Wat was jouw laatste foto in het pre-coronale tijdperk?
04 december 2020 
1 min. leestijd

Wat was jouw laatste foto in het pre-coronale tijdperk?

Weet jij nog wat jouw laatste foto was voordat het corona-tijdperk aanbrak? Misschien is het een foto vol mensen, getuigenis van een tijd dat we nog onbekommerd om elkaars nek konden hangen. Of een straatbeeld zonder plexi-schermen, wachtstippen of zwerfkapjes.

Opvallend genoeg is mijn laatste pre-coronale foto een verstild beeld in Parijs. Vlak voor de eerste lockdown maakte ik namelijk mijn jaarlijkse inspiratietrip naar deze stad. 

Amerikanen en Aziaten durfden niet meer te reizen naar drukke plekken, dus de Franse hoofdstad was opvallend leeg.

Het was eigenlijk de voorbode van wat komen ging, al besefte ik dat toen nog niet.

Die week dwaalde ik dankbaar door een vrijwel verlaten Louvre en beleefde een persoonlijke tête-a-tête met Mona Lisa. 

Aan het einde van mijn tripje bestelde ik mijn traditionele coupe de champagne om het slotmoment te vieren en alle indrukken op mij in te laten werken. En dat zie je dus op die laatste foto: een verlaten terras met een champagneglas. Op de achtergrond een straat zonder automobilisten.

Dit jaar zijn de kaarten opnieuw geschud.

De wereld ziet er anders uit dan voorheen.

De verleiding is groot om snel over angsten en verlieservaringen heen te stappen en weer door te ploegen. Toch is het essentieel om niet de bocht scherp af te snijden, maar er eerst bewust erbij stil te staan bij wat er nu is. 

Dat betekent jezelf vragen stellen om te ontdekken wat je werkelijk wil én wat je daarbij mogelijk tegenhoudt. Als je bijvoorbeeld je baan of opdrachtgevers verloren hebt of noodgedwongen een andere richting in moet slaan. 

Wellicht heb jij nergens afscheid van hoeven nemen. 

Ook dan is het slim om je wensen en motieven te onderzoeken. Want onder de oppervlakte schuilen misschien verlangens die gezien en gehoord willen worden. 

Dat doe je met ‘trage vragen’: vragen die niet meteen te doorgronden zijn, maar die je misschien nieuwe kansen bieden. Daarbij probeer je bij iedere vraag stil te staan en op te schrijven wat er bij jou binnenkomt. Er zijn geen goede of foute antwoorden, alles is goed.

Reflectie geeft inzicht. Beloon jezelf daarmee.

Raffel die reflectie niet af, ook niet als je haast hebt. 

Het opsnorren van die allerlaatste pre-coronale foto biedt daarvoor een mooi aanknopingspunt. Kijk even terug. Want ongetwijfeld vertelt die foto jou een verhaal. 

Over de schrijver
Jij bent de creator van je eigen verhaal. Maar het is niet makkelijk om dat verhaal te verwoorden. Zeker niet als jij een visionair bent of een ideeënfontein en overal mogelijkheden ziet. Ik werk met mensen die zich niet langer klein willen houden, maar groter willen groeien. Persoonlijk en met je vak. Ondernemers met een missie, een bijzondere aanpak, heel veel kennis en/of ervaring. Samen met jou ga ik op zoek naar diepere drijfveren, kleurrijke dromen en jouw missie. Jouw hogere doel, waarvoor jij het allemaal doet. Ik zie snel de rode draad en geef je helderheid.