Je hebt een verhaal als leider of je creëert er een
Paprikachips als avondmaaltijd. Alleen als je uit eigen ervaring weet hoe dat voelt, kun je iemand raken met een verhaal over rondkomen van een bijstandsuitkering.
Esmah Lahlah leefde samen met haar kinderen een maand lang van 50 euro per week, te vergelijken met het leefgeld van een bijstandsuitkering.
Wat haar vooral trof was dat ze voortdurend op haar hoede moest zijn voor onverwachte uitgaven. "Het gevoel dat je gevangen bent, het besef dat je nog vijf cent op je rekening hebt staan, dat doet iets met je", zei ze in dit interview met Binnenlands Bestuur.
Esmah Lahlah ging dit experiment aan met een doel. Als wethouder van de gemeente Tilburg is zij verantwoordelijk voor de portefeuille sociaal domein, inclusief armoedebestrijding.
Ze wilde daarom zelf ervaren hoe dat is, rondkomen met weinig geld.
Daarvoor nam ze enkele maatregelen, zodat ze een maand lang het moest zien te rooien met 50 euro leefgeld per week. Dit bedrag was niet alleen bedoeld voor de dagelijkse boodschappen, maar ook voor benzine, kleding en onverwachte rekeningen.
Haar hypotheek werd gewoon betaald, dus ze hoefde niet wakker liggen over een dak boven haar hoofd. Toch nam ze haar zelfgekozen opdracht zeer serieus. Haar partner, met wie ze een LAT-relatie heeft, was een maand lang niet welkom vanwege een dreigende korting op de uitkering.
Rondkomen viel haar op alle fronten tegen.
Ze was anderhalf uur bezig met samenstellen van het boodschappenlijstje. Ze kon haar koffie-apparaat niet laten repareren, had geen geld voor tabletten tegen hooikoorts en moest zes dagen sparen voor een ijsje.
Als leider héb je een verhaal, of je creëert er een.
Want dit experiment geeft de wethouder extra munitie bij het uitvoeren van haar missie. Naar aanleiding van deze ervaringen is Lahlah nu vastbesloten om op allerlei fronten veranderingen door te voeren, zoals een veel vriendelijker benadering van mensen met een uitkering. Dankzij haar eigen ervaringen heeft ze recht van spreken.
Natuurlijk valt er ook van alles af te dingen op dit experiment. Een maand goed op de kleintjes letten is niet te vergelijken met de situatie van een persoon die al jarenlang van de bijstand moet rondkomen. Toch kom je hiermee dichter bij de werkelijkheid dan achter het bureau of vanuit de dienstauto.
Hele specifieke details helpen daarbij.
In dit geval zijn dat de paprikachips. Esmah Lahlah at deze chips twee avonden lang om geld uit te sparen. Dat paprikachips daarna je neus uitkomen, hoef je je lezers of gesprekspartners dan niet meer uit te leggen.
Ben jij een leider (van een team, organisatie of van jezelf!) en heb je ook behoefte aan een krachtig en helder verhaal, zodat mensen je nooit meer vergeten en jij je doelen beter bereikt? Mogelijk heb je zo'n indringend verhaal niet direct voor het oprapen.
Dan kun je net als deze wethouder zelf de wereld betreden van de mensen voor wie je het doet. Je hebt het verhaal uit de eerste hand.