Het narratief over geluk en de invloed van verhalen
Wat is het narratief van deze tijd? Dat geeft te denken over de invloed van deze verhalen op onze beleving van geluk.
Dag vogels, dag bloemen, dag kinderen... Weet je nog wie dat zei?
Juist, Pipo de Clown!
Die heerlijk optimistische clown met zijn eeuwige flapschoenen, ruitjesjas en bolhoed. Een goedmoedige televisieheld voor kinderen in de jaren zeventig, toen we alleen nog ‘slow tv’ kenden.
Het verhaal van Pipo de Clown was als ons eigen leven: het kabbelde maar door.
In de series van nu buitelen de plotwendingen juist over elkaar heen. Als het ene probleem is opgelost, dient het andere zich al weer aan. Zo is er in het Sinterklaasjournaal iedere dag een nieuwe cliffhanger. Komt het Grote Boek wel op tijd in Nederland? Worden de cadeautjes tijdig bezorgd?
De vraag is wat hedendaagse verhalen doen met ons geluksgevoel.
Verhalen die in de samenleving circuleren kunnen we zien als scripts voor een succesvol of waardevol leven. Dat doen we in verhalen die we van onszelf en anderen maken, maar ook in literaire verhalen, series of games.
In deze hedendaagse verhalen leren we dat er voortdurend iets misgaat. Na een kort moment van vredigheid loopt het alweer uit de hand. En daarna weer…
Eigenlijk bestaan hedendaagse verhalen uit een lange reeks testen. Pas aan het einde van die reeks wacht het geluk (in het Sinterklaasjournaal in de vorm van een goedgevulde zak met cadeautjes).
Geluk zou niet iets moeten zijn voor de verre toekomst, als een beloning voor alle overwonnen obstakels. Geluk is iets dat je op ieder moment kan ervaren.
Geluk in het hier en nu.
De vraag is of de onrust en het onbehagen in de samenleving iets te maken hebben met deze wispelturige en soms ook ronduit onheilspellende verhalen in boeken, beeldschermen en andere kanalen, waarbij het geluk steeds buiten je bereik blijft.
Dat geeft te denken over de invloed van deze verhalen.
Wat is het narratief van deze tijd?
Pipo’s groet ‘Dag vogels, dag bloemen’ verwees heimelijk naar de boodschap van de Club van Rome, wordt wel eens gezegd.
Sapperdeflap, zou Pipo zeggen…
Toch een diepere boodschap in een blije kinderserie.