Columns | Zo vind je een goed onderwerp voor je column
29 maart 2023 
3 min. leestijd

Columns | Zo vind je een goed onderwerp voor je column

Inspiratie voor een nieuwe column kan best een uitdaging zijn, ook als je een doorgewinterde schrijver bent. Het goede nieuws is dat je inspiratie overal om je heen kan vinden.  Kijk 'om een hoekje' en stel je open voor de wereld om je heen.

"Het naderende onheil en de wachttijd op een openbare plek, ze vormen een paradijs voor de liefhebber van tafereeltjes", schreef Emma Bruns eens in haar column in Nrc.

En Emma heeft gelijk. Menigmaal heb ik in een openbare wachtkamer gezeten, me verbazend en verwonderend. Zo'n plek bleek inderdaad een goudmijn te zijn voor observaties, die ik in een column kon gebruiken.

Ideeën voor je column kunnen op elk moment opduiken.

Het leven zit immers vol kleine en grote verhalen, van kleine voorvalletjes tot tragische, wonderbaarlijke of meeslepende gebeurtenissen die mensenlevens veranderen.

Want voordat je columns kunt schrijven, is er iets anders nodig. Kunnen luisteren, kijken en verwonderen. Houd daarom je ogen en oren open voor alles wat er om je heen gebeurt.

Luister bijvoorbeeld naar gesprekken in de trein, observeer mensen in de supermarkt en let op de verhalen die je hoort. Of gebruik de gebeurtenissen die je zelf meemaakt. Weef deze anekdotes, dagelijkse ervaringen of flarden van gesprekken door je column.

Veel inspiratie voor je column vind je ook via boeken, tijdschriften en films.

Probeer eens iets te lezen of te bekijken waar je normaal gesproken niet snel voor kiest. Vaak zijn het juist onverwachte dingen die je op ideeën brengen.

Zo gooide ik het laatst over een andere boeg nadat ik uit verveling enkele oudere documentaires had bekeken over Joan Collins en Marilyn Monroe. In combinatie met een nieuwe docu over Suzan & Freek leverde me dat een invalshoek op waar ik nooit aan had gedacht.

Het resultaat? Dit stuk over het signatuurkapsel.

Kijk om een hoekje.

Verken nieuwe plekken. Dat is soms alles wat je nodig hebt om inspiratie te vinden.

Ga wandelen in de natuur, bezoek een museum of ga naar een andere stad. Kijk verder dan de rest en berken plekken waar de meeste mensen nooit komen. Door iets nieuws te ervaren, zul je merken dat je brein nieuwe combinaties ziet.

Let ook op situaties die de lachlust opwekken. Humor is namelijk het winnende ingrediënt in een geweldige column.

>> Lees hier hoe je humor toevoegt in je column.


Kortom, inspiratie voor je column is overal te vinden. 

In de kleinste details schuilt het verbluffendste verhaal.

Blijf alert en nieuwsgierig, en je zult versteld staan van wat je allemaal ontdekt. Kijk vaker om een hoekje. En houd zeker tafereeltjes in de gaten.

Succes!Meer leren over het schrijven van columns, juist als je al heel wat schrijfervaring hebt?

>> Kijk hier voor mijn Masterclass  Columns met Plakkracht.

Over de schrijver
Jij bent de creator van je eigen verhaal. Maar het is niet makkelijk om dat verhaal te verwoorden. Zeker niet als jij een visionair bent of een ideeënfontein en overal mogelijkheden ziet.Ik werk met mensen die zich niet langer klein willen houden, maar groter willen groeien. Persoonlijk en met je vak. Ondernemers met een missie, een bijzondere aanpak, heel veel kennis en/of ervaring.Samen met jou ga ik op zoek naar diepere drijfveren, kleurrijke dromen en jouw missie. Jouw hogere doel, waarvoor jij het allemaal doet. Ik zie snel de rode draad en geef je helderheid.