Online kampvuurgesprekken houden, kan dat?
Geen kampvuurgesprek meer, niet meer proeven hoe woorden vallen, veel minder directe interactie. Nu ontmoetingen grotendeels online plaatsvinden, moeten we in sneltreinvaart wennen aan andere omgangsvormen en hulpmiddelen. En dat geldt ook als je met verhalen werkt.
De afgelopen tijd heb ik diverse storytelling-collega's gesproken over trends in ons vakgebied. De aangescherpte corona-maatregelen en de verschuiving naar 'online' spelen daarin natuurlijk een hoofdrol. Vooruitlopend op de afronding daarvan valt op hoe storytellingexperts worstelen met 'online' toepassingen met storytelling.
Verhalen draaien immers om zintuigen: zien, horen, aanvoelen, de sfeer proeven.
Online is dat anders, want een heleboel zintuigen kun je niet meer (of beperkter) inzetten. Ook zijn diverse bestaande werkvormen onbruikbaar geworden door de afstandsmaatregelen. Wel corona-proof, maar elkaar niet meer in de ogen kijken.
Hoe kun je in deze tijd een kampvuurgesprek organiseren?
Of iets dat daarop lijkt? En hoe haal je de verhalen op die vaak nog op de drempel verteld worden, vlak voordat je afscheid neemt? Vaak zijn dat de meest bijzondere verhalen. En hoe doe je het toch corona-proof?
Veel storytellers zagen er tegenop om online te gaan. Gaandeweg zetten zij toch stappen in die richting, al dan niet noodgedwongen. In een aantal gevallen kunnen ze nu online bijeenkomsten en trainingen combineren met vormen van fysieke ontmoetingen.
Er worden bovendien allerlei nieuwe werkvormen uitgeprobeerd en vaak ook met succes toegepast. Ik heb dat zelf ook gedaan.
Tot mijn verrassing is er online meer mogelijk dan gedacht.
- Om samen te sparren en te brainstormen blijkt Padlet bijvoorbeeld een handige tool te zijn. Deze tool heb ik daarnaast ingezet om tijdlijnen te maken, waarbij deelnemers gemakkelijk de ontwikkeling van zichzelf en de rest van de groep terugzien. Dat werkt aanstekelijk.
- Gebruik de storycubes (verhaaldobbelstenen) direct in je browser of deze verhalenmachine.
Maar het zit ‘m niet alleen in tools.
Want 'online' kan ook allerlei drempels weghalen.
Hoe mooi is het om online zichtbaar te worden met verhalen. Ik heb al menige traan gezien aan de andere kant van het beeldscherm. Er is volop ontroering, zowel bij mijn coachsessies als bij de online trainingen. En zeker ook verdiepende gesprekken, misschien nog wel meer dan gewoon 'aan tafel'.
Zeker in kleine groepen kan er in korte tijd een bijzondere intimiteit ontstaan.
Daarnaast neem ik tips ter harte dat je online je lichaamstaal sterker moet aanzetten. Het mag gewoon uitgesprokener.
Een online kampvuurgesprek wordt een lopend vuurtje.
Afscheid nemen is online extra intens, vertelde een vriendin laatst. Bij het afscheid van haar werkkring maakte ze afzonderlijke afspraken met mensen die ze nog wilde spreken. De verhalen die dan gedeeld worden, komen echt binnen, vertelde zij.
In vergelijking met een traditionele receptie vol verplichte nummers raakten juist nu de uitgesproken woorden meer dan ooit.