7 manieren om makkelijk te starten met schrijven

Je hebt allerlei verhalen in je hoofd, die je graag op wilt schrijven. Maar starten met schrijven is vaak een worsteling. Hoe begin je?

Die verhalen zitten soms al jarenlang in je hoofd. Opgesloten en gekoesterd, wachtend om bevrijd te worden.

Dat zijn misschien verhalen over je eigen leven. Familieverhalen. Blogs, waarmee je jouw kijk op de wereld wilt geven. Of wellicht verhalen, die je helemaal zelf bedenkt.

  • Je hebt al een aanzet gemaakt of losse verhalen in allerlei schriften genoteerd.
  • Je hebt een aangename werkplek geregeld om te schrijven.
  • Misschien heb je zelfs een huisje gehuurd om je helemaal aan het schrijfwerk te wijden.

Maar toch blijf je steken. Het komt er maar niet van om daadwerkelijk die eerste zin uit je hoofd te laten vloeien.

Maak jij ook omtrekkende bewegingen om te starten met schrijven?

Gek is het overigens niet dat je worstelt om daadwerkelijk te beginnen. Veel mensen die iets creatiefs doen, maken eerst eerst omtrekkende bewegingen voordat ze van start gaan. Iets drinken, spullen klaarzetten, muziekje erbij, rondlopen, wasmachine vullen, en ga zo maar door.

Pas dan lukt het om je over te geven aan schrijven, uitproberen, ontdekken, weghalen en weer toevoegen.

Ik ken het zelf maar al te goed. Het vraagt vaak eindeloze koppen koffie of thee. Maar dan is er nog steeds die vraag hoe je eigenlijk die start maakt.

7 manieren om makkelijker te starten met schrijven

1. Maak het jezelf makkelijk

Zo gemakkelijk mogelijk zelfs, zodat zo min mogelijk zaken je in de weg zitten. Vaak heb je een bepaald verhaal al in gedachten, waar je het vaakst aan denkt. Schrijf dat verhaal in grove lijnen op. Gewoon zoals je het zou vertellen aan een bekende. Een ruwe versie, zonder poespas.

2. Kies een thema

In de veelheid van verhalen is het soms moeilijk kiezen waar je mee begint. Vaak zijn er vele rode draden. Kies er één thema uit, waar je je nu op gaat richten. Dat geeft houvast. Je persoonlijke ontwikkeling van toen tot nu. Alle vrouwen uit je familie. Rituelen. De kinderen. Kies en begin!

3. Vertel waarom

Wat ook helpt is om eerst een stuk te schrijven waarom het zo belangrijk is voor jou om deze verhalen op te schrijven. Is er een dwingende reden? Zijn de verhalen voor een bepaalde persoon of groep bedoeld? Waarom is dit schrijfwerk belangrijk voor je? Hoe ben je hiermee begonnen? Als je voor je ziet waarom het belangrijk is (en dat kan ook zijn omdat je je eigen verhaal helder wilt krijgen!), is het ook gemakkelijker om te beginnen.

4. Zoek een stok achter de deur

Je wens om te gaan schrijven is vergelijkbaar met al die dromen van mensen om te schilderen of regelmatig te sporten. De voornemens zijn goed, maar in de praktijk zijn er altijd smoesjes.

Het regent, je hoofd staat er niet naar, je kinderen hebben aandacht nodig.

Het punt is dat de omstandigheden nooit perfect zijn.

De vraag is daarom: hoe graag wil jij schrijven? Als je iets echt heel graag wilt, vind je een eigen manier waardoor het in je agenda past. Je staat desnoods een halfuur eerder op, je kijkt minder televisie of je werkt juist wat later 's avonds door.

Er is altijd een manier om extra tijd vrij te maken om je te wijden wat belangrijk voor je is. Daarnaast heb je soms gewoon iemand nodig die je onder je arm neemt.

Een maatje, een schrijfcursus of misschien wel een schrijfcoach. Dan komt het er tenminste van! Is dit voor jou van toepassing? Zoek dan een persoon die meeleeft. Of iemand die jouw 'stok achter de deur' wil zijn. En zo heb jij rust aan je hoofd.

5. Creëer een vast schrijfmoment

Er is nog een parallel met sporten: de kans op regelmatig sporten is aanzienlijk groter wanneer je dat op een vast moment doet. Als het eenmaal in je routine zit, is het niet zo lastig meer.

Creëer daarom je eigen schrijfuur op een vast tijdstip in de week. Of misschien wel elke dag. Hoe meer routine, hoe minder je erover na hoeft te denken, hoe makkelijker.

6. Schrijf stapsgewijs

Schrijf niet in een keer dat verhaal met prachtig gebeeldhouwde zinnen, maar maak eerst een ruwe versie. Eerst moet het verhaal uit je hoofd. Daarna werk je aan de structuur en als allerlaatste stap ga je schaven, polijsten en mooi maken.

Als je op deze manier de verschillende schrijffases uiteen rafelt, wordt het schrijfwerk een stuk gemakkelijker. En hoe gemakkelijker, hoe eerder jij begint.

7. Zet je twijfels overboord

Velen van ons vechten met ondermijnende gedachten, soms jarenlang.

Stel dat niemand mijn werk wil lezen. Stel dat het niet goed genoeg is. Stel dat ik veel kritiek krijg.

Deze nare gedachten zijn vaak de ware redenen waarom het moeilijk is om te beginnen.

Als het schrijfwerk belangrijk voor je is, zet die gedachten dan (tijdelijk) opzij.

Zeg bijvoorbeeld tegen jezelf: 'het maakt niet uit of iemand het leest, ik wil het gewoon opschrijven.' Of: 'het maakt niet uit of dit werk er komt, ik heb tijdens het schrijven in ieder geval een leuke tijd gehad'.

Dat geeft opluchting. En je weet één ding zeker: dat verhaal komt er.