Waar ben ik nu mee bezig?

Slim samenwerken in het sociale domein

Slim samenwerken in het sociale domein

Verhalen over slim samenwerken in het sociale domein

Hoe worden inwoners die het hard nodig hebben echt beter geholpen? Hoe praat je mét mensen die wakker liggen van de problemen, in plaats van óver hen?

Voor veel gemeenten is dat een gigantische zoektocht. En iedereen doet het weer op zijn eigen manier.

Afgelopen maanden bezocht ik met Divosa de gemeenten Dronten, Weststellingwerf, Huizen, Vught en Westland om hun verhalen op te tekenen. Hun ervaringen zijn te lezen in deze special van het online magazine Trots op je vak.

Ook bezochten we Otwin van Dijk (oud-Kamerlid en nu burgemeester) die zijn visie geeft op de stand van zaken. Het was een zeer boeiende tocht met verhalen over worstelingen, experimenten en veelbelovende initiatieven om tot wezenlijke verbeteringen te komen voor inwoners.

 

 

Verhalen over samenspel in Velsen

De gemeente Velsen hecht veel waarde aan samenspel tussen gemeente, raad en inwoners. Maar hoe doe je dat dan op een goede manier? Voor het boek Samenspel ging ik op zoek naar de verhalen van ambtenaren, de wethouder en andere medespelers.

Schuldhulpverlening: het kan beter

Er gaat veel goed in de schuldhulpverlening, maar het kan nog beter. Het landelijke programma Schouders Eronder zet zich in om de schuldhulp kennisrijker, professioneler en vernieuwend te maken, zodat zoveel mogelijk mensen met schulden zo goed mogelijk geholpen worden.

Om uit te dragen wat er goed gaat en nog beter kan heb ik de nieuwe krant Schouders Eronder ontwikkeld om schuldhulpverleners te informeren en te inspireren over hun vak. Deze krant maak ik samen met Saskia Ridder, Eric Went, Edwin Weers, Nanda Alderliefste en de Beeldredaktie.

De krant is hier te lezen: Schouders Eronder nr 1.

Foto: Annelies van ‘t Hul

 

Taalhobbels in het hoger onderwijs

Hogeschool Rotterdam besteedt speciale aandacht aan taal, omdat dit een bepalende factor is voor studiesucces. Dat gaat niet over ontleden of over de juiste d’s en t’s, maar over goed taalbegrip, kunnen variëren met woorden en soepel taalgebruik. In een serie van verhalen vertellen vakdocenten en studenten over de hobbels en hun momenten van inzicht.

Lees hier het eerste interview in deze reeks met docent en taalkundige Kirsten van den Heuij.

 

Mensen uit de bijstand

Wat werkt er nu echt om mensen uit de bijstand te halen en andere waardevolle dingen te doen in het sociale domein? En hoe doe je dat dan?

Voor Divosa heb ik het magazine Trots op je Vak ontwikkeld. Dit magazine inspireert klantmanagers en andere professionals in het Sociale Domein bij het uitoefenen van hun vak, zodat meer mensen uit de bijstand aan het werk komen. Met mijn team maak ik dit jaar zes edities, waarbij ik zelf een groot aantal artikelen schrijf.

Ook reis ik in opdracht van Divosa en VNG door heel Nederland om te praten met wetenschappers, gemeenten en uitvoerders om te horen wat er nu echt werkt. Dat doe ik voor het programma Vakkundig aan het Werk.

Communicatiecollectief in Leiden

Dit is het gebouw van Nieuwe Energie Leiden. Vanuit dit vogelperspectief zie je goed dat het gebouw een voormalige fabriek was: de spinnerij van de nog veel oudere textielfabriek. Sinds mei 2008 herbergt het gebouw een bijzondere combinatie van gebruikers: bedrijven, een bedrijfsrestaurant dat gerund wordt door het ROC, een serie vergaderzalen en daklozenopvang. Een bont gezelschap, dat wonderwel goed onder één zigzagdak past!

Een van de vaste ‘bewoners’ van deze oude fabriek is ook Unit2, het samenwerkingsverband van dik 40 communicatieprofessionals. Sinds 2009 maak ik deel uit van die bonte verzameling. We werken samen aan communicatieprojecten, sparren, lunchen, borrelen en hebben af en toe en spetterend feest.

Professionalisering van storytelling

Ik lever een bijdrage aan diverse intitiatieven op het gebied van storytelling. Ik ben mede-oprichter van het Storytelling Gilde en gecommitteerde bij de Storytelling Academy. Ons doel is om het vak van storytelling in organisaties op een hoger plan te brengen en elkaars professionaliteit te verbeteren.

 

 

Vertellen over storytelling

Wekelijks schrijf ik blogartikelen over de toepasssing van verhalen en creatief denken. Daarbij breng ik ook jaarlijks de trends in kaart op het gebied van storytelling. Je volgt dit alles als je een abonnement neemt op de Verhalenmail, die ik een paar keer per maand verstuur.

Een ontwikkelaar van online programma’s vroeg me hun cursisten de kracht van storytelling uit de doeken te doen. Daar vloeide dit filmpje uit voort.

 

Crea Conferentie

Ik ben een enthousiaste deelnemer van de CREA Conference in het Italiaanse kustplaatsje Sestri Levante. Ik leer hier van alles over creative problemsolving (CPS), coaching, werkvormen en nog veel meer.

Bij CREA voel je je onderdeel van een internationale ‘tribe’ van mensen die gek zijn op ideeën, verhalen en perspectieven openen. En dat alles in een zonovergoten conferentie-oord met palmbomen, schilderachtige baaien en geweldig eten.

Gastlessen voor IMC Weekendschool

IMC Weekendschool viert zijn 20-jarige jubileum! Als een van de gastdocenten (voor journalistiek) kreeg ik de vraag of ik een van de alumni wilde interviewen om te horen wat de Weekendschool gebracht heeft.

In het Haagse Filmhuis ontmoette ik Burak Oztas. Op zijn negende jaar bracht zijn fascinatie voor film hem naar IMC Weekendschool in Den Haag. Nu is Burak student bij de opleiding Sound Design aan de Nederlandse filmacademie in Amsterdam. “Hoe meer ik leer, hoe meer ik ontdek dat er nog zoveel is dat ik niet weet”, zei Burak.

Het interview is verschenen in het boek Now It Begins, een uitgave van IMC Weekendschool. Het boek werd gepresenteerd op het jubileumfeest in de Amsterdamse Westerkerk.

 

 

Portretfoto’s: Annelies van ‘t Hul