De NSS: wat kan er wèl?
21 maart 2014 
1 min. leestijd

De NSS: wat kan er wèl?

Onze Haagse wijk gaat 'op slot'. Dat schreef ik bijna een jaar geleden in mijn eerste artikel over de komst van de Nuclear Security Summit. Dat vonden de autoriteiten niet fijn, want zó ernstig zou het niet worden.

Nu het zo ver is, stel ik vast dat ‘op slot’ inderdaad overdreven was. 

Maar zat ik mijlenver van de waarheid vandaan? Dat toch ook weer niet. Sinds vandaag zijn de belangrijkste toegangswegen naar onze wijk afgesloten, een dag eerder dan gepland. Wie hier toch wil komen, moet omrijden om de zuidelijke toegangswegen tot onze wijk te bereiken.  

Net als de wereldleiders op de foto

De gemeente wil ons als bewoners en gebruikers van de wijk niet alleen vertellen dat we erg veel hinder ondervinden van de top. Dus komen er allerlei vriendelijke gebaren om ons ongemak te verzachten. Want natuurlijk kan er ook van alles wél, de komende dagen in onze stad. Omdenken, daar hou ik van. 

Zo hebben we als direct-omwonenden een vrijkaart voor twee personen gekregen voor het filmfestival Movies that Matter. Daar worden ook enkele films gedraaid die over nucleaire veiligheid gaan. 

En nog een mooi gebaar: aanstaande dinsdagavond mogen we een kijkje nemen in het World Forum om te zien waar de wereldleiders een paar uur daarvoor nog vergaderden. 

"U kunt dan met eigen ogen zien wat tot dan toe alleen via televisie en internet te volgen was", schrijft burgemeester Van Aartsen, die steevast met de meeste hoogachting zijn bewonersbrieven ondertekent. 

Daar kunnen we dan ook een selfie nemen op hetzelfde podium waar de wereldleiders officieel op de foto gaan. 

En verder? De winkeliers delen taartjes uit met het NSS-logo. Ons wijkbestuur organiseert een speciale borrel voor wijkgenoten. Twee dagen met zijn allen thuis werken geeft verbroedering.

Bewoners, bedankt!

De inwoners van Wassenaar zien nu al posters in de abri’s waarin ze bedankt worden voor hun medewerking aan de ontvangst van 58 wereldleiders, zag ik gisteravond op een autorit over de N44. Die posters liggen ook vast al klaar voor de inwoners van Den Haag. 

Nee, de wijk gaat niet op slot. We kunnen nog best langs de slagbomen bij Checkpoint Statenplein ontsnappen als we ons aan dit hele circus willen onttrekken. 

Maar vanaf nu durven wij onze wijk niet met de auto te verlaten, want we komen er bijna niet meer in.


Eerdere expeditieverslagen

Wat is de impact van de Nuclear Security Summit op het dagelijkse leven van de omwonenden? Dagelijks bericht ik over mijn expeditie in onze zwaarbewaakte achtertuin: de Internationale Zone, waar op 24 en 25 maart wereldleiders vergaderen over nucleaire veiligheid. De eerdere verslagen zijn hier te lezen:

Over de schrijver
Jij bent de creator van je eigen verhaal. Maar het is niet makkelijk om dat verhaal te verwoorden. Zeker niet als jij een visionair bent of een ideeënfontein en overal mogelijkheden ziet. Ik werk met mensen die zich niet langer klein willen houden, maar groter willen groeien. Persoonlijk en met je vak. Ondernemers met een missie, een bijzondere aanpak, heel veel kennis en/of ervaring. Samen met jou ga ik op zoek naar diepere drijfveren, kleurrijke dromen en jouw missie. Jouw hogere doel, waarvoor jij het allemaal doet. Ik zie snel de rode draad en geef je helderheid.