2024 | Storytelling trends waar jij de komende jaren rekening mee wil houden

Storytelling is meer dan ooit de sleutel om echte relaties met je publiek op te bouwen. Merken en organisaties moeten data-onderbouwde en geloofwaardige verhalen vertellen die mensen raken.

Storytelling is de motor achter betekenisvolle relaties tussen merken en hun publiek. Wat moet je als ondernemer, leider of organisatie doen om eruit te springen?

Hier zijn de belangrijkste trends die je helpen om het verschil te maken.

# Verbind met persoonlijke en diverse verhalen 

We zien steeds meer de kracht van individuele getuigenissen en verhalen van onderaf. Deze persoonlijke vertellingen verbinden mensen op basis van individuele resonantie en kunnen collectieve bewegingen inspireren, zoals bijvoorbeeld bij Black Lives Matter. 

Ieder individu of groep kan zijn eigen verhaal delen, bijvoorbeeld via sociale media. Tijdens Pride-maanden en op platforms zoals YouTube en Instagram delen LGBTQ+ individuen wereldwijd hun persoonlijke verhalen. Of het platform dat de Week van de Toekomstige Generaties biedt aan de belangen en het welzijn van de toekomstige generaties. 

Deze verhalen bevorderen zichtbaarheid en acceptatie, en inspireren anderen om zich uit te spreken. Het helpt om vooroordelen af te breken en een inclusievere samenleving te bevorderen.

Online platforms zoals Instagram en TikTok zijn gevuld met persoonlijke verhalen over lichaamsbeeld en zelfacceptatie. Mensen delen hun ervaringen met stigma’s rond lichaamsgrootte, gezondheid en schoonheid, waardoor een beweging ontstaat die oproept tot een positiever zelfbeeld en inclusiviteit in de media.

Doen in 2025:

Moedig persoonlijke verhalen aan en vier de rijkdom van diverse perspectieven. Houd tegelijkertijd oog voor diepgang en verbind je publiek rond gemeenschappelijke waarden en thema’s die boven het individu uitstijgen. Zo kun je een balans vinden tussen de kracht van persoonlijke verhalen en de behoefte aan verbinding binnen grotere bewegingen. 


# Verkies optimisme boven zwaarte

Met de wereld in constante crisis verlangt je publiek naar verlichting. Zwaarmoedige of negatieve verhalen verliezen hun kracht en worden steeds meer gemeden. Mensen willen juist even ontsnappen aan de realiteit, niet erin verzanden. 

Mensen snakken naar verhalen die licht, zacht of kwetsbaar zijn, zoals korte films of series die tussen dagelijkse drukte door makkelijk te volgen zijn. Verbind het verlangen naar optimisme met de noodzaak voor transparantie in verhalen. 

Raak een gevoelige snaar, bijvoorbeeld met verhalen die een hoopgevend perspectief bieden. Het initiatief van Matthew Paul Miller om Moslims en Joodse inwoners bij elkaar te brengen voor het gezamenljke lied One Day kreeg internationaal dit jaar een enorme weerklank.

Steeds meer organisaties gebruiken storytelling als een middel voor sociale verandering. Door verhalen te delen over de opbrengsten, kunnen ze het bewustzijn vergroten en anderen aanmoedigen om zich bij hun missie aan te sluiten. 

Patagonia heeft dat goed in de vingers. Met de korte film The Last Observers volgen ze de ervaringen van twee Zweedse vogelaars die zich inzetten voor het behoud van onze natuur. Het hartverwarmende verhaal benadrukt iet alleen de ecologische crisis, maar ook de diepe betrokkenheid en liefde voor de natuur.

Een ander treffend voorbeeld is de bekroonde Netflix-documentaire The Remarkable Life of Ibelin (2024) over een jonge speler, die tienduizenden uren besteedt aan World of Warcraft. Documentaires gaan meestal over de duistere kanten van online games: verslavingen, oplichterij of catfishing. Deze film brengt een positief verhaal hoe mensen elkaar vonden via deze online game en echte, betekenisvolle relaties en vriendschappen opbouwden. 

Doen in 2025: 

In plaats van de zwaarte van de wereld te benadrukken, kies je in 2025 voor verhalen die juist troost en nieuwe perspectieven bieden. Breek met oude stigma’s, zoals de gedachte dat digitale werelden alleen maar isoleren.


# Onderbouw verhalen met data

Mensen zijn kritischer en stellen steeds meer eisen aan de geloofwaardigheid van de verhalen die ze voorgeschoteld krijgen. Ze willen merken zien die transparant zijn over hun waarden en acties en die bewijzen dat ze een echte bijdrage leveren. 

Als organisatie of merk heb je daarom niet alleen een goed verhaal nodig, maar ook bewijs en een duidelijk moreel kompas. Ongefundeerde verhalen of loze marketingclaims, daar prikt je publiek namelijk genadeloos doorheen. 

Nu denk je misschien: harde data en emotionele verhalen, gaat dat wel samen? Zeker wel. Denk aan Dove, dat in zijn campagnes statistieken over plastische chirurgie combineert met verhalen over zelfacceptatie. 

Of denk aan hulporganisaties die interactieve kaarten inzetten om vluchtelingencrises te illustreren en tegelijkertijd persoonlijke getuigenissen delen van de vluchtelingen. Deze combinatie versterkt het vertrouwen en maakt de boodschap onvergetelijk.

Doen in 2025:

Of je nu maatschappelijke thema's behandelt of persoonlijke ervaringen deelt, onderbouw je verhaal met feiten en data om geloofwaardig te zijn.


# Zet technologie in, maar houd het menselijk

Kunstmatige intelligentie verandert de manier waarop verhalen worden verteld. Avatars doen dienst als levensechte personages, trainers of vertellers. Ze kunnen interactieve en gepersonaliseerde ervaringen bieden, zoals het Humanistisch Verbond die mensen laat appen met de 17-eeuwse filosoof Baruch Spinoza. Met behulp van kunstmatige intelligentie geeft Spinoza antwoord op allerlei levensvragen.

Tegelijkertijd willen we de connecties blijven voelen: met elkaar, met de natuur, met de omgeving om ons heen. Gebruik daarom technologie als een hulpmiddel om die verbindingen te versterken, niet om afstand te vergroten.

Doen in 2025:

Laat technologie een hulpmiddel zijn om verbindingen te versterken in plaats van te verzwakken. Dit kan door je verhalen te laten voortvloeien uit echte ervaringen en je publiek aan te moedigen om hun eigen verhalen te delen.

Het verhaal van de sociale onderneming Green side, van oud papier naar notitieblok

# Bouw aan een groter verhaal

Wat ook niet meer werkt: verhalen die de nadruk leggen op individueel succes. In een tijd waarin we van toenemende verdeeldheid voelen, draait storytelling steeds meer om een groter gemeenschappelijk belang, zoals milieubehoud of sociale gelijkheid.

We willen deel uit maken van een groter gemeenschappelijk verhaal dat gericht is op iets positiefs. De School for Moral Ambition van Rutger Bregman speelt daarop in. 

Dat geldt ook voor het nieuwe initiatief De WEL-beweging van oprichter Jeanine Mies, waarbij zij vooroplopers in positieve verandering bij elkaar brengt.

Ook merken bouwen aan gemeenschappen en zetten sociale doelen centraal, in plaats van de verkoop van het eigen merk. Timberland's Nature Needs Heroes-campagne toont gewone mensen als helden die de natuur beschermen en bouwt zo gemeenschappen op rond gedeelde waarden. 

Doen in 2025:

Zet verhalen in om te bouwen aan een grotere verhalen die gebaseerd zijn op gemeenschappelijke waarden.


# Doorbreek sociale bubbels

Er zijn veel eenzijdige verhalen die uitsluitend het gelijk van de eigen sociale bubbel bevestigen. We hebben daarom meer behoefte aan verhalen die verschillende perspectieven samenbrengen. Het zijn verhalen die mensen uitdagen om verder te kijken dan hun eigen beperkte wereld.

We zien steeds meer platforms met verhalen die empathie bevorderen en dialogen stimuleren tussen mensen met verschillende achtergronden. Een voorbeeld daarvan is De Nieuwe Kamer, opgericht door Kiza Magendane, die ruimte creëert voor dialoog tussen verschillende groepen. Of de talrijke lokale initiatieven, zoals Haags Verhaal die mensen uit verschillende bubbels met elkaar verbinden door middel van verhalen. 

Tijdens Pride-maanden en op platforms zoals YouTube en Instagram delen LGBTQ+ individuen wereldwijd hun persoonlijke verhalen. Deze verhalen bevorderen zichtbaarheid en acceptatie, en inspireren anderen om zich uit te spreken. Het helpt om vooroordelen af te breken en een inclusievere samenleving te bevorderen.

Doen in 2025:

Doorbreek sociale bubbels en gebruik je organisatie of merk om verhalen vanuit verschillende perspectieven te delen.


# Deel ongepolijste verhalen

Het publiek wil steeds vaker niet zomaar iets horen of lezen, maar zichzelf echt betrokken voelen. Realityseries over bedrijven bieden een kijkje achter de schermen en brengen merken dichter bij het publiek. Dit format groeit uit tot een krachtige strategie om nieuwe doelgroepen te bereiken en een emotionele connectie te maken. 

De Augurkenkoning is een televisieserie over het familiebedrijf Kesbeke, dat tafelzuur produceert in Amsterdam. De serie, die net zijn derde seizoen is ingegaan bij RTL, laat zien hoe de liefde voor het vak van de ene generatie wordt overgedragen op de andere. Kijkers voelen zich niet alleen aangetrokken door het sympathieke gemopper en de goudeerlijke uitspraken van de personages, maar zien ineens ook het tafelzuur van het Amsterdamse bedrijf in de supermarkt staan.

Doen in 2025:

Geef inkijkjes aan de achterkant van je merk of organisatie. Laat de ongepolijste werkelijkheid zien en bouw zo aan een geloofwaardig verhaal.

# Bied platforms voor verhalen

Mensen delen graag waar ze mee bezig zijn, zoals persoonlijke verhalen rond eten, recepten en cultuur. Denk aan foodbloggers die de verhalen achter familierecepten delen op YouTube of Instagram. Dit gaat niet alleen over koken, maar ook over tradities, verbinding en hoe eten mensen bij elkaar brengt—een beetje alsof je samen aan de keukentafel zit. 

Van stadsmoestuinen tot balkon-jungles, mensen delen hun verhalen over tuinieren, hoe ze hun planten in leven houden en waarom het ze gelukkig maakt. Het creëert een community waar mensen tips uitwisselen en inspiratie opdoen om zelf ook aan de slag te gaan met planten en duurzaamheid. 

Doen in 2025:

Creëer verhalen die mensen het gevoel geven dat ze deel uitmaken van iets leuks en herkenbaars, of het nu gaat om reizen, eten of duurzaamheid. Zo maak je storytelling persoonlijk en bouw je een community op een laagdrempelige manier.


Storytelling in 2025: echte verbinding

In 2025 kom je niet meer weg met oppervlakkige verhalen of loze beloften.  Het gaat om het creëren van échte verbindingen, onderbouwde verhalen en menselijke ervaringen. Of het nu gaat om de vlucht uit de harde wereld, datagedreven storytelling of formats zoals De Augurkenkoning: het publiek wil voelen, verbinden en deel uitmaken van iets groters. 

Welke stap ga jij zetten om deze verbinding te maken?






Een kortere versie van dit overzicht publiceerde ik eerder op het platform van Frankwatching.