Het omgekeerde van keihard werken

Je werkt keihard om een project van de grond te krijgen, maar je ziet geen resultaat. Je hebt van alles op touw gezet, maar je krijgt geen reacties van de mensen die je nodig hebt. Tot overmaat van ramp reageert niemand op je mooie werk, terwijl je alles op alles hebt gezet om het allemaal voor elkaar te krijgen.

Ik ken het zelf maar al te goed. Als het niet gaat zoals ik het zou willen, dan zet ik er nog maar een tandje bij. Want dan gaan alle inspanningen eindelijk toch eens wat opleveren... toch?

Keihard werken is dan het gevolg.

Maar of het ook 'werkt'? Nou nee. Als je het groot en ingewikkeld maakt, raak je al je energie kwijt. Het wordt zwaar, waardoor de vonk niet overslaat naar de personen met wie je wilt samenwerken. 

Bijvoorbeeld als je mensen bij elkaar probeert te krijgen om een project van de grond te trekken, maar niemand reageert. Of je krijgt alleen afmeldingen als je een bijeenkomst organiseert.

De oplossing?

Kiezen voor moeiteloosheid in je werk. Net zoals kinderen eindeloos kunnen rolschaatsen, tekenen of hutten bouwen zonder dat ze dat voelen als een zware inspanning. Ik heb zelf iets gekozen dat goed bij me past en waarvan ik vanzelf al enthousiast word. 

Dat zijn dingen die mij al makkelijk afgaan. Voor mij is dat schrijven. 

Bloggen is zelfs mijn favoriete uitstelgedrag.

Jij staat misschien moeiteloos voor een groep mensen. Het kan ook zo simpel zijn als koffie drinken met leuke mensen en hen om advies vragen. Of een huiskamersessie houden met zelfgemaakte soep. Je vindt het misschien niets bijzonders, maar waarschijnlijk is dit juist je talent.

Wat voelt voor jou als de meeste lichte manier?

En wat zijn de bijbehorende acties dan? Denk niet: dat is te makkelijk. Nergens staat vastgelegd dat je moet tobben. Het mag ook vloeiend, soepel en moeiteloos gaan. Je mag het gewoon doen op de manier waarop het voor jou fijn werkt. 

Als je meer een introvert type bent, zoals ik, doe je andere dingen dan als je graag op het podium springt. Zeg daarom tegen jezelf: ik hoef me alleen maar goed te voelen en mijn enthousiasme te delen. 

Je vertelt jezelf daarmee een ander verhaal.

Aan jezelf en aan andere mensen. Als gevolg daarvan ga je jezelf ook anders voelen. Niet als dat ploeterende werkpaard. Eerder als een ranke gazelle. Of een spelend kind. Of nou ja, vul zelf maar in.

En dan nog iets.

Als je dit doet heb je zomaar kans dat je enthousiasme overslaat op anderen. Je zult zien dat mensen heel graag met je willen werken of samen met jou tijd willen doorbrengen. 

Die vonk is er! Ga ervoor.