Het geheim van eindeloze nieuwsgierigheid
Een Netflix-serie is onweerstaanbaar. En dat is super leerzaam voor iedereen die graag wil dat zijn hele verhaal gevolgd of uitgelezen wordt. Het geheim van de eindeloos durende nieuwsgierigheid.
Een bevriend stel houdt niet van televisie kijken. Maar sinds ze een abonnement op Netflix hebben, zijn ze van slag.
Iedere aflevering van hun favoriete serie op Netflix eindigt met een cliffhanger.
Vervolgens moeten ze binnen 30 seconden de uitknop intoetsen. Eitje, zou je zeggen. Maar de cliffhanger begoochelt hen. Zo zitten ze avond aan avond gebiologeerd te kijken, soms wel acht afleveringen achter elkaar.
Mensen hebben behoefte aan afgeronde verhalen
Misschien ben jij geen bingewatcher, maar herken je wel wat mijn vrienden overkomt. Losse eindjes blijven jeuken.
Daardoor is er een grote kans dat je blijft kijken, ook al was je dat niet van plan. Onze hersenen zijn namelijk op die manier geprogrammeerd: waar je aan begint, wil je ook graag afmaken.
Nieuwsgierigheid is verslavend.
Seriemakers maken daar optimaal gebruik van. Ze geven jou als kijker telkens nieuwe impulsen. Ze bieden die impulsen aan via een uitgestippeld pad van broodkruimels, waarmee ze jou als Klein Duimpje telkens weer verder het verhaal in trekken.
Als de spanningsboog even wat inzakt, krijg je een nieuwe aanwijzing die je weer helemaal bij het verhaal betrekt.
Daarmee bieden ze je houvast.
In een thriller worden het motief en de dader zo lang mogelijk verborgen gehouden. Maar toch krijg je als kijker telkens het gevoel dat die oplossing binnen handbereik ligt, waardoor je nieuwsgierig blijft naar de oplossing.
Mijn vrienden hebben er ondertussen helemaal genoeg van. Ze willen niet meer avonden lang aan het beeldscherm gekluisterd zitten.
En gelukkig hebben ze een oplossing gevonden.
Ze drukken nu al halverwege de aflevering op de uitknop.
Zo lopen ze de onweerstaanbare cliffhanger mis. Ze zijn dolblij dat ze hun leven weer terug hebben.