Je hebt een verhaal of je creëert er een

Paprikachips als avondmaaltijd. Alleen als je uit eigen ervaring weet hoe dat voelt, kun je iemand raken met een verhaal over rondkomen van een bijstandsuitkering.

Esmah Lahlah leefde samen met haar kinderen een maand lang van 50 euro per week, te vergelijken met het leefgeld van een bijstandsuitkering. Wat haar vooral trof was dat ze voortdurend op haar hoede moest zijn voor onverwachte uitgaven. “Het gevoel dat je gevangen bent, het besef dat je nog vijf cent op je rekening hebt staan, dat doet iets met je”, zei ze in dit interview met Binnenlands Bestuur.

Esmah Lahlah ging dit experiment aan met een doel. Als wethouder van de gemeente Tilburg is zij verantwoordelijk voor de portefeuille sociaal domein, inclusief armoedebestrijding.

Ze wilde daarom zelf ervaren hoe dat is, rondkomen met weinig geld.

Daarvoor nam ze enkele maatregelen, zodat ze een maand lang het moest zien te rooien met 50 euro leefgeld per week. Dit bedrag was niet alleen bedoeld voor de dagelijkse boodschappen, maar ook voor benzine, kleding en onverwachte rekeningen.

Haar hypotheek werd gewoon betaald, dus ze hoefde niet wakker liggen over een dak boven haar hoofd. Toch nam ze haar zelfgekozen opdracht zeer serieus. Haar partner, met wie ze een LAT-relatie heeft, was een maand lang niet welkom vanwege een dreigende korting op de uitkering.

Rondkomen viel haar op alle fronten tegen.

Ze was anderhalf uur bezig met samenstellen van het boodschappenlijstje. Ze kon haar koffie-apparaat niet laten repareren, had geen geld voor tabletten tegen hooikoorts en moest zes dagen sparen voor een ijsje.

Je hébt een verhaal of je creëert er een.

Want dit experiment geeft de wethouder extra munitie bij het uitvoeren van haar missie. Naar aanleiding van deze ervaringen is Lahlah nu vastbesloten om op allerlei fronten veranderingen door te voeren, zoals een veel vriendelijker benadering van mensen met een uitkering. Dankzij haar eigen ervaringen heeft ze recht van spreken.

Natuurlijk valt er ook van alles af te dingen op dit experiment. Een maand goed op de kleintjes letten is niet te vergelijken met de situatie van een persoon die al jarenlang van de bijstand moet rondkomen. Toch kom je hiermee dichter bij de werkelijkheid dan achter het bureau of vanuit de dienstauto.

Hele specifieke details helpen daarbij.

In dit geval zijn dat de paprikachips. Esmah Lahlah at deze chips twee avonden lang om geld uit te sparen. Dat paprikachips daarna je neus uitkomen, hoef je je lezers of gesprekspartners dan niet meer uit te leggen.

Ben jij een leider (van een team, organisatie of van jezelf!) en heb je ook behoefte aan een krachtig en helder verhaal, zodat mensen je nooit meer vergeten en jij je doelen beter bereikt?

Mogelijk heb je zo’n indringend verhaal niet direct voor het oprapen.

Dan kun je net als deze wethouder zelf de wereld betreden van de mensen voor wie je het doet. Je hebt het verhaal uit de eerste hand.

 

 

 

 

 

 


Vaker deze stukken lezen?

Meld je dan aan voor mijn Verhaalvriendenmail. Drie keer per week ontvang je heerlijke eye-openers rondom verhalen, creatief denken en doelen bereiken.

 

Vul hier je gegevens in:

Met je inschrijving ga je akkoord met de gegevensverwerking volgens deze privacyverklaring.

 

 

 

Over Sigrid

De verhalen over onszelf en de wereld beïnvloeden hoe we kijken naar onze eigen mogelijkheden.Denk jij in problemen of in mogelijkheden? We kunnen zelf kiezen.

Je verhaal veranderen is de eerste stap in de richting van je gewenste toekomst. Ik help je om de verhalen te vinden die jou laten floreren en mensen in beweging te brengen. Ook help ik je om deze verhalen tot leven te wekken en te verspreiden.

Met verhalen baan jij de weg naar een toekomst vol mogelijkheden. Jij leeft je eigen verhaal. Met helderheid, verbeelding en betekenis.

Meer weten? Laat je hier inspireren!

Verhalenmaker | Storytelling Coach | Creatieve Gids | Auteur | Conceptontwikkelaar 

 

You may also like