Verkenning van het festivalterrein
22 maart 2014 
3 min. leestijd

Verkenning van het festivalterrein

Het begint mij te dagen wat de Nuclear Security Summit eigenlijk is: een internationaal festival vol netwerkbijeenkomsten en VIP-arrangementen, met de aanwezigheid van de Amerikaanse president Obama als hoofdact.

Een tablet en een paspoort. Dat is mijn belangrijkste uitrusting voor de NSS-expeditie de komende dagen. Zonder paspoort is het onmogelijk om het niemandsland over te steken en high security zone binnen te komen. Als je tenminste ook het schriftelijke bewijs van de persaccreditatie toont. 

Vanaf zondagmiddag om 12 uur zijn we welkom in het Media Hospitality Centre. Daarna gaat dit festijn 24 uur per dag door. De tablet is onmisbaar om tussen 3000 andere journalisten, fotografen, televisiemakers en presentatoren mijn weg te vinden in de press zone. Want op de tablet staat een speciaal ontwikkelde app, waar met het bijbehorende wachtwoord alle informatie te vinden is over het programma met persbriefings, paneldiscussies en nog veel meer. 

De NSS is de eerste grote internationale conferentie die volkomen papierloos verloopt. Het rare is dat we weliswaar achter dezelfde hekken zitten als de 58 wereldleiders, maar dat daarmee ook alles gezegd is. Een meet and greet met Angela Merkel, François Hollande, Xi Jinping en de andere presidenten zit er niet in. We zien ze niet, zelfs niet vanuit de verte.

Loungen in de coulissen

In het World Forum zijn namelijk voor deze gelegenheid compartimenten aangebracht, waardoor staatshoofden, delegaties en pers helemaal van elkaar gescheiden zijn. We weten wel waar de staatshoofden vertoeven: op een eigen afgesloten verdieping met loungemeubels van Nederlandse ontwerpers en slingers van amaryllissen. 

Er zijn design- en kunstwerken rondom het thema A modern twist to Dutch classics. Als versnaperingen zijn er variaties op Nederlandse koekjes: stroopwafeltjes, bokkenpootjes en speculaasjes.  Ondertussen hoeven we ons niet te vervelen in de vesting, want speciaal voor de pers worden er allerlei masterclasses en persbriefings gehouden. Hier kunnen we bijvoorbeeld alles horen over de voortgang die Tsjechië en nog zes andere landen hebben bereikt door bijna al het nucleaire materiaal van hun grondgebied te weren ('one of the compelling stories of the 2014 Nuclear Threat Initiative'). 

Ook kunnen we de delegatieleiders spreken – als je daar moeite voor doet, tenminste. 

Er zijn speciale Media Liaison Officers (MLOs) aangesteld, die een pool van journalisten naar tussenzones kunnen leiden voor VIP-arrangementen met de onderhandelaars. Maar misschien is voor de internationale collega's het side program wel interessanter. Je kunt je bijvoorbeeld uitgebreid laten rondleiden in het Vredespaleis. Genieten van de tulpen, die speciaal voor de conferentie gekweekt zijn. Of Esscher bewonderen, wiens grafische kunstwerken deze dagen niet te missen zijn in de Internationale Zone. 

Ze hoeven zich er niet schuldig over te voelen.

De regeringsleiders zijn er namelijk óók vooral voor het netwerken en ander wandelgangenwerk: persoonlijk contact is de smeerolie van de internationale diplomatie. Premier Rutte heeft talrijke 'bilateraaltjes' met staatshoofden over politieke, culturele en culturele onderwerpen. Het praktische handwerk over de nucleaire veiligheid laten ze over aan hun onderhandelaars. 

Persconferentie in het Gemeentemuseum

De wereldleiders blijven dus voor ons als mediavertegenwoordigers acts op beeldschermen, net zoals voor de televisiekijkers thuis. Er is slechts één kans om een wereldleider in levende lijve in actie te zien. En dat is meteen ook niet de minste. 

President Obama himself (initiatiefnemer van de conferentie) geeft samen met Mark Rutte op dinsdagmidag de afsluitende persconferentie in het Gemeentemuseum. Ze treden op in de main press conference room, oftewel de voormalige binnentuin die de afgelopen maanden van een koepeldak voorzien is. 

Er is één probleempje. 

Er zijn 3000 persvertegenwoordigers, terwijl in de zaal maximaal 450 toehoorders passen. Dat wordt dringen om toegangskaarten, alsof we concertgangers zijn. Maar al die andere journalisten gaan natuurlijk op dit tijdstip iets véél leukers doen dan luisteren naar een obligate slotverklaring. 

Zij dwalen in alle rust door de rest van het Gemeentemuseum, waar de beroemde Mondriaans, schilderijen van de Haagse School en andere kunstwerken deze dagen gratis te bewonderen zijn.

Eerdere expeditieverslagen

Wat is de impact van de Nuclear Security Summit op het dagelijkse leven van de omwonenden? Dagelijks bericht ik over mijn expeditie in onze zwaarbewaakte achtertuin: de Internationale Zone, waar op 24 en 25 maart wereldleiders vergaderen over nucleaire veiligheid. 

De eerdere verslagen zijn hier te lezen:

Over de schrijver
Jij bent de creator van je eigen verhaal. Maar het is niet makkelijk om dat verhaal te verwoorden. Zeker niet als jij een visionair bent of een ideeënfontein en overal mogelijkheden ziet. Ik werk met mensen die zich niet langer klein willen houden, maar groter willen groeien. Persoonlijk en met je vak. Ondernemers met een missie, een bijzondere aanpak, heel veel kennis en/of ervaring. Samen met jou ga ik op zoek naar diepere drijfveren, kleurrijke dromen en jouw missie. Jouw hogere doel, waarvoor jij het allemaal doet. Ik zie snel de rode draad en geef je helderheid.