Waar ben ik nu mee bezig?

Veel aanwezig in Den Haag en Leiden en ook vaak onderweg. Iedere paar weken plaats ik een update op deze pagina, zodat je ziet waar ik nu mee bezig ben.

 

11 december 2018

Als branche-organisatie, beroepsorganisatie of andersoortige vereniging wil je graag de focus te leggen op nu en de toekomst in plaats van op je roemrijke verleden. Hoe doe je dat?

Vaak richten verenigingen de aandacht dan op de grote verhalen en de mooie successen. Toch zijn vaak de kleine verhalen het krachtigst om mensen te raken en in beweging te brengen.

Voor VM | Verenigingsmanagement (het vaktijdschrift voor professionals van verenigingen, branche- en beroepsorganisaties) van De Nederlandse Associatie schreef ik dit artikel over storytelling voor verenigingen: Parels duiken in je vereniging

 

4 december 2018

Er gaat veel goed in de schuldhulpverlening, maar het kan nog beter. Het landelijke programma Schouders Eronder zet zich in om de schuldhulp kennisrijker, professioneler en vernieuwend te maken, zodat zoveel mogelijk mensen met schulden zo goed mogelijk geholpen worden.

Om uit te dragen wat er goed gaat en nog beter kan ontwikkelde ik de nieuwe krant Schouders Eronder om schuldhulpverleners te informeren en te inspireren over hun vak. Samen met Saskia Ridder, Eric Went, Edwin Weers, Nanda Alderliefste en de Beeldredactie maakten we het eerste nummer.

Ik schreef diverse artikelen, waarbij het interview met Marchien het meest indrukwekkend was. Zij gaf mij een inkijkje in haar leven als laaggeletterde, waardoor ze ook in de schulden was geraakt. Door haar beperkte leesvaardigheden kon zij zelfs niet terecht bij de Voedselbank. Haar verhaal liet me met verbijstering achter.

De krant is hier te lezen: Schouders Eronder nr 1.

31 oktober 2018

Inspiratie opdoen, reflecteren en vooral veel spelen en plezier maken! De afgelopen dagen heb ik met volle teugen genoten van het event Out of Office Inspiration op Texel. Ik gaf daar zelf de workshop Create your appealing story for your idea.

Al het enthousiasme van creatieve vakgenoten was besmettelijk. En leerzaam. “Creativiteit gaat niet over out of the box, maar over je eigen authenticiteit”, zei een van hen.

We gingen evengoed natuurlijk wel out of the box en ook out door. Hopelijk inspireren al die zilte ideeën, workshops en expedities ons om dit alles ook in the office toe te passen en daarmee weer anderen te besmetten

 


14 oktober 2018

IMC Weekendschool viert zijn 20-jarige jubileum! Als een van de gastdocenten (voor journalistiek) kreeg ik de vraag of ik een van de alumni wilde interviewen om te horen wat de Weekendschool gebracht heeft.

In het Haagse Filmhuis ontmoette ik Burak Oztas. Op zijn negende jaar bracht zijn fascinatie voor film hem naar IMC Weekendschool in Den Haag. Nu is Burak student bij de opleiding Sound Design aan de Nederlandse filmacademie in Amsterdam. “Hoe meer ik leer, hoe meer ik ontdek dat er nog zoveel is dat ik niet weet”, zei Burak.

Het interview is verschenen in het boek Now It Begins, een uitgave van IMC Weekendschool. Het boek werd gepresenteerd op het jubileumfeest in de Amsterdamse Westerkerk.

 

27 september 2018

Meer dan 40% van de uitkeringsgerechtigden in Uden zit al 3 jaar of langer in de bijstand. Velen van hen doen vrijwilligerswerk of doen op een andere manier actief mee. Maar deze bezigheden worden niet als werk beloond.

De gemeente Uden gelooft dat het beter kan. Daarom werkt de gemeente aan de Ujese Coöperatie, waarbij elk huishouden een minimuminkomen kan verdienen – ook zónder reguliere baan. Daar is een goed verhaal voor nodig. Samen met storytelling-collega Kirsten Notten ging ik in opdracht van Divosa voor Uden aan de slag. Tot onze verrassing kwamen we uit bij een groene reus: Shrek.

Het verhaal en de totstandkoming daarvan is te lezen in dit nummer van Trots op je Vak.

 

21 juni 2018

Vanuit welke waarden werk je als communicatieprofessional? En hoe kom je tot gedeelde waarden, zodat je vanuit wederkerigheid tot goede stappen komt?

Creating Shared Values is een van de trends die beroepsorganisatie Logeion de komende jaren belangrijk vindt. Op het communicatiecongres C-day 2018 leidde ik een gesprek om deze trend met drie vakgenoten nader te verkennen. 

De foto is van Marcia Mulder.

 

5 juni 2018

Wat werkt er nu echt om mensen uit de bijstand te halen en andere waardevolle dingen te doen in het sociale domein? En hoe doe je dat dan? De antwoorden op deze vragen zijn onderzocht in het kennisprogramma Vakkundig aan het werk, uitgevoerd door ZonMw.

Ik reisde in opdracht van Divosa en VNG door heel Nederland om te praten met wetenschappers, gemeenten en uitvoerders om te horen wat er nu echt werkt. Dat leidde tot 12 interviews met betrokken onderzoekers en andere mensen.

Annelies van ‘t Hul maakte er prachtige foto’s bij. En diverse partnerorganisaties schreven bijbehorende columns, die eerder verschenen in het tijdschrift Sociaal Bestek. 

Het geheel is nu gebundeld in dit boekwerk: Werk in Uitvoering

23 mei 2018

Dit is het gebouw van Nieuwe Energie Leiden. Vanuit dit vogelperspectief zie je goed dat het gebouw een voormalige fabriek was: de spinnerij van de nog veel oudere textielfabriek. Sinds mei 2008 herbergt het gebouw een bijzondere combinatie van gebruikers: bedrijven, een bedrijfsrestaurant dat gerund wordt door het ROC, een serie vergaderzalen en daklozenopvang. Een bont gezelschap, dat wonderwel goed onder één zigzagdak past!

Een van de vaste ‘bewoners’ van deze oude fabriek is ook Unit2, het samenwerkingsverband van dik 40 communicatieprofessionals. Sinds negen jaar maak ik deel uit van die bonte verzameling. Morgen vieren we de tiende verjaardag van Nieuwe Energie, waarbij we een pop-up-museum maken en inrichten.
Het wordt een bont jublieumfeestje.

22 april 2018

Helemaal opgeladen ben ik teruggekeerd van CREA Conference in het Italiaanse kustplaatsje Sestri Levante. Ik was er voor de tweede maal en leerde weer van alles over creative problemsolving (CPS), coaching, werkvormen en nog veel meer. Bij CREA voel je je onderdeel van een internationale ‘tribe’ van mensen die gek zijn op ideeën, verhalen en perspectieven openen. En dat alles in een zonovergoten conferentie-oord met palmbomen, schilderachtige baaien en geweldig eten.

28 februari 2018

Filmopnames voor de MOOC over Waarderend Veranderen (appreciative inquiry)! Niels Tekke van organisatieadviesbureau Meerkat stelde me vragen over de toepassing van storytelling bij Waarderend Veranderen. Binnenkort gaat de MOOC van start.

11 februari 2018

Met leerlingen van IMC Weekendschool hadden we een gezellige ontmoeting met vlogger Michelle Potters alias @Miesmoves. De leerlingen interviewen allemaal hun rolmodel voor een eigen tijdschrift. Ik mocht de leerlingen begeleiden bij het interviewen. Michelle vertelde hoe zij haar eigen droombaan heeft gekregen. Haar motto: gewoon doen en achteraf om toestemming vragen.

15 januari 2018

Blue Monday is bij Unit-2 in Leiden de trendspotdag! Voor de vierde keer leidde ik deze bijeenkomst, waarbij 20 tekstschrijvers, ontwerpers, filmers en andere communicatieprofessionals samen trends signaleerden en toepasten op hun eigen vak. Een van de trends: de romantisering van de mislukking.

29 november 2017

Voor het samenwerkingsverband Economie071 maak ik een magazine over de economische samenwerking in de Leidse regio. Ik hoor interessante dingen over bedrijven, gemeenten en onderwijsinstellingen die op allerlei vlakken samenwerken om het leuker, inspirerender, gezonder en duurzamer te maken in dit gebied. Wat gaaf dat er hier zoveel gebeurt.

6 november 2017

Wat werkt er wel en voor wie? Dat willen gemeenten graag weten om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt te begeleiden naar werk of opleiding.

De gemeenten hebben dringend behoefte aan houvast of tenminste aan enkele zinnige richtingaanwijzers. Het afgelopen jaar heb ik een groot aantal wetenschappers gesproken die onderzoeken hebben uitgevoerd op het gebied van re-integratie. Naar aanleiding daarvan schrijf ik nu een terugblik met praktische tips voor de gemeentelijke uitvoeringspraktijk.

Foto: Annelies van ‘t Hul voor Trots op je Vak

22 september 2017

Met 23 storytelling-experts bijeen in deze prachtige binnentuin in het centrum van Den Haag. Aan de hand van het spel Over de Streep bespraken we enkele stellingen over ons vak. “Organisaties leren van successen, mensen leren van mislukkingen.” Superinteressant. En een geslaagde eerste Meet & Greet voor het Storytelling Gilde!

 

 

 

10 september 2017

Op ontdekkingstocht in Hamburg. Met een verrassende wijk vol oude pakhuizen, die prachtig gerestaureerd zijn en een nieuwe bestemming hebben gekregen.

“Reizen kan je geest helemaal op orde brengen”, zegt Ap Dijksterhuis in zijn boek Wie (niet) reist is gek. En zo’n weekendtrip frist je inderdaad helemaal op en geeft nieuwe inspiratie. Daarom plan ik altijd weer een nieuwe stedentrip.

 

 

26 augustus 2017

Het diner en blanc op een warme zomeravond op de Grote Markt in Gouda. Wat een magische avond.

 

 

14 juli 2017

Superblij en trots op het e-book met alle opdrachten dat Something Ilse heeft gemaakt voor het e-mailprogramma Op Pad naar je Schat! Met de vrolijke tekeningetjes, de extra foto’s en de mooi vormgegeven citaten is het ebook geworden dat je met plezier tot je neemt.
Alle deelnemers aan het programma krijgen het e-book na afloop toegestuurd.

 

10 juli 2017

De zomer is begonnen! En dat betekent voor mij dat ik extra veel lees (ik ben recensent geworden bij Managementboek.nl) en schrijf.

Op dit moment werk ik aan mijn nieuwe boek over werkgeluk: hoe geven we betekenis aan ons leven als we (gemiddeld) steeds ouder worden? Daarnaast is er natuurlijk ook de nodige tijd voor genieten van het zomergeluk!

20 juni 2017

Na drie uur in een snikhete trein arriveerde ik met filmmaker Eric Peeters in Maastricht. En het eerste dat ze ons vroegen was iof we een stuk aardbeienvlaai lustten 🙂

We deden hier vooronderzoek voor een film over mensen met schulden. En we hoorden aangrijpende verhalen. Op de terugweg genoeg stof tot nadenken.

13 juni 2017

Hoe komt een uitvinder van bordspellen op zijn ideeën? In onze wijk blijkt een befaamde spellenbedenker te wonen: Fred Horn. En toen de redactie van ons wijkmagazine vroeg of ik hem wilde interviewen, zei ik natuurlijk ja!

6 juni 2017

Een ontwikkelaar van online programma’s vroeg me hun cursisten de kracht van storytelling uit de doeken te doen. Daar vloeide dit filmpje uit voort.

Fotografie: Sanneke Fisser

1 juni 2017

Als deelnemer van communicatiecongres C-Day 2017 deed ik mee aan een speeddate met andere collega’s. Daarnaast was ik ook (trend-) verslaggever voor het Magazine on the spot. 

 

 

21 mei 2017

In Heidelberg bezocht ik de inspirerende conferentie Beyond Storytelling. Superleuk om internationale vakgenoten te ontmoeten. Mijn verslag lees je in dit blogartikel.

 

10 mei 2017

We leven steeds langer, maar hoe blijven we ook lang gelukkig? Dat is de vraag die ik onderzoek voor mijn nieuwe boek. Daarin zoek ik naar trends, persoonlijke verhalen en visies van deskundigen over geluk, de betekenis van werken en de arbeidsmarkt van de toekomst.

Maar liefst 52 mensen hebben hun ideeën over werkgeluk gedeeld via de verhalenenquete. Daar ben ik ongelooflijk blij mee, vooral omdat de deelnemers hele persoonlijke wensen en ervaringen met me delen. Ook staan er drie gesprekken gepland met mensen die hun persoonlijke verhaal gaan vertellen.

Wordt vervolgd!

 

14 april 2017

Het nieuwe nummer van online magazine Trots op je Vak is gepubliceerd! Een themanummer: de lerende organisatie. Met daarin vijf artikelen van mijn hand, zoals de interviews met bevlogen ambtenaren uit Assen en Almere.

 

23 maart 2017

Op reis naar Parijs, volop ideeën voor nieuwe programma’s! En prachtige kunstwerken bekeken, zoals deze middeleeuwse koningen in Museo de Cluny.

16 maart 2017

Verhalen zijn toverballen, ook op deze verhalenavond in Sassenheim die ik mocht leiden. Ik verdiepte me deze week ook in Appreciative Inquiry bij het Instituut voor Interventiekunde. Waarderend onderzoeken met verhalen, helemaal mijn aanpak.

7 maart 2017

Wat een goed idee, deze Wall of Fame bij de Haeghe Groep. Het Haagse SW- en reïntegratiebedrijf zet via deze muur regelmatig een aantal collega’s in de schijnwerpers. Vanochtend kreeg ik bij dit bedrijf een gave rondleiding. Bijzonder om te zien hoe vier mensen een clipje met een kaart in elkaar zetten, dat bij de bloemen gestoken wordt. Als je gezien hebt met hoeveel aandacht dat werk gedaan wordt, werp je dat kaartje nooit meer achteloos weg.

24 februari 2017

Voor een serie verhalen over wetenschappelijk onderzoek in het sociale domein bezocht ik Zorgboerderij Klein Mariëndael in Arnhem. De vraag was hier: helpt ‘werken in het groen’ om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt weer te laten deelnemen aan de maatschappij?

10 februari 2017

Mijn nieuwste schilderwerk is klaar!

 

Lopende verhalen & creatieve projecten

 • Als verhalenmaker schrijf ik artikelen en maak ik interviews voor diverse opdrachtgevers, zoals het ministerie van Binnenlandse Zaken, Cedris en Divosa.
 • Vier keer per jaar maak ik met mijn team het online magazine Trots op je Vak over vakmanschap in het sociale domein.
 • Wekelijks blog ik hier over de toepasssing van verhalen en meer creativiteit.
 • Een paar keer per maand verstuur ik de Verhalenmail met tips en inspiratie over storytelling en creatief denken.
 • Een flink deel van mijn tijd besteed ik aan het maken van beelden: schilderen, fotograferen en illustraties maken via mijn favoriete programma’s Canva, Paper53 en Snapseed.
 • Ik ben actief op diverse sociale netwerken: Facebook, Linkedin, Pinterest, Instagram en een beetje op Twitter.
 • Ik begeleid mijn klanten die meedoen aan mijn persoonlijke en online programma’s.
 • Hoe leven we nog lang en gelukkig? Dat is de werktitel van het boek waar ik nu aan werk.

Storytelling is een vak

 • Ik lever een bijdrage aan diverse intitiatieven op het gebied van storytelling. Ik ben mede-oprichter van het Storytelling Gilde en externe examinator van de Storytelling Academy. Bij het Storytelling Gilde bespreken we op dit moment de waarde van wetenschappelijk onderzoek voor storytelling in organisaties en de competenties die storytellingexperts in organisaties nodig hebben.
 • Ieder jaar breng ik de trends in kaart op het gebied van storytelling.

Hoera, dit doe ik ook!

 • Ik lees enorm graag. Hier vind je mijn favoriete boeken.
 • En natuurlijk ben ik ook moeder van twee zonen.

Het idee voor deze nu-pagina komt van Derek Sivers.

Portretfoto’s: Annelies van ‘t Hul

Print Friendly, PDF & Email