Jouw meest lucratieve plek om je ideeën voor je schrijfwerk te laten bruisen
29 oktober 2021 
2 min. leestijd

Jouw meest lucratieve plek om je ideeën voor je schrijfwerk te laten bruisen

Wat is de plek waar jouw ideeën gaan bubbelen? Dat is niet alleen je meest creatieve maar ook je meest lucratieve denkruimte: jouw bruisplek voor ideeën.

Als een mysterie van Agatha Christie, dat zich ineens ontvouwt. Zo zie je soms ook ineens de oplossing voor een lastige tekst. In dat magische moment vallen alle losse stukjes op hun plek.

Voor jou gebeurt dat misschien in de nachtelijke straten waar je je hond zijn laatste plasje laat doen. Of het gebeurt onderweg: auto's, treinen en fietsen zijn ideale omgevingen om ideeën naar boven te laten bubbelen.

Voor mij is de douche de meest lucratieve plek.

Hier ontstaan mijn beste ingevingen. Als het water over mij heen stroomt, zie ik ineens hoe de losse onderdelen in elkaar blijken te passen.

Suddertijd is productietijd voor het onderbewuste. Dat zag ik laatst ook bij een klant die al vele uren gewijd had aan het schrijven van een vakartikel. Wat een geploeter, zei ze tegen mij.

Ze had een helder stuk geproduceerd met een kop en een staart, een logische opbouw en een hoge informatiedichtheid.

Alleen... het stuk was doorspekt met abstracte taal. Transitie, verplinting, mixed-use-projecten.

Het verhaal bruiste niet.

Ik vroeg haar het hele stuk opnieuw door de molen te halen. Bondiger, soepeler en vooral concreter. Dat kon niet, zuchtte ze. Anderhalve week later stuurde ze haar nieuwe versie.

Met een hele andere insteek, dit keer helemaal vanuit haar afnemers geschreven. Met een aantrekkelijke krachtige titel. En zonder één keer transitie of andere taaie term te gebruiken. Ik was verrast.

Wat was er nou gebeurd?

Ze had al het bronmateriaal voor haar artikel nog eens door haar handen laten gaan, vertelde ze me later.

Afstand genomen en uitgezoomd.

Tijdens een wandeling langs het strand had ze naar de omslaande golven in de branding gekeken, die zich met kracht over het strand uitspreidden.

Toen zag ze het ineens: het omslagmoment in haar eigen onderzoek, waarbij alles op zijn plek viel.

Het strand bleek haar meest lucratieve plek te zijn. Want na thuiskomst schreef ze het verhaal opnieuw op. Vanuit een menselijke insteek, alsof ze op huiselijke toon tegen haar vader praatte.

Bingo: het was ineens een verhaal met plakkracht geworden. Een verhaal waarmee zij nieuwe afnemers kon interesseren voor haar onderzoeksaanbod.

Waar ga jij vertoeven voor jouw lucratieve ingevingen?


Over de schrijver
Jij bent de creator van je eigen verhaal. Maar het is niet makkelijk om dat verhaal te verwoorden. Zeker niet als jij als multitalent een popcornhoofd vol ideeën hebt en overal mogelijkheden ziet.Ik werk met mensen die zich niet langer klein willen houden, maar groter willen groeien. Persoonlijk en met je vak. Ondernemers met een missie, een bijzondere aanpak, heel veel kennis en/of ervaring.Samen met jou ga ik op zoek naar diepere drijfveren, kleurrijke dromen en niet te vergeten jouw missie. Jouw hogere doel, waarvoor jij het allemaal doet. Ik zie snel de rode draad en geef je helderheid.Ik help je om je verhaal te leven: van woorden naar daden. Dat doe ik door middel van coaching, online programma's en vaak ook met mijn eigen pen.