Oplossingsgerichte gespreksvoering | Boekbespreking
De vraag is niet wat je tegenhoudt, maar wat er mogelijk is. Dat is een andere ingang dan gebruikelijk, waardoor het brein ook met andere oplossingen komt. Het boek Oplossingsgerichte Gespreksvoering leert je de technieken en de achtergronden over deze coachmethode.
De oplossingsgerichte gespreksvoering is het tweede deel in een serie van drie boeken van trainer Sergio van der Pluijm van Bewezen Effect over coachingsmethodes op basis van wetenschappelijke inzichten.
Verwacht geen boek vol taaie definities of uitgebreide onderzoeksbevindingen, maar een toegankelijk boek vol stappenplannen en voorbeeldgesprekken. Het boek is bovendien buitengewoon levendig geschreven.
Het is alsof je Van der Pluijm met zijn enthousiasmerende stijl direct hoort praten, waardoor zijn bevlogenheid al snel overslaat op jou als lezer.
Oplossingsgerichte gespreksvoering werkt met drie hoofdbestanddelen: een gelijkwaardige relatie van coach en coachee, het bepalen van een stip aan de horizon en het gebruik van de 'roze microscoop'.
Deze microscoop is een metafoor voor de nieuwsgierige waarderende blik, waarbij beide gespreksdeelnemers heel minutieus op zoek gaan naar krachtbronnen en lichtpuntjes.
Want wat je aandacht geeft groeit.
Door de juiste vragen te stellen prikkelt de coach de ander om tot oplossingen te komen. Dat vergt veel van de coach: hij mag zelf geen oplossingen aandragen, gaat het probleem niet analyseren en spoort evenmin belemmerende overtuigingen op. Dat uitpluizen van een probleem heeft ook vaak helemaal geen zin, zegt Van der Pluijm.
Want waar je naar vraagt, dat krijg je als antwoord.
En dat antwoord draait al snel uit op zelfbestelde ellende. Dat levert weinig kans op beter gedrag en is dus vaak tijdverspilling. Op het eerste gezicht lijkt het een geforceerde aanpak om de oorzaken volledig te passeren en de focus helemaal te richten op het vinden van oplossingen.
Toch is deze aanpak volgens Van der Pluijm toepasbaar voor allerlei soorten cliënten, mits zij een doel hebben of dat tijdens de sessies kunnen formuleren.
Coachees zijn vaak gemotiveerder dan we denken, stelt de auteur. De coach heeft vooral de taak om met de juiste vragen het perspectief te vergroten en het zelfvertrouwen te versterken.
Om dat te illustreren deelt Van der Pluijm veel voorbeelden uit de reclassering, waar hij zelf jarenlang actief was als coach en trainer. Zelfs bij mensen met zware problemen lijkt het dus te werken.
Het boek staat vol lezenswaardige voorbeelden om te denken in mogelijkheden en de focus te richten op kansrijke oplossingen.
Ook staat er extra informatie in over gedachtegoed dat nauw aansluit bij oplossingsgericht coachen, zoals de positieve psychologie. Daarmee laat Van der Pluijm je ook uitgebreid kennismaken met zijn eigen inspiratiebronnen.
De coachee kan een nieuw verhaal vertellen over zichzelf.
Een verhaal dat net zo waar is en net zoveel bestaansrecht als het probleem waar hij mee startte. De coach helpt de ander om een nieuw en meer bekrachtigd verhaal te vertellen over zichzelf en de mogelijkheden in de toekomst. Het boek is makkelijk en enthousiasmerend geschreven. Je vliegt er zo doorheen.
Tegelijkertijd is het een handig naslagwerk, omdat het boek ook maar liefst vijftig gesprekstools bevat. Het boek is een aanrader voor iedereen die op een praktische manier aan de slag wil met deze coachmethode. Maar ook voor mensen die zelf willen leren denken in kansen is het boek buitengewoon inspirerend. Voor mij in ieder geval wel!
Vragen voor oplossingsgericht coachen:
- Wat heeft al eerder gewerkt?
- Wat zijn de kleine signalen dat je dichter bij je doel komt?
- Wanneer voelde je dat het mogelijk was?
- Wat gaat er nu al beter?
- Over een half jaar kom ik je toevallig weer tegen op straat. Wat wil je me dan kunnen vertellen dat er anders is dan nu?
Boekgegevens:
Coachen 3.0, deel 2. De oplossingsgerichte gespreksvoering. Positief, effectief coachen anno nu door Sergio van der Pluijm, uitgave het Boekenschap, 2019. Het boek is onder meer verkrijgbaar bij Managementboek.nl.