als tijdens de intelligente lock down in het voorjaar. Wat onze veilige thuishaven moet zijn, is een virusbroeinest geworden. Welkom terug.

De komende dagen blijven we netjes thuis. En als schrijver heb ik een passend slot in de schoot geworpen gekregen.Over de schrijver
Jij bent de creator van je eigen verhaal. Maar het is niet makkelijk om dat verhaal te verwoorden. Zeker niet als jij als multitalent een popcornhoofd vol ideeën hebt en overal mogelijkheden ziet.Ik werk met mensen die zich niet langer klein willen houden, maar groter willen groeien. Persoonlijk en met je vak. Ondernemers met een missie, een bijzondere aanpak, heel veel kennis en/of ervaring.Samen met jou ga ik op zoek naar diepere drijfveren, kleurrijke dromen en niet te vergeten jouw missie. Jouw hogere doel, waarvoor jij het allemaal doet. Ik zie snel de rode draad en geef je helderheid.Ik help je om je verhaal te leven: van woorden naar daden. Dat doe ik door middel van coaching, online programma's en vaak ook met mijn eigen pen.