Elf creatieve ideeën om je blog te laten sprankelen
Hoe kom jij aan het onderwerp voor je volgende blog of column? En hoe kun je dat creatiever aanpakken? Elf creatieve ideeën om je blog (weer) te laten sprankelen.
Bij het schrijven van mijn eigen blogs heb ik een belangrijke ontdekking gedaan: ideeën dienen vaak zichzelf aan als je een blog schrijft.
Want als blogger kijk je anders naar de wereld om je heen. Je leest op een andere manier de krant. En je luistert anders naar gesprekken. Altijd is er ergens een stemmetje dat zich afvraagt: zit hier een blog in?
Trucs voor meer ideeën voor je blog
Mocht je toch meer hulpmiddelen nodig hebben, dan heb ik goed nieuws. Want er zijn ook diverse trucs beschikbaar om op een creatieve manier je weblog te vullen. Iedereen kan het.
Want deze trucs bestaan uit het oprichten van diverse 'kapstokken', waar je je ideeën aan ophangt. Helemaal niet moeilijk, wel doeltreffend. En ook bruikbaar als je op zoek bent naar ideeën voor een informatieve column.
1. Houd een mini-brainstormsessie met jezelf
Schrijf daarvoor zoveel mogelijk losse ideeën op een vel papier, hoe meer hoe beter. Dat levert je zeker een lijst met twintig onderwerpen op. Richt je bij de selectie vooral op de onderwerpen die jouw lezers verder helpen.
2. Verzamel vragen van je lezers
Schrijf je voor een bepaald lezerspubliek? Verzamel vragen en opmerkingen van jouw doelgroep en noteer ze. Dit zijn namelijk ook de onderwerpen waar je lezers graag over willen lezen. Doe dit bij netwerkbijeenkomsten en bij één-op-één-gesprekken met je lezers (vaak je klanten). Verzamel ook de vragen die via e-mail en sociale media aan jou gesteld worden. In ieder blogartikel behandel je een afzonderlijke vraag.
3. Denk in genres, net zoals bladenmakers
Je schrijft misschien vooral stukjes over je eigen belevenissen, maar wellicht is een verslag van een gebeurtenis, een mooie foto of een column ook interessant. Wissel verschillende genres af: reportages, een verslag, een lijstje tips, etcetera.
4. Maak boekbesprekingen
Schrijf een artikel over de nieuwe boeken over jouw blogonderwerp. Recenseer een nieuw vakboek en bespreek wat waardevol is voor je lezers. Zo presenteer jij je als expert, terwijl je zelf tegelijkertijd de nieuwste ontwikkelingen op jouw vakgebied bijhoudt.
De meeste uitgeverijen stellen graag een recensie-exemplaar beschikbaar aan bloggers. Als je je recensie via sociale media verspreidt en daarbij de namen noemt van de uitgeverij en schrijver, zullen zij het graag delen met hun eigen netwerk.
5. Publiceer lijstjes
Maak een Top Tien van de grootste missers, de leukste grappen of de beste tips. Of componeer een lijst vaktermen met hun betekenis.
6. Bedenk een serie of rubriek
Bedenk een serie waar je diverse afleveringen over kunt schrijven. Lezers vinden dit heerlijk om te volgen. Of bedenk een rubriek, bijvoorbeeld met iets opmerkelijks uit de krant of met inspirerende uitspraken van anderen. Geef de rubriek een vaste naam en/of vormgeving en laat hem met enige regelmaat terugkeren op je blog.
7. Schrijf een artikel voor beginners
Heb jij al een artikel op je website voor mensen die nog weinig van je vak afweten maar wel heel graag ingewijd willen worden? Schrijf dan een blog voor beginners op jouw terrein. Vertel wat de eerste stappen zijn.
8. Schrijf af en toe over je eigen blog
Waarom begon je ermee en wat heeft het je opgeleverd? Hoeveel bezoekers komen er eigenlijk op je blog en wat zijn de favoriete artikelen van jouw lezers?
Blog eens over je grootste teleurstelling, je beslissende moment, je grootste uitdaging of de blogpost waar je het meest trots op bent. Voortdurend over je eigen blog schrijven is voor je lezer niet interessant, maar af en toe mag best.
9. Houd interviews
Stel vragen aan interessante mensen, die iets te melden hebben over jouw blogonderwerp. Dat kun je gemakkelijk doen door enkele vaste vragen te bedenken en die per e-mail door de interviewkandidaat te laten beantwoorden.
10. Gebruik je notitieboek
Soms heb je weinig ideeën, op andere momenten zijn er onderwerpen in overvloed. Als je veel ideeën hebt, bewaar ze dan voor later. Schrijf titels en ideeën op in een notitieboekje. Bewaar interessante blogposts die jou inspireren om ze later nog eens terug te lezen. Zo heb je altijd aanknopingspunten op voorraad.
11. Denk vooruit
Bladenmakers maken aan de hand van een jaarkalender een planning met artikelonderwerpen. Seizoenen, feestdagen, evenementen, herdenkingen en andere gebeurtenissen die vooraf te voorzien zijn leveren allemaal hun eigen invalshoeken op. "Ik plan mijn succes", hoorde ik interviewer Frènk van der Linden ooit zeggen.
Maanden voordat er een grote gebeurtenis op stapel stond (de première van een film bijvoorbeeld) maakte hij al afspraken met de hoofdpersonen. Zo had hij zijn verhaal al klaar voordat de rest van de wereld zich ermee ging bemoeien.
Een geweldig advies, want dat kun jij ook doen.
Wat staat er op jouw terrein op stapel, waar je je nu al op kunt voorbereiden?