Waar ben ik nu mee bezig?

Weten waar ik nu mee bezig ben? Je leest het op deze pagina.

 

 

Storytelling voor duurzaamheid

Je weet het vast wel: verhalen helpen om de communicatie over duurzaam gedrag geloofwaardiger te maken, de betrokkenheid te vergroten, aan te zetten tot actie en verandering te versnellen. Precies daarom kiezen steeds meer koplopers voor storytelling.
Dat moeten dan wel echte en persoonlijke verhalen zijn, geen gelikte filmpjes of andere uitingen die slechts bedoeld zijn om de verkoop even snel aan te jagen.

Hoe je dat dan doet, daarover geef ik op 20 juni een gastcollege bij de Impact Academy.

Niet als oprichter van het Storytelling Gilde, zoals in de brochure vermeld staat (ik ben een van de mede-oprichters, maar dit is geen initiatief vanuit het Gilde). Wel als Verhalenmaker die vaak adviseert en schrijft over duurzaam gedrag.

De brochure is hier te vinden: Storytelling voor duurzaamheid

Schuldhulpverlening: het kan beter

Er gaat veel goed in de schuldhulpverlening, maar het kan nog beter. Het landelijke programma Schouders Eronder zet zich in om de schuldhulp kennisrijker, professioneler en vernieuwend te maken, zodat zoveel mogelijk mensen met schulden zo goed mogelijk geholpen worden.

Om uit te dragen wat er goed gaat en nog beter kan heb ik de nieuwe krant Schouders Eronder ontwikkeld om schuldhulpverleners te informeren en te inspireren over hun vak. Deze krant maak ik samen met Saskia Ridder, Eric Went, Edwin Weers, Nanda Alderliefste en de Beeldredaktie.

De krant is hier te lezen: Schouders Eronder nr 1.

Foto: Annelies van ‘t Hul

 

Taalhobbels in het hoger onderwijs

Hogeschool Rotterdam besteedt speciale aandacht aan taal, omdat dit een bepalende factor is voor studiesucces. Dat gaat niet over ontleden of over de juiste d’s en t’s, maar over goed taalbegrip, kunnen variëren met woorden en soepel taalgebruik. In een serie van verhalen vertellen vakdocenten en studenten over de hobbels en hun momenten van inzicht.

Lees hier het eerste interview in deze reeks met docent en taalkundige Kirsten van den Heuij.

 

Mensen uit de bijstand

Wat werkt er nu echt om mensen uit de bijstand te halen en andere waardevolle dingen te doen in het sociale domein? En hoe doe je dat dan?

Voor Divosa heb ik het magazine Trots op je Vak ontwikkeld. Dit magazine inspireert klantmanagers en andere professionals in het Sociale Domein bij het uitoefenen van hun vak, zodat meer mensen uit de bijstand aan het werk komen. Met mijn team maak ik dit jaar zes edities, waarbij ik zelf een groot aantal artikelen schrijf.

Ook reis ik in opdracht van Divosa en VNG door heel Nederland om te praten met wetenschappers, gemeenten en uitvoerders om te horen wat er nu echt werkt. Dat doe ik voor het programma Vakkundig aan het Werk.

Communicatiecollectief in Leiden

Dit is het gebouw van Nieuwe Energie Leiden. Vanuit dit vogelperspectief zie je goed dat het gebouw een voormalige fabriek was: de spinnerij van de nog veel oudere textielfabriek. Sinds mei 2008 herbergt het gebouw een bijzondere combinatie van gebruikers: bedrijven, een bedrijfsrestaurant dat gerund wordt door het ROC, een serie vergaderzalen en daklozenopvang. Een bont gezelschap, dat wonderwel goed onder één zigzagdak past!

Een van de vaste ‘bewoners’ van deze oude fabriek is ook Unit2, het samenwerkingsverband van dik 40 communicatieprofessionals. Sinds 2009 maak ik deel uit van die bonte verzameling. We werken samen aan communicatieprojecten, sparren, lunchen, borrelen en hebben af en toe en spetterend feest.

Professionalisering van storytelling

Ik lever een bijdrage aan diverse intitiatieven op het gebied van storytelling. Ik ben mede-oprichter van het Storytelling Gilde en gecommitteerde bij de Storytelling Academy. Ons doel is om het vak van storytelling in organisaties op een hoger plan te brengen en elkaars professionaliteit te verbeteren.

 

 

Vertellen over storytelling

Wekelijks schrijf ik blogartikelen over de toepasssing van verhalen en creatief denken. Daarbij breng ik ook jaarlijks de trends in kaart op het gebied van storytelling. Je volgt dit alles als je een abonnement neemt op de Verhalenmail, die ik een paar keer per maand verstuur.

Een ontwikkelaar van online programma’s vroeg me hun cursisten de kracht van storytelling uit de doeken te doen. Daar vloeide dit filmpje uit voort.

 

Crea Conferentie

Ik ben een enthousiaste deelnemer van de CREA Conference in het Italiaanse kustplaatsje Sestri Levante. Ik leer hier van alles over creative problemsolving (CPS), coaching, werkvormen en nog veel meer.

Bij CREA voel je je onderdeel van een internationale ‘tribe’ van mensen die gek zijn op ideeën, verhalen en perspectieven openen. En dat alles in een zonovergoten conferentie-oord met palmbomen, schilderachtige baaien en geweldig eten.

Gastlessen voor IMC Weekendschool

IMC Weekendschool viert zijn 20-jarige jubileum! Als een van de gastdocenten (voor journalistiek) kreeg ik de vraag of ik een van de alumni wilde interviewen om te horen wat de Weekendschool gebracht heeft.

In het Haagse Filmhuis ontmoette ik Burak Oztas. Op zijn negende jaar bracht zijn fascinatie voor film hem naar IMC Weekendschool in Den Haag. Nu is Burak student bij de opleiding Sound Design aan de Nederlandse filmacademie in Amsterdam. “Hoe meer ik leer, hoe meer ik ontdek dat er nog zoveel is dat ik niet weet”, zei Burak.

Het interview is verschenen in het boek Now It Begins, een uitgave van IMC Weekendschool. Het boek werd gepresenteerd op het jubileumfeest in de Amsterdamse Westerkerk.

 

Het idee voor deze nu-pagina komt van Derek Sivers.

Portretfoto’s: Annelies van ‘t Hul

Print Friendly, PDF & Email